grudnia 17, 2013

grudnia 17, 2013

MIGDAŁOWY DESER. BUDYŃ MIGDAŁOWY Z WANILIĄ.





 "Frukty, cukry rozliczne, nie wspominam wina
Pomarańcze, migdały, figi, marcepany,
Kasztany, insze rzeczy, włoskie parmezany,
Siła na to pieniędzy co roku winidzie,
Pana głowa zaboli, gdy rachować przyjdzie." 
S. Jeżowski: Oekonomia..." 1638

Na szczęście w dzisiejszych czasach bakalie i orzechy nie są tak drogie i ciężko dostępne. A przecież bez nich trudno wyobrazić sobie świątecznych łakoci, czy po prostu zimowych wieczorów. Migdały, figi, morele tego nie może zabraknąć w świątecznych deserach.

Budyń z migdałów jest bardzo prosty. Inspirację do tego przepisu znalazłam w książce Polska Wigilia Hanny Szymanderskiej. Wiersz przeze mnie przytoczony rozpoczyna krótki rozdział deserów, w którym można znaleźć proste przepisy na wigilijne kleiki, kompoty z suszu... Był tam również przepis na kisiel z migdałów. Wg autorki kisiel z migdałów to nic innego jak znane nam mleko migdałowe (które przecież tak łatwo zrobić samej/samemu) zagotowane z mąką ziemniaczaną. 
Nie mogłam pogodzić się  z marnotrawstwem migdałów zaproponowanym w tej recepturze! Dlatego nie wyrzucając miazgi migdałowej, z wykorzystaniem niegdyś nieistniejącego (biedni ludzie!) blendera poczyniłam taki oto- pyszny, banalnie łatwy budyń.
Na pewno wam zasmakuje ten wspaniały, lekki i elegancki deser!











  • 200g migdałów
  • 250ml mleka roślinnego
  • 2 + 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej / mąki z tapioki lub 1 łyżeczka agar-agar
  • 2 łyżki płatków z migdałów














♥ Migdały zalej wrzącą wodą i zostaw na noc. Następnego dnia obierz je ze skórki. 

♥ Przełóż migdały to kielicha blendera i zalej mlekiem roślinnym. 

♥ Wanilię przekrój na pół i nożem wyskrob ziarna wanilii. Dodaj do blendera. 

♥ Dodaj 2 łyżki cukru. 

♥ Zacznij miksować, aż migdały całkowicie się rozpadną. Miksuj około 3-4 minuty.

♥ Całość przelej do garnka i zagotuj na małym ogniu. Kiedy masa zacznie bulgotać dodaj mąkę ziemniaczaną lub mąkę z tapioki lub agar-agar by zagęścić deser. Wymieszaj dokładnie.

♥ Budyń przelej do kokilek. 

♥ Każdą porcje posyp brązowym cukrem i płatkami z migdałów. 

  Podawaj na ciepło!     












6 komentarzy: