piątek, 28 lutego 2014

CZARNA FASOLA W CZEKOLADOWYM SOSIE MOLE




Sos mole to jedno z tradycyjnych dań kuchni meksykańskiej. Na pierwszy rzut oka wydaje się być bardzo skomplikowane, ale to tylko wrażenie. Najtrudniejsze będzie skomponowanie składników, gdyż ich lista bywa bardzo długa. Podstawą sosu mole jest kilka (im więcej tym lepiej) rodzajów papryczek i to co daję temu sosowi oryginalny głęboki smak- gorzka czekolada z dużą zawartością kakao.

Sos mole nie jest uroczy i szczególnie nie zachwyca swoją estetyką. Jest głęboko brązowy, ciemny, gęsty i dla co poniektórych wygląda jak błoto. Ale jeśli do obrazu dodamy zapach obiecuje, że od razu nabierzecie smaku i ochotę na jedzenie. Aromat sosu jest mocno czekoladowy, ale wytrawy z intensywną nutą papryki.

Dla kontrastu kolorystycznego i dla złamania ostrości danie to podajemy z ryżem oraz kawałkami dojrzałego awokado, całość polane świeżym sokiem z limonki.





 



 szklanka czarnej fasoli
1 duży ziemniak
1 duża marchewka
czerwona cebula
 3 ząbki czosnku
1 długa słodka papryczka pepperoni
1-2 małe ostre  papryczki peperoncini
łyżka wędzonej lub suszonej słodkiej papryki
1 łyżka pasty pomidorowej
1/2  łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka brązowego cukru
2 ziarna ziela angielskiego
3 liski laurowe
skórka i sok z limonki
1L bulionu warzywnego
1/2 tabliczki czekolady
oliwa
sól
pieprz
awokado do podania
ryż do podania 
limonka do podania



♥ Fasole namocz w wodzie i zostaw na noc.

♥ Cebulę obierz i posiekaj na piórka. 

♥ Nagrzej garnek z odrobiną oliwy. Dodaj cebulę. 

♥ Marchewkę i ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka. 

♥ Dodaj posiekane ząbki czosnku, papryczkę pepperoni, suszone zgniecione papryczki, ziele angielskie, listki laurowe, kumin, cynamon i suszoną paprykę. Duś i mieszaj - około 3 minuty. 

♥ Dodaj bulion i pastę pomidorową. 

♥ Dodaj opłuczoną w wodzie fasolę. 

♥ Zetrzyj skórkę z limonki i dodaj sok z limonki. 

♥ Dodaj cukier. Wymieszaj. 

♥ Zagotuj mieszając od czasu do czasu. 

♥ Gotuj około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. 

♥ Dodaj pokruszoną czekoladę. Gotuj jeszcze około 10 minut mieszając by nic się nie przypaliło.

♥ Podawaj gorące z ugotowanym ryżem. Dodaj plastry awokado. Całość skrop świeżym sokiem z limonki.



              

 

10 komentarzy:

  1. co to znaczy pasta pomidorowa? koncentrat czy passata?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no dokładnie przecier albo passata, byle bez pestek :)

      Usuń
  2. A w ktorym momencie dodajesz fasole? Bo ja pominelas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o jaka wtopa! Już dopisałam. Przed lub po wlaniu bulionu :)

      Usuń
    2. Dzięki za czujność! ;)

      Usuń
  3. Cynamon tez rozumiem ze razem z reszta przypraw?

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety serca ani zoladka nie podbilo ale dzieki za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niestety serca ani zoladka nie podbilo ale dzieki za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń