stycznia 14, 2014

stycznia 14, 2014

KREM DAKTYLOWY Z WANILIĄ






Trudno czasem oprzeć się pokusie na coś słodkiego. Bardzo mało znam ludzi, którzy nie lubią czekolady. Za to wielu znam takich którzy, kiedy nikt nie widzi wsadzają palec do nutelli by potem okratkiem go oblizać. 

Słodkie kremy idealne są do naleśników, ciast, a nawet kanapek na słodko. Orzechowo-czekoladową nutellę można zrobić w domu. 
Warto rozejrzeć się za innymi słodkimi roślinnymi kremami. Co powiecie na krem daktylowy?
Ponieważ daktyle same w sobie są bardzo słodkie, krem na ich bazie jest po prostu pyszny i nie trzeba dodawać więcej słodu. W porcji dla alergików kakao watro zastąpić wyjątkowym karobem. 
Dla aromatu obowiązkowo należny dodać prawdziwą wanilię. Poważnie, nie może jej zabraknąć. 
Taki krem to idealne towarzystwo dla pankejksów, czyli amerykańskiej odmiany puszystych naleśników.  
Możecie wybrać również wersję pancakes z mąki z ciecierzycy.

To już zależy od Was z czym zjecie lub do czego użyjecie tego słodkiego, waniliowego, daktylowego przysmaku.








Składniki:



250g daktyli bez pestek
1-2 laska wanilii
3 łyżki kakao lub 2 łyżki karobu
optymalnie około 1/2 szklanki wody lub mleka roślinnego 


wersja z kardamonem:

200g daktyli
1/2 łyżeczki sproszkowanego kardamonu
3 łyżki kakao lub 2 łyżki karobu
optymalnie około 1/3 max 1/2szklanki wody lub mleka roślinnego









Przygotowanie
♥ Daktyle przełóż do miski i zalej ciepłą wodą. Tak by przykryła owoce.Pozostaw na godzinę. 

♥ Odsącz daktyle z wody i lekko wyciśnij je w dłoniach. Przełóż do kielicha blendera.

♥ Dodaj kakao.

♥ Delikatnie przetnij wanilię wzdłuż, a następnie końcówką noża wydobądź ziarna. Dodaj wanilię do reszty składników, lub dodaj kardamon.

♥ Zacznij blendować daktyle, powoli zwiększając obroty ostrzy blendera. 

♥ Jeśli krem jest za gęsty, podczas blendowania dodawaj wody. Można użyć mleka roślinnego dla słodyczy, ale nie jest to obowiązkowy składnik. 





 

25 komentarzy:

  1. mam wszystkie potrzebne składniki, więc chyba nie pozostaje mi nic innego, jak zrobić sobie taki krem! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ajj! Dziękuję,tego potrzebowałam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. myślisz, że nada się do piszingera? (czy jakoś tak moja dziewczyna nazywa przekładane wafle tortowe kremem, ponoć na południu śląski tak się to nazywa ;])

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na 1000% !
      ja od 3dni zbieram się za ciasta nadziewane takim kremem :)

      Usuń
  4. Idealny dodatek do placków<3 Muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę się zabrać za ten krem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię ten krem. słodki i pyszny

    OdpowiedzUsuń
  7. Od czasu do czasu lubię taki słodkości:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobię, bo nęci mnie to połączenie, choć apetycznie nie wygląda...

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak długo taki krem można przechowywać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie dłużej jak tydzień. Lepiej zjeść go w miarę szybko po przygotowaniu. :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. jest przepyszny!
    nie zatęsknię za nutellą

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda cudownie! Smakuje pewnie obłędnie, aż chce się lecieć do kuchni i robić to cudeńko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. fajny przepis :) tylko palce się oblizuje ukradkiem, nie 'okratkiem' ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pycha, słodkie i dość oryginalne w smaku, nawet nie udaję przed sobą, że będę to jeść inaczej niż łyżeczką prosto ze słoiczka :) Dzięki za przepis i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń