wtorek, 22 października 2013

CHLEBEK Z RAJSKIM JABŁUSZKIEM




Nieduże drzewa obrośnięte owocami przypominającymi jabłka pełnią funkcję głownie ozdobną. Ich drobne czerwone owoce popularnie zwane są rajskimi. Na szczęście ich urok nie tylko można podziwiać wzrokowo, ale i smakowo. Bowiem te urocze miniaturowe owoce są jadalnie. Nie radzę jeść ich na surowo. Ponoć najlepsze są konserwowane w syropie. Ja natomiast wolę jeść je w ciastach.

W tym roku mała rajska jabłonka, posadzona na mojej działce nie obrodziła. Marne owoce zebrałam z ziemi i pozrywałam z niskiego drzewka. Ale nie załamałam się, bowiem nie duża ilość tych znakomitych owoców przyda mi się to upieczenia słodkiego i aromatycznego chlebka.

Chlebek można jeść sam lub z ulubionym dżemem. Nie zaszkodzi poprószyć bochenek cukrem pudrem.







  • 1 i 3/4 kubka mąki
  • 1/2 szklanki oleju*
  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki cukru lub mniej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta igiełek rozmarynu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • garść rajskich jabłuszek

*lub oliwa z olejem 50-50





♥ Do  mleka sojowego dodaj ocet jabłkowy. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. 

♥ Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i sól przesiej do miski. Dodaj rozmaryn i wymieszaj delikatnie.

♥ Dodaj cukier następnie mleko zacznij miksować lub wyrabiać rękoma. Dodaj olej. Ciasto powinno odchodzić od palców. 

♥ Jabłuszka umyj i pokrój na ćwiartki usuwając gniazda nasienne.  Każdą ćwiartkę przetnij jeszcze na połowę. 

♥ Dodaj do ciasta owoce i wgnieć w ciasto. 

♥ Piekarnik nagrzej do 170 stopni. 

♥ Ciasto przełóż do wcześniej obłożonej papierem do pieczenia formy. 

♥ Piecz dopóki się nie przyrumieni około 50 minut. Najlepszy będzie sposób na suchy patyczek. 




        

5 komentarzy:

  1. A już miałam mówić, co to za czereśnia o tej porze roku? :P Super, nigdy nie jadłam, ciekawość zżera mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie: )
    Zdjęcia cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Znów mam ślinotok. Jesień uwielbiam za dwie rzecz-jabłka i buraki.

    OdpowiedzUsuń
  4. super... a czy jest wersja bezglutenowa? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie czym mogłabym zastąpić rajskie jabłuszko?

    OdpowiedzUsuń