marca 12, 2013

marca 12, 2013

TOFU Z POMARAŃCZĄ NA SŁODKO





Wolę naturalne, twarde tofu od innych marynowanych czy wędzonych. Można z niego zrobić wszystko. Jest uniwersalnym składnikiem do wielu dań. Od 'sernika' po takie oto słodkie plastry inspirowane tradycyjnymi przepisami z polskim białym serem.


Dziś się nie rozpiszę. Szybko ponarzekam, że mam masę pracy, brzuch pełen cytryny, a głowę wypchaną chusteczkami higienicznymi. Ale szykuje się coś extra. I choroba nie przeszkodzi mi w cieszeniu się tym co nadejdzie. . .

Tym razem udało mi się zatopić  sojowy smak  tofu w słodkim syropie. Taki deser przypomina mi prostą kuchnie z dzieciństwa. Szybkie desery, nie skomplikowane wegetariańskie dania, które sporządzała mi babcia.
Tofu idealnie przesiąka sosem pomarańczowym i słodkościami. Skarmelizowany cukier obtacza plastry serka lekką skorupką.
Pyszne, słodkie, kolorowe i lepiące się do paluchów.









  • kostka naturalnego tofu
  • pomarańcza
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżeczki brązowego cukru 
  • Golden Syrup
  • 3 goździki  
  • łyżka oleju























♥ Tofu pokrój na plastry grubości około 1cm.

♥ Zrób małe nacięcia nożem, na powierzchni dużego boku. 

♥  Rozłóż tofu na talerzu,  polej sokiem z 1/2 pomarańczy i dodaj dużą porcję Golden Syrup lub innego słodu.

♥ Obtocz kawałki w sosie.

♥ Rozgrzej patelnię z minimalną ilością oleju.

Pomarańczę umyj i pokrój w talary.

♥ Połóż na patelni pomarańczę. Niech smażą się chwilę.

♥ Następnie dodaj tofu razem z sosem.

Dodaj parę goździków.


♥ Posyp wszystko brązowym cukrem, który pięknie się skarmelizuje i przyklei to kawałków tofu.


♥ Smaż w obu stron. 


♥ Podawaj z pomarańczami i powstałym gęstym sosem. 








A teraz hit internetu. Wegański Comming Out wegetarianina Justina Timberlake ! 

 


Justin Timberlake - Bring It On Down 2... przez IdolxMuzic

20 komentarzy:

  1. Wyglada fantastycznie, smakuje pewnie rownie dobrze =)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląa super, ale ja jakoś wolę tempeh od tofu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tempeh zawsze, ale to w sumie dwie rożne rzeczy są :D

      Usuń
  3. nie wiem, które tofu podoba mi się bardziej, to twoje czy to a la Justin :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wykwintny deser, w życiu bym nie wpadła, żeby tak przyrządzić tofu.
    Fajne tofu z tego Justina :D

    OdpowiedzUsuń
  5. O kurczę, wygląda nieziemsko! Ciekawe czy, jako lekką modyfikację przepisu, sprawdziłby się dodatek z pokrojonych, suszonych moreli, namoczonych w soku ze świeżej pomarańczy (uwielbiam <3)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest taki przepis podstawowy, aż prosi się by dodać do niego jeszcze parę innych skalników. Zachęcam!

      Usuń
  6. Mam tonę pomarańczy i soję czekającą, aż ją przerobię na coś, więc już wiem, na co pójdzie kostka domowego tofu <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda!
    (Czymże jest ten golden syrop?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. golden syrup to taki syrop popularny w wielkiej brytanii. Powstaje podczas rafinowania cukry trzcinowego czy jakoś tak. Jest gęsty jak miód, ma bursztynowy kolor i jest geeeeeniallllnyyy w smaku.

      Usuń
  8. Wycisnełam już sok z wszystkiego co się dało ... teraz się katuję TAKIMI widokami :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglada pysznie.
    Zapraszam do siebie, artykuły o odchudzaniu i nie tylko. Obserwujemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Popelnilem to tofu. Wszystko slicznie sie skarmelizowalo, aczkolwiek w srodku (mimo naciec) tofu nadal bylo takie jak ...tofu. Moim zdaniem przydalaby sie mu dluzsza kapiel w soku i syropie...

      Usuń
    2. A jakiego tofu użyłeś, ja więłam to z solifafood i smaki się fajnie połączyły. Było czuć, że to tofu ale delikatnie i przyjemnie. Ale może masz racje, trzeba dłużej pokąpać serek z soku :)

      @wisienka- Do odchudzania mi daleko, ale chętnie sobie poczytam. Pozdrawiam!

      Usuń
    3. To chyba byla Polsoja, ale glowy nie dam. Teraz poeksperymentuje z innymi firmami. Nawet udalo mi sie namierzyc sklep gdzie sprzedaja takie swieze, na sztuki, niepakowane.

      Usuń