poniedziałek, 4 marca 2013

KOLOROWY MAKARON SOBA



Jestem wielką zwolenniczką makaronów. Grubych, cienkich, długich, drobnych, sojowych, pszennych i nawet gryczanych. Makaron japoński Soba ponoć jest niezniszczalny, nie da się go rozgotować.
 i wystarczy dodać do gotującej się wody szczyptę soli morskiej albo łyżkę sosu sojowego i obiecuję, że nie będzie smakować jak tektura, na którą być może wygląda.



Powoli robi się wiosna. Wawel wyłazi zza chmur, balon zbija się w powietrze, czekając na bełty z kusz szaleńców. Słońce delikatnie muska twarze mieszkańców Krakowa, a meteorolodzy  ostrzegają przed niebezpiecznym stężeniem smogu. Ah, wiosna w Krakowie, żyć nie oddychać.
W związku z tym, że i tak do spacerów i cieszenia się piękną pogodą mi daleko. Bowiem, tuż za rogiem czai się sesja letnia, która wyskoczy jak gumka z majtek lada co. Czas tak szybko płynie, że nie zdążę zauważyć, kiedy zrobił się maj. Póki co jest marzec, profesorowie szaleją z zadawaniem zadań, a ja bawię się kolorkami. W illustratorze i na własnym talerzu.

Soba to japoński makaron z mąki gryczanej. Używany jest głównie do zup. Ale warto też dodać go do sosu, albo zjeść z warzywami z dodatkiem oleju sezamowego.
Do tego polskie, lokalne i zawsze dostępne warzywa; seler (którego zapach po prostu kocham!) , marchewka i cebula. Czy może być coś prostszego? Chyba nie, a pomimo prostoty danie wygląda bardzo zacnie i stylowo. Na koniec posyp wszystko sezamem i świeżymi kiełkami.
Piękne, pożywne i kolorowe danie dla zabieganych, acz wybrednych. No o dla tych, którzy walczą ze smogiem.









  •  2 porcje makaronu soba
  • 1 marchewka
  • 1/2 selera
  • 1 cebula 
  •  kawałek kapusty pekińskiej
  • kiełki ze słonecznika
  • ocet ryżowy
  • sezam
  • oliwa
  • sól morska /sos sojowy
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku









♥ Ugotuj porcje makaronu wg rad z opakowania (około 6-7 minut) Dodaj do wody łyżeczkę soli morskiej, albo sos sojowy. Makaron odcedź.

♥ Cebulę posiekaj drobno. Warzywa obierz, umyj i pokrój na cienkie słupki. 

♥ Rozgrzej patelnie z oliwą lub olejem sezamowym dodaj posiekany ząbek czosnku i smaż chwilkę, mieszając by czosnek się nie przypalił. Dodaj cebulę.

♥ Smaż minutę na średnim ogniu, a następnie dodaj warzywa. 

♥ Dodaj sól lub sos sojowy, szczyptę pieprzu i słodkiej papryki w proszku. 

♥ Smaż ciągle mieszając przez +\- 5 minut. 

Dolej łyżkę octu ryżowego. 

Warzywa powinny nabrać temperatury, nie muszą się c ugotować do absolutnej miękkości. Niech będą chrupkie.

♥ Dodaj makaron i wymieszaj go dokładnie z warzywami. 

♥ Dodaj drobno posiekaną kapustę pekińską 

♥ Na koniec posyp sezamem i wymieszaj.

♥ Przed podaniem, obsyp każdą porcję kiełkami ze słonecznika. To moje ulubione, są lekko słodkawe, chrupiące i soczyste (jak na kiełki!)





            
           


14 komentarzy:

  1. Soba jest pyszny, dawno go nie jadłam. Uwielbiam takie orientalne misz-masze :)
    A ja narzekam na smrody w mojej mieścinie na pograniczu Warmii i Mazowsza... A pewnie wcale nie jest tu tak źle

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako że jestem fanką makaronu, muszę to wypróbować! Myślę, że ze zwykłym makaronem będzie równie dobre :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę o więcej muzyki pod przepisami na wiosnę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://www.deezer.com/pl/album/6392696 caałyy album <3

      Usuń
  4. fajnie wygląda, nigdy go nie jadłam w sumie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jem bardzo rzadko, ale przypomniałam sobie ostatnio o nim. pycha jest ! :)

      Usuń
  5. Soby jeszcze nie jadłam, ale czytam ostatnio Murakamiego a tam go ciągle wcinają, to spróbuję więc i ja :) dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. O prosze, wczoraj przy kolacji miałam rozmowę na temat tego makaronu z włochami, którzy stwierdzili ,że to nie makaron, hahaha. Ale jedno jest pewne, mi smakował bardzo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój kumpel zakochany w Japonii i bywający tam tez uważa ze to nie jest makaron...wiec to chyba nie jest makaron :P tylko co? ...

      Usuń
    2. Wczoraj zrobilem i wyszedl boski. Niewazne czy to makaron, czy nie. Wazne, ze smakuje wspaniale. Ponownie dziekuje za inspiracje.

      Usuń
  7. Taki prosty przepis, a takie niesamowite danie.
    Dziękuję bardzo za ten przepis :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proste są chyba najlepsze! ;)
      Pozdrawiam ciepło! <3

      Usuń
  8. Czy zamiast octu ryżowego można dać inny ?

    OdpowiedzUsuń