piątek, 8 listopada 2013

PĘCZOTTO Z KOPREM WŁOSKIM I Z CZERWONYM PIEPRZEM







Kasza to totalnie Polski składnik. W dobie wzrostu zainteresowaniem społeczeństwa kuchnią, jak również otworzeniem się kuchni polskiej na inne światowe smaki, zaczęto kaszę traktować z zainteresowaniem i należytym jej szacunkiem. Polska przeżywała już szał związany z "kaszi" czyli niczym innym jak rodzajem "suszi" bez ryżu, za to z kaszą. Teraz przyszedł czas na inspiracje Włoskie. 
Risotto to coś zupełnie oczywistego, ale kaszotto czyli kasza przyrządzona na modłę włoskiego risotto to nowość. Myślę, że w Polsce tego rodzaju danie znalazło już wielu zwolenników. Bo jak nie można pokochać smaku prostych potraw z rozmaitych kasz z dodatkami warzyw? 

Najlepszy koper włoski znajdziecie teraz. Szukajcie tych polskich równie dużych i aromatycznych. Jeśli nigdy nie jedliście fenkułu i trochę boicie się jego koperkowego smaku, to danie przypadnie Wam do gustu.










  • 300 kaszy pęczak
  • 300g fenkuł
  • 1 litr bulionu z warzyw
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule dymki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżki czerwonego pieprzu
  • sól
  • zielona cebulka
  • pestki z dyni













Podgrzej i zagotuj bulion warzywny.

♥ Dymkę i koper włoski posiekaj drobno. 

♥ Rozgrzej rondel z oliwą. 

♥ Dodaj do rondla cebulę z fenkułem. Smaż mieszając od czasu do czasu, tak by wszystko lekko się zeszkliło. Dodaj szczyptę mielonej gałki muszkatołowej.

♥ Kaszę wypłucz w zimniej wodzie. A potem dodaj do rondla z fenkułem i cebulą.

♥ Mieszaj przez chwilę. Dodaj 1/2 bulionu. 

♥ Gotuj na małym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu. Kiedy ilość płynów zredukuje się dodaj kolejne 1/2 pozostałości z bulionu. Mieszaj, kiedy płyn znowu delikatnie się zredukuje dodaj resztę bulionu. 
Kasza powinna być miękka.

♥ Jeśli jest potrzeba posól do smaku. 

♥ Przed podaniem posyp czerwonym pieprzem rozkruszonym w dłoniach. 

♥ Dodatkami do pęczotto mogą być orzechy, świeży koper, zielona cebulka lub pestki dyni.

♥ Jedz od razu!


          


5 komentarzy:

  1. Niezwykle apetycznie się prezentuje! No i ten zielony wierzch<3

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam ostatnio "risotto" z pęczaku. bardzo smaczne jest z dodatkiem selera naciowego i białego wina. coś na wzór risotto jamiego oliviera

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Białe wino to podstawa risotta, a ja tym razem totalnie o nim zapomniałam. Wino znajdzie inne zastosowanie ;)

      Usuń
  3. wyszło pyszne! dodałam troszkę octu jabłkowego i wyszło "palce lizać" =)

    OdpowiedzUsuń