poniedziałek, 5 sierpnia 2013

TOTALNY BURGER KING Z BATATÓW I CIECIERZYCY + OSTRE FRYTKI Z BATATÓW




Batat, wilec ziemniaczany czyli słodki ziemniak. Zawsze kojarzył mi się z puree podawanym podczas święta dziękczynienia 
w amerykańskich filmach. Dopóki nie spróbowałam był dla mnie wielką tajemnicą, teraz stał się wielką sympatią. 

  
Bataty poodchodzą z ameryki południowej, lecz z kuchnią tej północnej kojarzą się najbardziej. 
Dlatego przepis na burgera i frytki wydawał mi się najbardziej oczywisty i prosty do wykonania.

Bataty zaskakują smakiem. Są bardzo słodkie, delikatnie przypominają w smaku marchewkę. A ich kolor wręcz powala na kolana. 

Warto podawać je w ostrych kombinacjach, co dobrze łamie ich ostry smak. Pysznie komponują się z chilli lub aromatycznym imbirem. 

Te niespotkane warzywa znajdziesz w większych marketach np. Almie, Carrefurze, lecz czasem warto zapytać w dobrze zaopatrzonych warzywniakach. W lecie jest ich na pewno więcej no i cena nie odstrasza aż tak.

Burgery to bardzo towarzyskie danie. Wielkie, piętrowe przysmaki bardzo trudno zjeść z gracją. Na nic tutaj widelce
 i noże, nawet śliczne serwetki czasem nie zdają egzaminu.
Dlatego nie przejmuj się, że musisz wykonać wielkiego gryza, że coś spadnie na kolana. Śmiej się z siebie i z towarzyszy, a zabawa będzie przednia. 
Do tego dobre piwo, orzeźwiająca lemoniada, muzyka i czy można prosić o coś więcej jak zabawny wieczór z przyjaciółmi?









Burgery:



2-3 bataty
1 kubek ugotowanej cieciorki
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki imbiru w proszku
2-4 ząbków czosnku
2 łyżki mąki z ciecierzycy lub bułkitartej
2 łyżki oleju
sól morska
pieprz
czarnuszka 
drobne płatki jęczmienne

Dodatki:

awokado
jarmuż
kiełki rzodkiewki
pomidor
ogórek
cebula
posiekana biała kapusta
sos sojowy

Frytki:

2 bataty 
łyżeczka ostrego  sosu chilli *
sól morska


*Użyłam domowego, nie mam zielonego pojęcia jak go przyrządzić bo zajął się tym Pan Mąż mistrz eksperymentu. Sos pieklenie ostry,  można kupić podobny o taki<----




♥ Ciecierzyce namocz przez noc, a potem ugotuj do miękkości.
 
♥ Bataty obierz i najlepiej upiecz do miękkości. Odstaw do ostudzenia. 

♥ Przełóż ziemniaki do miski. Dodaj ciecierzycę. 

♥ Rozdrobnij wszystko na masę, za pomocą ubijaczki do ziemniaków. Nie używaj blendra, niech w masie znajdą się tez większe kawałki cieciorki. 

♥ Dodaj 1 łyżkę mąki z ciecierzycy oraz przyprawy; słodką paprykę, ostrą paprykę chilli, imbir, zgniecione ząbki czosnku, sól i pieprz.

♥ Jeśli ciasto jest nadal z byt mokre dodaj jeszcze mąki z cieciorki. 

♥ Dodaj 2 łyżki oleju i wszystko dobrze wymieszaj, najlepiej za pomocą dłoni. 

♥ Z czarnuszki i drobnych płatków jęczmiennych przygotuj panierkę. Możesz użyć również sezamu.

♥ Z farszu formuj kulki wielkości piłeczki do tenisa, a następnie spłaszcz je. Każdy burger otocz w panierce z płatków i czarnuszki. 

Burgery piecz/grilluj lub smaż z obu stron na złoto. 

♥ Przygotuj ulubione bułki i dodatki do burgerów.


♥ Układaj piętrowo wg własnego pomysłu.


♥ Na wierzch połóż kawałki awokado, skrop je delikatnie sosem sojowym, a następnie ułóż kiełki.


Frytki: 

♥ Bataty obierz i pokrój na długie słupki. Przełóż do miski.

♥ Dodaj łyżkę ostrego sosu i posól. 

♥ Wszystkie ziemniaki dokładnie obtocz w marynacie. 

♥ Smaż na oleju lubi piecz w piekarniku póki się nie zarumienią. 


  

19 komentarzy:

  1. fryty z batatów - moja wielka miłość :D a burgerka muszę szybko przetestować!

    OdpowiedzUsuń
  2. jejku, nigdy nie jadłam frytek z batatów, na pewno są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę fajny :D Ale teraz nic, oprócz lodów, nie chce mi się robić.

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja jeszcze nigdy nie jadłam batatów :C za to wielbiam zwykłe ziemniaki, chociaż juz nie sa takie zdrowe /chyba/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj zwykłe ziemniaki dażę wielka miłością, chyba nawet większą od batatów !: D

      Usuń
  5. Mam ochotę i na takie batatowo-ciecierzycowe kotleciki i na frytki:) Trzeba będzie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  6. jadłam dziś na wegan pikniku w wersji z burakami. genialne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę,że smakowały i gorąco zapraszam przy następnej okazji! <3

      Usuń
  7. how many servings is there in this recipe? :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Depends how big burger do you like ;) About 6 big one :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Polecam nie obierac ziemniakow / batatow. W skorce tez sa pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam te buregy i frytki i.... niestety. Czarnuszka zdominowała smak, więc zupelnie nie pasuje. Kotlety były niesamowicie słodkie, więc nie dało się tego zupełnie zjeść...No nie wiem, moze dlatego, ze nie lubię batatów, ale ogólnie nie polecam, mimo że lubię roślinną kuchnię :) Strata czasu i pieniędzy, lepiej wziąć się na inny przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "..No nie wiem, moze dlatego, ze nie lubię batatów"
      Więcej nie napiszę.

      Usuń
  11. czym można zastąpić mąkę z cieciorki? mąką ryżową? czy zamiast płatków jęczmiennych mogę dać owsiane? ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. A skąd bułeczka ? :)

    OdpowiedzUsuń