września 18, 2013

września 18, 2013

ZUPA Z PIECZONEJ DYNI Z PAPRYKĄ






Na blogach i w kuchniach króluje ostatnio zupa z dyni. Bo przecież, każdy ma swój ulubiony i sprawdzony przepis na taką zupę. Podstawowy to ten z dodatkiem imbiru lub innych korzennych przypraw. Tym razem od ogółu nie odstępuję. Moją ulubioną zawsze będzie zupa z pieczonej dyni z prostymi dodatkami.

Gdyby nie dynie, świecące złote słońca w ten szary dzień życie było by bardzo przygnębiające. To one rozświetlą z witryn sklepowych brudne i deszczowe ulice. Są wesołymi, ciepłymi punktami, które nie tylko poprawiają samopoczucie swoim rubasznym wyglądem, no ale i smakiem... potem w mieszkaniu...kiedy oczywiście zdołamy wytaszczyć to 8 kilowe cholerstwo na 4 piętro.


Często do zupy krem nie dodaje nic prócz przypraw i cebuli. Miksuję dynię świeżo wyciągniętą z piekarnika z odrobiną bulionu. Musi być gęsta.
Tym razem do prostego przepisu  postanowiłam dodać pieczoną paprykę. Jest delikatnie wyczuwalna, dodaje lekkiej słodkości i aromatu.












  • 500g dyni
  • 1 nieduża czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1/3 łyżeczki chili
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • bulion warzywny
  • sól
  • pieprz 
  • oliwa













♥ Nagrzej piekarnik do 170 stopni. 

♥ Dynie pokrój na mniejsze kawałki usuń nasiona i przełóż do żaroodpornego naczynia.

♥ Paprykę przekrój  i usuń gniazda nasienne. Dodaj do dyni. 

♥ Paprykę możesz również podpiec na palniku. Chodzi o to by skórka totalnie się przyrumieniła wręcz spaliła. Nad palnikiem czynność ta trwa o wiele szybciej. 

♥ Całość skrop oliwą i posyp solą. 

♥ Warzywa piecz w pierniku około 30-40 minut, aż zmiękną i się przyrymnenią. 

♥ Dynie odstaw do ostudzenia, paprykę zawiń w folię spożywczą lub włóż do woreczka foliowego i odstaw. 
  ♥ Kiedy warzywa schłodzą się obierz je ze skórki. Skórka z papryki powinna bardzo łatwo odchodzić. W zależności od odmiany dyni również ją obierz kiedy skórka jest twarda. Młode dynie mają delikatną jadalną skórkę.

♥ Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do rondla z niewielką ilością oliwy i smaż na małym ogniu.

♥ Dodaj dynię i paprykę. 

♥ Dodaj przyprawy; chili, imbir, szczyptę cynamonu i kolendrę. 

♥ Delikatnie zalej wszystko bulionem, nie musi przykrywać warzyw. Zupa będzie gęściejsza. 

Całość zagotuj, a potem zmixuj na krem. 

♥ Dosól i dopieprz do smaku.

  Podawaj z mleczkiem kokosowym, roślinną śmietaną, sezamem, pestkami dyni, słonecznikeim lub płatkami kokosowymi. Tak jak lubisz.    
 



 

11 komentarzy:

  1. Własnie mam w planie to cudo (liże ekran) tylko zawsze przygotowywałam dynię na patelni ale pomysł z piekarnikiem podoba mi się o wiele bardziej! Papryka sprawdza się świetnie..

    OdpowiedzUsuń
  2. robię bardzo, bardzo podobną ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to bardzo prosty i popularny przepis jest. Chyba najlepszy ;)

      Usuń
  3. wspaniała, ma cudowny kolor, ach!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zupe z dyni właśnie o kolor chodzi, szczególnie w tak ponure jesienne dni ;)

      Usuń
  4. Uwielbiam wszelkie kremy z dyni, są takie rozgrzewające: )

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie zrobiłam! :) Jest pyszna i aromatyczna. I piękna. Nie dodałam kolendry bo nie miałam, ale i tak jest cudnie. Posypałam wiórkami kokosowymi, faktycznie pasują smakiem! A jeszcze pół dyni mi zostało, kto wie, czy nie wykorzystam kolejnego przepisu stąd! D:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje! Zupa z dyni jest taka jesienna idealna na ten czas! Polecam się ;)
      Smacznego!

      Usuń