czerwca 20, 2013

czerwca 20, 2013

MAKARON W SOSIE TRUSKAWKOWO- MIĘTOWYM



Będąc małą dziewczynką obiady na słodko były moimi ulubionymi.  Teraz znowu zajadam się sosami owocowymi. Bo przecież truskawek nigdy za wiele!


Makaron z sosem z truskawek to smak z dzieciństwa. Pamiętam jak ze smakiem pałaszowałam podobne dania z ryżem czy kaszką. Niestety fascynacja takimi smakami szybko zniknęła. I z ręką na sercu mówię Wam, że to mój pierwszy makaron z słodkim sosem od chyba 5 lat! Oh, ale opłacało się czekać. Słoneczny dzień, zapach polskich truskawek i od razu człowiek cofa się wspomnieniami do chwil, kiedy miało się 6 lat i skakało po drzewach, czekając na obiad od ukochanej babci. (Babcie RLZ!)

Uwielbiam połączenie truskawki z czerwoną papryką. Jeśli chcecie by smak sosu był bardziej intensywny dodajcie 1/2 średniej wielkości czerwonej papryki podpalonej lekko na palniku. Chodzi o to by lekko się skarmelizowała. Obierz ją z przypalonej skórki i dodaj do truskawek. Nie pożałujesz. Jeśli smak sosu ma być lżejszy dodaj sproszkowaną paprykę, lub nie dodawaj jej wcale. W tedy sos będzie bardziej klasyczny, tradycyjny, nadal pyszny!

Polecam makaron w kształcie muszelki. Sos idealnie wypełnia wszystkie szczeliny i zagłębienia makaronu. Ja jak zwykle wybrałam spaghetti, kocham też penne, ale Wy poszalejcie.

Proste, lekkie przyjemne danie na upały i burzliwe atmosfery ;-)














  • makaron spaghetti (może być inny)
  • 1/2 kg truskawek
  • 4-5 liści mięty
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta soli
  • cukier














Owoce umyj i usuń zielone końcówki.

♥ Przełóż do naczynia, w którym będziesz miksować.

♥ Dodaj szczyptę soli i paprykę. 

♥ Zmiksuj na czerwony gęsty sos. 

♥ Liście mięty umyj i posiekaj. Dodaj do  sosu. Możesz dodać je wcześniej i zmiksować razem z truskawkami.

♥ Makaron ugotuj w wodzie z szczyptą soli i 1 łyżeczką cukru.  Niech będzie ugotowany lecz lekko twardawy. 

♥ Odcedź makaron i przełóż do miski. Dodaj troszkę sosu. Pomieszaj troszkę, niech makaron "dojdzie" w czerwonym sosie i wchłonie jego smak i kolor truskawek. 

♥ Rozłóż makaron na talerze.  Polej obficie sosem. 

♥ Każdą porcję ozdób listkami mięty, kwiatami szałwii i kawałkami truskawek. 

♥ Smacznego!

 

 

 

 

  Młodzież, za którą się uważam jara się nowym tjunem MIA!

 

 

8 komentarzy:

  1. Aaaale piękny! Aż chce się jeść!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja jakos nigdy obiadow na slodko nie lubilam, choc slodycze uwielbialam...
    Ale taki truskawkowo-mietowy dodatek bylby swietny do owsianki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do owsianki, albo ryżu na mleku albo grysiku...uwielbiam! :)

      Usuń
  3. Kocham te sosy z truskawek, ah te kolory... No i makaron z owocami to najcudowniejsza klasyka pod słońcem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ah jednym kojarzy się z koszmarami z dzieciństwa, a drogim z klasyka spod słońca. To drugie lubię bardziej ;)

      Usuń