piątek, 31 stycznia 2014

WEGAŃSKIE PTASIE MLECZKO. CIASTO NIE TYLKO DLA LENIUCHÓW. BEZ PIECZENIA.






Wczorajszą datę zapamiętam na długo, jak nie do końca życia. Wczoraj skończyła się moja ostatnia w życiu sesja. Przypuszczam, że jednak nie zostanę wieczną studentką. Dopuszczam myśl o studiach doktoranckich, ale nie wychodźmy tak daleko z tymi myślami.

Taki czas i sytuację należy odpowiednio uczcić. Ale co zrobić kiedy sił brak, czasu mało, a ochota na ciasto taka wielka?

Ciasto a'la mleczna pianka to coś co (trzeba przyznać) zachwyca swą prostotą, konsystencją i smakiem. Tak nie wiele pracy przy przygotowaniu go Was czeka!
Lubie takie przepisy, które są po prostu sprytne. Pomimo tego, że lubię spęczać czas w kuchni zdarza się, że po prostu nie mam na to czasu lub zdecydowanie wolę poleżeć na sofie z kotem.
Wiem, że takie ciasto można zrobić na kilka innych sposobów nie używając produktów gotowych, ale co tam! Warto czasem skorzystać z tego co nam proponowane. 
A ciacho smakuje wybornie! 








300g wegańskich kruchych ciastek*
40g margaryny roślinnej np Alsan lub oleju kokosowego
2 łyżeczki słodu w płynie

1 opakowanie wegańskiej galaretki**
3 łyżki słodu w płynie
skórka z cytryny

* użyłam herbatników jabłkowo-cynamonowych z Carrefour. Mają wegański skład.
** (1 kubek płatków ryżowych  i 1/2 L mleka roślinnego
** u mnie truskawkowa i cytrynowa 50/50





♥ Ciastka, margarynę i słód umieść w blenderze lub robocie kuchennym z ostrzem w kształcie liter S i zmiksuj wszystko na proszek. 

♥ Masę przełóż do tortownicy lub formy na tartę z odczepianymi ściankami i mocno rozłóż w formie. Użyj łyżki lub zrób to dłońmi. 

♥ Tak przygotowany spód odłóż do lodówki. 

♥ Przygotuj śmietanę ryżową. Przesyp płatki ryżowe do mleka roślinnego i podgrzewaj na małym ogniu. Kiedy zacznę się gotować wyłącz i odstaw w zimne miejsce. Zimną masę zmiksuj na gładko. 

♥ Galaretkę rozpuść w 1 kubku (250ml) wrzątku. Również zostaw do ostudzenia. Galaretka powinna być chłodna i powoli tężeć.

♥ Kiedy  dwie masy galaretka i śmietana będą zimne przełóż je do miski. Ubij mikserem, zmieszaj tak by powstały bąbelki. Podczas miksowania dodaj skórkę z cytryny startą na tarce. 

♥ Wyciągnij spód  ciasta z lodówki. Wlej przygotowaną piankową masę. 

♥ Całość odstaw do stężenia, najlepiej na noc. 

♥ Przed podaniem posyp ciacho startą skórka cytryny, pomarańczy lub płatami gorzkiej czekolady. 

 


      

29 komentarzy:

  1. *___* aż ślinka cienkie! już wiem za co uwielbiam twego bloga :D nie tylko za zdjęcia, ale za te smakołyki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś coś podobnego i było pycha:)
    Ale mi ochoty narobiłaś:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super smacznie, koniecznie muszę wypróbować, rewelacyjny nie tylko dla wegan.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale jestem ciekawa tego smaku, bo wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. brzmi genialnie, musze wyprobowac! może tylko dam inny spód bo staram sie unikać przetworzonego cukru. Ale myslę że spód z daktyli + jakieś orzechy lub płatki owsiane też sie sprawdzi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spód z daktyli i orzechów będzie genialny! Tyle, że to już nie będzie wersja dla leniuchów ;-)
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Wrzucenie do młynka orzechów i zmielenie namoczonych daktyli można uznać za leniuchowanie :) Polecam też dodać troszkę siemienia lnianego, najlepiej dodać do młynka razem z orzechami to sobie z nimi lepiej poradzi. :)

