niedziela, 14 lipca 2013

PATISONY FASZEROAWNE KASZĄ JĘCZMIENNĄ Z KUKURYDZĄ...







Patison. Bardzo pocieszne warzywo. Niedość, że ma uroczą nazwę, cudny wygląd to
i smakiem zachwyci każdego.





Patison to  kolejna odmiana dyni.
Podobnie jak kabaczek i cukinia może mieć różne ubarwienie. Od białego przez żółty, pomarańczowy, zielony, a nawet czarny. Większy ma grubszą skórkę i dłużej wytrzymuje przechowany w chłodniejszej temperaturze.
Jak mogłoby się zdawać, nie jest to roślina polska, choć podobnie jak dynia mocno zakorzeniła się w polska kulturę jak i dosłownie w polski grunt.

Zbierane teraz są małe i posiadają miękką skórkę. Takie są najsmaczniejsze i bardzo łatwo je przyrządzić.
Są lekkostrawne w sam raz na lato. Posiadają pewną dawkę witaminy C, wapń i nieco witamin z grupy B.
Kolorowy patison może stać się również piękną ozdobą na stół czy piknikowy koc.

Najprostszym sposobem na patisona jest ugotowanie małych owoców w osolonej wodzie. Innym sposobem na skonsumowanie tej śmiesznej jarzyny są kotlety z patelni albo grilla.  Mnie spodobał się inny popularny sposób wykorzystania patisona. Jego nie duże, bo wielkości pięści, owoce nafaszerowałam drobną kaszą jęczmienną i świeżą kukurydzą. Całość dzięki kukurydzy jest delikatnie słodka. By złamać ten smak nie zapomnij lekko posolić patisony w środku i dodać trochę pieprzu dla ostrości.
Do tego lekki sos na bazie rukoli z oliwą. Słodkie kwiaty nasturcji i piękny obiad gotowy.












  • 6 patisonów 
  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
  • kolba kukurydzy
  • 2 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • świeże oregano
  • oliwa





















♥ Ugotuj 3/4 szklanki drobnej kaszy jęczmiennej. Pęcak będzie raczej za duży. Ostudź kaszę i przełóż do miski.

♥ Odkrój zielone części dymki. Cebulę posiekaj drobno. Wrzuć na patelnię z dodatkiem oliwy i lekko zarumień warzywo.

♥ Dodaj rumianą cebulę do kaszy. 

♥ Zielone części dymki posiekaj drobno i wsyp do miski.

♥ Kolbę kukurydzy oczyść z zielonych liści. 

♥ Zetnij z niej ziarna. Najlepiej jest oprzeć kukurydzę o deskę do krojenia i trzymać kolbę na pionowo. Użyj ostrego noża. Krój tuż przy nasadzie ziaren, trzymając nóż lekko pod kątem. 

♥ Dodaj kukurydzę do miski. 

♥ Czosnek zgnieć nożem, obierz i drobno posiekaj. Dodaj do farszu.

♥ Całość posól i popieprz do smaku. 

♥ Dodaj świeże listki oregano. 

♥ Dodaj około łyżkę oliwy.

♥ Wszystko dobrze wymieszaj. 


♥ Patisony umyj. 

♥ Przekrój na 3/4 wysokości. 

♥ Weź łyżeczkę do herbaty i wydrąż środek usuwając nasionka. 

♥ Pędzlem spożywczym lekko otłuść patisony w środku oliwą oraz lekko posól.

♥  Załaduj każdego patisona odpowiednią ilością farszu. 

♥ Przykryj odciętą częścią. 

♥ Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.

♥ Naczynie do zapiekania minimalnie otłuść oliwą lub obłóż papierem do pieczenia. 

♥ Piecz do póki patisony pięknie się nie zarumienią! 

♥ Podawaj z delikatnym sosem z rukoli, peso lub świeżą sałatką.

 Sos

  •  garść rukoli
  • szczypta soli morskiej
  • chlust oliwy z oliwek 


♥ Składniki umieść w naczyniu, w którym będziesz  blendować lub kielichu blendera. Zmiksuj na delikatny zielone sos.

                  






3 komentarze:

  1. Wygladaja jak obraz, przepiekne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Są przepiękne. Rzadko jem patisony, a dzięki tobie poczułam, że czas to zmienić. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie udekorowany talerz z takimi pysznościami, achh nie umiem się napatrzeć: )

    OdpowiedzUsuń