stycznia 04, 2014

stycznia 04, 2014

ZIOŁOWE NALEŚNIKI









Muszę przyznać, że naleśniki nigdy nie były moją dobrą stroną, dlatego tak rzadko je robię, ze strachu przed ewentualną klęską kulinarną i wstydem z tym związanym. Ale są takie dni, że naleśniki  tak intensywnie chodzą po głownie, a smak na nie jest tak duży, że postanawiam zaryzykować swoja reputację i przyrządzić parę sztuk. 

Poza zwykłymi naleśnikami zdarza mi się zrobić takie z dodatkiem szpinaku w cieśnie, albo na ostro z mieszankami przypraw. Lubię jak naleśniki same w sobie są kolorowe, wyglądają w tedy tak apetycznie! 
Ostatnio wpadłam na pomysł by do ciasta naleśnikowego dodać świeżych ziół. Na początek wybrałam proste połączenie; pietruszką, koperek i szczypiorek. Ale to od Was zależny jakich ziół dodacie. Na włoską nutę warto dodać do ciasta naleśnikowego posiekaną bazylię i oregano.
Tak przygotowane naleśniki można wpałaszować od razu. Trudno się powstrzymać.
Można dodać też ulubione farsze np. z ziemniaków,  szpinaku czy warzyw. 

W tym przepisie ziołowe naleśniki wypełnione są pastą baba ghanoush, a całość dania posypałam dużą ilością ziarenek z granatu.  

  








  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanka zmielonych płatków owsianych
  • 1 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka
    + ilość do smażenia oleju
  • szczypta soli
  • czarny pieprz
  • natka pietruszki
  • koperek
  • zielona cebulka lub szczypiorek














♥  Suche składniki przesyp do miski, dodaj mleko i zacznij wszystko miksować. Na koniec dodaj łyżkę oleju. Ciasto powinno być dość płynne.

♥ Zioła drobno posiekaj. 

♥ Ciasto dopraw szczyptą soli i czarnym pieprzem. Na koniec dodaj posiekane zioła i wymieszaj. 

♥ Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju z obu stron na rumiano. 

♥ Na koniec przełóż naleśniki wybranym farszem. 





12 komentarzy:

  1. Wyglądają tak, że od razu bym je zjadła, nawet z ekranu!: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajnie wyglądają , muszę kiedyś zrobić na obiad ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jutrzejsze urodzinowe śniadanie będzie dooobre :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki proponujesz farsz do tych naleśników ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaliczone! Pycha, cieszę się, że znalazłam Twój blog :) w środek surówka+serek mozzarella (jestem "tylko" wegetarianką)+granat :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy to będzie trudne dla początkującego kucharza?

    OdpowiedzUsuń