      Usuń
    3. Ja ubóstwiam spód daktylowo-kokosowy :)
      A ciasto już sobie zapisałam :D

      Usuń
  6. Będę próbować na pewno. Zobaczymy czy mi wyjdzie takie ładne: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tego nie da się inaczej zrobić jak ładnie ;-)

      Usuń
  7. Melduje, dziś zrobiłam i wyszło przepysznie ;3
    Zamiast jednego ciasta wykonałam małe deserki w malutkich miseczkach, ze względu na brak tortownicy. Za niedługo wypróbuje z mlekiem sojowym czekoladowym i z potartą ciemną czekoladą :) Muszę poeksperymentować jednak ze smakiem galaretki do takiej czekoladowej rozkoszy ... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się! Przyznam, że ta czekoladowa wersja to suuuper pomysł !

      Usuń
  8. mam teraz ochotę zrobić to ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam :) choć nie jestem weganką smakowicie wygląda :) i jaki zdrowy

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wierzę, że ktoś, kto zdobył wyższe wykształcenie, myśli o studiach "doktorskich".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też w wiele rzeczy nie wierzę np w to jak, ktoś może być czepialski i niemiły. Dziękuje, za wymyszkowanie błędu ortograficznego. ;)

      Usuń
  11. Smak galaretki jest obojętny?:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cześć, czy możesz poratować wskazówką, gdzie w Krakowie kupujesz wegańskie galaretki? Moja siostra mieszka w Krakowie i narzeka, że nigdzie nie może znaleźć. Ja w Warszawie też mam gigantyczny problem, żeby dorwać Delectę. Pozdrowienia i dzięki za pomoc!

    PS. jak wyremontuję kuchnię (właśnie się kładzie glazura w szachownicę:) to chyba w Twoim guście:) to chyba zainguruję ją (tj. kuchnię, nie glazurę) jakimś eksperymentem ze śmietaną ryżową. To jest taki śmieszny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Hej!
    Delekty też nie mogę znaleźć, mój chłopak jakiś czas temu kupił w Almie na ul. Pilotów, ale to było ho ho ho ho ho temu. Poki co mam jeszcze zachowaną jedną saszetkę. A galaretki 100% vegan są jeszcze w Naturalnym Sklepiku na ul. Krupniczej i na ul. Zamenhofa w zdrowej żywności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łooo dzięki za odpowiedź! <3 przekażę zainteresowanej, właśnie dziś mi się żaliła, że pojechała specjalnie do kauflanda szukać i lipa.

      Usuń
  14. czy zamiast spodu z ciastek, można użyć weg biszkoptu jak na tort?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spokojnie ze spodem można się pobawić. Może być gotowy, mogą być inne ciastka albo upiec od nowa. Tortownicy nie mam przy sobie, a jestem poza Krakowem. Ale najczęściej używam takiej 21cm średnicy.

      Usuń
  15. o i jeszcze jakiej wielkości (cm średnicy) jest potrzebna forma?

    OdpowiedzUsuń
  16. Chętnie zrobiłabym takie ciacho na kruchym spodzie.
    Którą konkretnie galaretkę polecacie?
    Bo przeczesałam dziś składy sklepowych i Delecta również ma żelatynę :(

    http://www.delecta.pl/Produkty/Desery/Galaretki/Galaretka-smak-agrestowy

    Chyba zrobie poprostu z soku i agaru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z delekty były takie galaretki na szybko. Mniejsze opakowanie, tez nie mogę ich już znaleźć. Mój chłopak przeszukał cały Kraków ostatnio i jakoś znalazł w Almie. Można użyć galaretki z eko sklepu na agarze lub po prostu sok+agar jak pisałaś :)

      Usuń