niedziela, 16 czerwca 2013

BURGERY Z CICECIERZYCY I MARCHEWKI





Złowrogie pogodynki zapowiadają deszczowy czerwiec. Dlatego należy korzystać z dobrej pogody i jak najwięcej czasu spędzać na zewnątrz. A jak nie spędzać tego czasu inaczej jak na pikniku?
Grill to najlepsze piknikowe rozwiązanie. Warzywa, ulubione pieczywo, sałatki i dipy. No i oczywiście burgery z dużą ilością dodatków! A kto uwielbia ciecierzycę, ten wie że burgery na jej bazie...no są po prostu najlepsze!




 Aż wstyd! Mieszkam rzut beretem  od podgórskiego parku Bednarskiego, a wczoraj dopiero pierwszy raz udałam się tam na piknik. I to nie byle jaki, bo z grillem. Były pyszne burgery,  zielone polskie szparagi, dwa najlepsze dania z grilla.

Burgery wyszły po prostu pyszne. Moje ulubione to właśnie te z ciecierzycy. Do tego starta marchewka, ostre przyprawy, najlepsze połączenie. Chrupiące, z małą ilością tuszu są zdrowsze. Ale kogo to obchodzi, ważne że smakują wyśmienicie, a grillowanie ich dla przyjaciół to wielka przyjemność!





2 szklanki ciecierzycy
marchewka
3 ząbki czosnku
pasta curry
sól
pieprz
oliwa
panierka wg uznania
papryka czerwona
pieczarki
czerwona cebula
pomidor
ogórek konserwowy
awokado
rukola i inne zielone
pasta ze słonecznika i liści rzodkiewki*






*Pasta ze słonecznika jest troszkę inna niż pesto. Użyłam całej paczki słonecznika i 2 umytych i osuszonych pęczków liści z rzodkiewki. Do tego czosnek, sól i odrobina oliwy. Pasta wyszła bardzo gęsta i intensywna. W sam raz do kanapek, naleśników czy takich oto burgerów.
Możecie oczywiście posmarować pastą z awokado, salsą, czy sosem czosnkowym, będzie znakomicie.


♥ Ciecierzycę zalej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj na miękko w lekko osolonej wodzie. Odcedź i ostudź.

♥  Rozbij ciecierzycę na masę za pomocą ubijaczki do warzyw lub w blenderze.  Zostaw kilka całych orzeszków.

♥ Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

♥ Marchewkę i ciecierzycę przełóż do miski. Dodaj 2 łyżki oliwy i przyprawy. Postawiłam na mocną pastę z curry.1/2 łyżeczki wystarczy. Smacznie komponuję się zarówno z ciecierzycą, jak i słodką marchewką.

♥ Posól i popieprz. 

♥ Wymieszaj dokładnie dłonią.

♥ Jeśli masa jest za sucha dodaj około 2-3 łyżki wody. 

♥ Formuj burgery wielkości pięści lub mniejsze. 

♥ Użyj ulubionej panierki lub piecz bez niej. 

♥ Tak przygotowane burgery wrzuć na rozgrzany ruszt. Grilluj z obu stron. 

♥ Przekrój buły na pół i pogrilluj je przez chwilkę

♥ Posmaruj bułę pastą z słonecznika lub innym sosem.

♥ Dodatki również możesz podgrillować. Grillowana czerwona papryka jest cudowna. Pieczarki też smakują wyśmienicie

♥ Układaj ulubione dodatki piętrowo.

♥ Jedz ze smakiem, nie przejmuj się, jak coś spadnie Ci na kolano.  



                 



13 komentarzy:

  1. Na pewno są bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie ogromne burgery! Pycha, zazdroszczę pikniku! <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  3. a jak robisz panierke? po prostu obtaczas w bulce tartej na ten przyklad? bo mi sie nieodzownie panierka kojarzy z rozbeltanym jajkiem....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie nie żadne jajo;) Po prostu bułka tarta z ciemnego pieczywa, ziarna sezamu, drobne płatki owsiane, orkiszowe, zgniecione kukurydziane... Warto kombinować! ;)

      Usuń
  4. Ech, pogoda... Czasem wydaje mi sie, ze lato w tym roku zostalo odwolane. Tu, gdzie mieszkam, na przemian: wieje, leje, chmurzy sie i jest zimno. Apokalipsa.
    Ale burgera mozna z powodzeniem zjesc w domu, prawda? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W domu, na balkonie, burgery polecają się jeść wszędzie!
      Ponoć cały czerwiec ma być pochmurny. W Krk póki co jest pięknie wiec korzystam!
      Pozdrawiam i życzę słońca!

      Usuń
  5. Omnomnomnommm, z ciecierzycy uwielbiam! Ale... chyba nie potrafiłabym się zdecydować, które wegan burgery smakują mi najbardziej. Lubię wszystkie, byle były z fajnymi dodatkami, chrupkie z wierzchu i soczyste w środku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja obecnie marzę o takim z burakiem. Też trudno mi wybrać tylko ten jeden, ale jedno wiem , że z grilla są najlepsze. Piekarnik czy patelnia niech się schowają! :D

      Usuń
  6. Witaj,ale apetyczny obiad,lepszy niż tradycyjny schabowy-haha.Fotki też fajne.Pozdrawiam i zapraszam w odwiedzinki.Jola z Dobrych Czasów.

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie je robię i mam nadzieję, że wyjdą pyszne <3

    OdpowiedzUsuń