piątek, 16 września 2011

Sałatka ogórkowa z marchewką LOVE





Wszyscy na kolana bowiem oto przed Wami przepis na sałatkę z ogórków i marchewki. Lekarstwo na wszelkie zło tego świata, na depresję i burczenie brzucha, odpowiedź na każde pytanie. Biblia XXI wieku. Poważnie, nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam, coś tak dobrego z tzw słoika. Jestem dość pewna, że zapas tej sałatki do pierwszego śniegu nie dotrwa.
Przepis owiany tajemnica . Ktoś dał ktosi, ona dała komu innemu, on dał tamtej, ona temu... i tak znalazł się u nas w domu. (...mama przyniosła od koleżanki z pracy...)


Proporcje na początek są takie.

3kg ogórków
0,5 kg cebuli
0,5 kg marchwi
1 szklanka cukru
0,5 szklanki octu
pieprz
przecier pomidorowy 200g
2,5 łyżki soli
100 ml oleju

Ogórki myjemy. Następnie kroimy je jak i cebulę na grubsze plastry. Solimy ok 2 łyżeczki i odstawiamy na około 2 godziny.
Marchewkę myjemy,obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Odsączamy nadmiar wody od ogórków i cebuli. Przekładamy warzywa do dużej miski. Mieszamy ogórki, cebule i marchewkę. Dodajemy sól, przecier pomidorowy, ocet, cukier, olej i pieprz. Co do pieprzu to zależy o tego trochę 'kto co lubi'. Myślę, że optymalnie jest 1/2 łyżeczki do herbaty.  Wszystko dokładnie mieszamy. Niech to trochę potrwa.
Mieszaninę wkładamy do słoików. Mocno zakręcamy. I pasteryzujemy około 15 minut.

Jak komuś zasmakuję może poobliczać zwiększyć proporcje i bawić się w większe zapasy na zimę.


Sałatka jest super do obiadu, do podjadania a nawet do kanapki czy tostów. Koty lubią robić sobie z nią zdjęcia.



























2 komentarze:

  1. właśnie zrobiłam ogóreczki i wyszły rewelacyjnie.super przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mozna je robic w wersji surowej tzn bez pasteryzacji czy ukisza sie wtedy, ktos mpze probowal?

    OdpowiedzUsuń