lutego 21, 2013

lutego 21, 2013

PIECZONA BIAŁA RZODKIEW






Jestem przekonana, że bez piekarnika moje całe życie nie miało by sensu. Nie chodzi tylko o szybkie ciasta, wykwintne babeczki czy pizze, którymi można oczarować przyjaciół. Zdecydowanym plusem piekarnika, jest podnoszenie temperatury w mojej zimnej kuchni. Ale, chodzi również o zwykłe proste dania, zapiekanki, które swoim zapachem i wyglądem przypomną mi o lecie.
A najlepszym sposobem na poprawienie nastroju i zniknięcie na chwile z obszaru zimowych fanaberii są jak dla mnie pieczone warzywa.



Kiedyś (na prawdę dawno temu) byłam, aż tak nieświadoma, że warzywa z piekarnika kojarzyły mi się tylko z frytkami. Teraz wiem, że każde warzywo pieczone czy na grillu, ognisku, czy piecu ma wyjątkowy, bardzo niesamowity smak.
Nie potrafię się opanować, by podczas pieczenia nie wrzucić do piekarnika główki czosnku by taki przypieczony, słodki zawsze mieć pod ręką, gotowy do wrzucenia do sosu czy zupy.
Wiem, że jeśli nie mam czasu, a głód nie daje mi o sobie zapomnieć przy pracy, wystarczy pokroić ulubione warzywo w kostkę skropić oliwą solą i ziołami, wrzucić do piekarnika i na pewno będzie pysznie. I całe mieszkanie będzie pachnieć wyjątkowym ciepłym aromatem.

Białą rzodkiew upiekłam niedawno. Od razu stała się moją ulubienicą.
A w towarzystwie ziemianka i czerwonej cebuli staję się pyszną sałatką na ciepło. Dodatkiem do gania głównego, czy po prostu pysznym, aromatycznym, prostym daniem.
To co najlepsze w rzodkiewce? Że zarumieniona z wierzchu nadal jest soczysta w środku. Po prostu bomba!












  • 2 białe duże rzodkiewki
  • 1 duży ziemniak
  • 1 średnia biała cebula
  • 1 duża czerwona cebula
  • sól
  • czarny pieprz
  • majeranek
  • cząber
  • oliwa













♥  Ziemniaka obierz, umyj i pokrój w dużą kostkę.

♥ To samo uczyć z panienkami rzodkiewkami. Najlepiej przekrój ją na pół, połówkę na ćwiartkę i pokrój w kostkę. 

♥ Piec nagrzej do 180 stopni.

Cebulę obierz i pokrój na duże kawałki. 

♥ Warzywa przełóż do miski. Skrop około 2-3 łyżkami oliwy. 

♥ Posól i popieprz do smaku. Dodaj zioła. 

♥ Wszystko wymieszaj potrząsając miską, lub po prostu zrób to rękami.

♥ Wysyp warzywa na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika.

♥ Piecz do póki warzywa się nie zarumienią. Od czasu do czasu potrząśnij blachą by warzywa się poobracały i przyrumieniły z wszystkich stron.

Jeśli masz taką możliwość zmniejsz temperaturę do 150 stopi i piecz z nawiewem.


  ♥ Przed podaniem możesz skropić wszystko octem balsamicznym i  posypać posiekaną zieloną pietruszką.









12 komentarzy:

  1. U nas w trakcie wieczornych posiedzeń w kuchni mój biedny stary piekarnik też nas ratuje - co prawda ciężko w nim upiec ciasto, ale ogrzewa całą kuchnię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie wieczory są mimi ulubionymi, cała kuchnia nagle sie zaludnia współlokatorami! :D

      Usuń
  2. Wiele warzyw już piekłam, ale rzodkiew zawsze wcinałam na surowo. Koniecznie muszę spróbować. Fakt, warzywa pieczone coś w sobie mają, że darzę je największą miłością. Zwłaszcza zimą ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja podobnie jak poprzedniczka, rzodkiew zjadam tylko na surowo, ale to tylko przez ograniczenia własnej wyobraźni. Następnym razem zainspiruję się Twoim pomysłem;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne w swojej prostocie i smaku danie. Wyszlo mi jak na Twoich zdjeciach...
    Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam zachęcona pozytywnymi opiniami. Wyszło drewniane i bez smaku. Szkoda

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy ten garnek jest aluminiowy, jeśli tak to gotowanie w nim jest niezdrowe :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem z reszta w num nie gotuje bo jest ozdobą do zdjęć. Jak wiele.innych naczyń na zdjęciach

      Usuń
    2. Nie wiem z reszta w num nie gotuje bo jest ozdobą do zdjęć. Jak wiele.innych naczyń na zdjęciach

      Usuń
  7. to zadna ozdoba az reka swedzi aby go wyrzucic ...po co sie dodatkowo truc...

    OdpowiedzUsuń
  8. "Piecz do póki warzywa się nie zarumienią". Co to jest "póka"?

    OdpowiedzUsuń