niedziela, 4 marca 2012

Ciasto jabłkowe z tymiankiem i KOTY!!

 Nadrabiam to, co powinnam zrobić już bardzo dawno temu. W sumie nie wiem jak do tego doszło, że tak bardzo mało piszę o swoich ciućiuńkach, ciuńczekch kochanych
To  jest tak, że ja potrafię o swoich kotach, mówić na pełnym flow, przez parę dobrych godzin. Na prawdę zastanawiające dlaczego jeszcze nie zanudzam o nich tu. 
Czas nadrabiać. Zdjęć mam w cholerę i jeszcze wpizdu więcej. Dziś może skromnie...

 Rita Rose Gańdzia Ciuciu Niunia :
ur 4 kwietnia 2010r
taaakaaa była malutka jak ją znalazłam, gdzieś na blokowisku.
Rita jest rozsądną, racjonalnie podchodzącą do życia kotką. Lubi czytać współczesną prozę żydowską. Ceni sobie wygodę książek z historii sztuki.
Lubi ciepełko i whiskas. Gardzi weterynarzami. W ogóle często gardzi wszystkim, irytuje się muchami, głupotami w TV i głośną muzyką. Kocha Niuńka.




 Leon Małe L Lucky Niuniek Ciuńiek
ur 4.października 2010
Prawdopodobnie największa pipa z miotu. W dzień boi się nawet wiatru. Liczę, że jest super bohaterem i w nocy przemienia się w batmana. Nie bawią do łańcuchy choinkowe. Bawią go poduszki, stopy i papiery. Jest mistrzem kamuflażu.
Ma międzynarodową książeczkę zdrowia. Marzy o podróżach. Boi się wyjść z domu.
Często wygląda jak szmata. Lubi drapanie po brzuchu i dj fooda. Kocha Niunię.

Moje koty są stylowe. Piją wodę tylko ze szklanki po Johnym Walkerze.
Szczerze dziwię się ludziom, którzy nie lubią kotów.
Sprzedam jedną z moich ukochanych, ostatnio ogarniętych stron ...hihihihihihi
http://cuteboyswithcats.net


Wracając do nudniejszego meritum tego bloga.
Gdzieś tam kiedyś, nie pamiętam, obiło mi się o uszy albo i o oczy, że istnieje taki przepis na ciasto jabłkowe z tymiankiem.
Znalazłam parę przepisów, nic wegańskiego.
Na ugotuj.to wytłumaczyłam takie gdzie podoba mi się sposób pieczenia i podania. Widziałam też bułeczki, chałki itp
Pokombinowałam, pachnie cudnie wygląda aaa ojoj no...
i moje koty ślicznie są takie..Skup się!
Można upiec to ciasto jak tartę. Ale bardo podoba mi się takie pieczenie i podawanie bez formy, ugniatanie palcami itp. 

Spód:
  • 1,5 kubka przesianej przez sitko mąki (Przez Ciebie Basia teraz piszę 'przez sitko' )
  • 1/4 kubka cukru
  • szczypta soli
  • 150 g margaryny sojowej/roślinnej
  • 2-3 łyżki stołowe zimnego mleka

Mieszamy  w misce suche składniki. Następnie dodajemy margarynę, zaczynamy wygniatać i na koniec dodajemy mleko. Wygniecione ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na około 30 minut. Jak widać jest to uniwersalny przepis na kruchy spód.

Jabłkaaaaa:
  • 3-4 duże jabłka
  • łyżka cynamonu
  • 1/4 szklanki białego wina (za tym, już drugim, razem dodałam półsłodkiego czerwonego)
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta tymianku
Myjemy jabłka. Kroimy na cienkie kawałki usuwając ostre części. Nie obieramy ich.
Przekładamy jabłka  do miski, zalewamy winem, dodajemy cukier, cynamon i szczyptę tymianku. Mieszamy i odstawiamy. Cynamon można dodać do jabłek albo do ciasta. Piekłam już na dwa sposoby, obydwa polecam.


Po 30 minutach wyjmujemy ciasto. rozkładamy papier do pieczenia i na nim lekko wałkujemy ciasto na placek. Można też zamiast wałka użyć paluchów. Następnie zaginamy brzegi ciasta, tworzący tym samym taka, miseczkę, łódeczkę jakkolwiek by to nazwać. Delikatnie przenosimy nasze ciasto z papierem na blaszkę do pieczenia. Mieszamy jabłka w misce i przekładamy tudzież starannie układamy je na cieście. Na koniec polewamy resztką powstałego syropu.

Piekłam ciasto w 180 stopniach około 30-40 minut. Ciasto musi się zarumienić. Na koniec posypuję owoce jeszcze odrobina tymianku. Niech obłędny zapach roznosi się po okolicy! !
Odkładamy je na chwilę i albo zajadamy się na ciepło. Albo na zimno,  kiedy syrop jabłkowo- winny się ostudzi.













10 komentarzy:

  1. O, a gdzie można dostać margarynę sojową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W więkości sklepów z eko żywnością. Sprowadzają z słowackich albo niemieckich firm. Najczęsniej spotykana jest Provamel ale zawiera ona witamine D nie wiem jakeigo pochodzenia czy sztuczniego czy zwierzęcego czy z drożczy czy skad ;)
      JEszcze jest pure (ale to chyab ospowiednik provamela), granovita, alsan bio jest fajna i nie droga :):)

      Usuń
  2. o, dobry pomysł na wypróbowanie mojego nowego zapasu zatharu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta wygląda bardzo smacznie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie śliczne kociaki :), ciasto też fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cute boys with cats <3 <3 <3

    a ciasto bardzo ciekawe, chociaż ciężko mi wyobrazić sobie połączenie jabłek i tymianku ;o

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potrafie wszystko rzucić i obczajać ten blog . Już jestem na 86stronie:D :D <3

      Tymianek z jabłkami to jakaś bajka! prawie jeak rtodzynki i rozmaryn! Polecam!

      Usuń