sobota, 30 listopada 2013

FALAFELE Z BATATÓW I DIP KALAFIOROWO - CZOSNKOWY





Zdecydowanie uwielbiam ziemniaki. Nie tylko te polskie. Już dawno moje serce i żołądek skradł smak słodkich ziemniaków- batatów. 
Oryginalne falafele robi się z ciecierzycy. Ukradłam tę nazwę na rzecz drobnych kotlecików z batatów. Przyprawy dodaję podobne; aromatyczny kumin  lub masala, czosnek. Nie może także zabraknąć zielonej kolendry i świeżej pietruszki.
Całość podaję z czosnkowym dipem z kalafiora. Jest przyjemnie i bardzo smacznie.
Potrawa w sam raz na przekąskę podczas Andrzejkowej posiadówy.












  • 3 bataty
  • 1/3 - 3/4 szklanki mąki z cieciorki lub kukurydzianej
  • 1-2  ząbków czosnku
  • 1 łyżka kuminu mielonego
  • 1/2 słodkiej papryki
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia  
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka posiekanej kolendry
  • łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz



    • 1/2 kalafiora
    • 1/3 szklanki zimnej wody
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • parę łyżek oliwy
    • 3 łyżki musztardy
    • 3-4 ząbki czosnku
    • sól 
    • pieprz

    ♥ Rozgrzej piekarnik do 180 stopni

    ♥ Bataty umyj i przekrój na ćwiartki. Przełóż do żaroodpornego naczynia, lekko posól i skrop oliwą. Piecz około 30 minut, aż zrobią się miękkie. Odstaw do schłodzenia, następnie wydrąż miąższ ziemniaka i przełóż do miski. Nie wyrzucaj wypieczonych skórek z ziemniaka są pyszne! W sam raz do podjadania podczas gotowania. 

    ♥ Do ostudzonej masy z ziemniaków dodaj przyprawy, posiekany czosnek, sok z cytryny, proszek do pieczenia i na początek około 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy. W zależności od tego jak "mokre" będą bataty po upieczeniu, mąki trzeba dodać więcej, by z masy dało się formować kuleczki. 

    ♥ Dodaj posiekane zioła i oliwę. Dosól i dopieprz do smaku. 

    ♥ Ręce oprósz mąką  i formuj z masy małe kuleczki. Następnie spłaszczaj je na wcześniej przygotowanej blaszce obłożonej papierem do pieczenia.

    Piecz około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. 



    Podawaj z dipem z  kalafiora, hummusem, baba ghanoush,  domowym ketchupem lub innym ulubionym sosem lub pastą.




    Dip

    ♥ Kalafior umyj i ugotuj na parze. 

    ♥ Wystudź i przełóż do kielicha blendera. 

    ♥ Dodaj czosnek, musztardę i wodę, sok z cytryny.  Zacznij miksować. Na koniec dodaj oliwę. Posól i dopieprz do smaku.
          


         

    5 komentarzy:

    1. Odpowiedzi
      1. Dobre, chociaż ostatnio wszystko jadam ciepłe z okazji przeziębienia ;)

        Usuń
      2. Ja planuję je zrobić do koleżanki na mikołajkową domówkę dlatego pytam, dzięki za odpowiedź, zdrowia życzę ;)

        Usuń