środa, 12 marca 2014

WRAPSY Z NORI





Drugie śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia. Lunch w szkole, czy pracy nie zawsze musi kojarzyć się z kanapkami. Warto zamienić zwykłą bułę na coś zdrowszego. 
Jeśli przed pracą masz chwilę czasu warto zawinąć sobie pyszne spring rollsy- czyli zdrowe zawijasy z papieru ryżowego.
Dla amatorów glonów nori mam coś szczególnego. Sama za nimi bardzo przepadam, dlatego taki rodzaj lunchu to dla mnie nie tylko zdrowy posiłek, ale i duża przyjemność.

Oryginalnie wrapami nazywa się kanapki z cienkiego okrągłego ciasta, w które zawija się ulubione dodatki i pasty.
Zdrowych wersji wrapów mamy wiele, dziś przedstawiam ten najłatwiejszy.  W arkusz glonów zawijamy wszystko to na co mamy ochotę. Surową marchewkę, ogórka, cukinia, papryka czerwona, awokado, tofu, tempech czy kiełki. Nie potrzeba gotować ryżu, potrzebne będzie to co zawsze znajdzie się pod ręką- parę świeżych surowych warzyw.
Zróbcie jak uważacie! A oto mój sposób na smaczne kolorowe i nie tuzinkowe śniadanie, a nawet przysmak na imprezę!




 

Składniki:
 marchewka
tofu wędzone lub marynowane
marynowany tempeh
1/5 czerwonej kapusty
awokado
kiełki
sos sojowy
arkusze glonów nori


Przygotowanie:


♥ Marchewkę umyj, obiec i pokrój w cienkie słupki. 

♥ Kapustę posiekaj.

 ♥ Tempeh lub tofu pokrój w długi paski.

♥ Usuń pestkę z awokado i pokrój miąższ na paski. 

♥ Przygotuj wszystkie dodatki i arkusze nori. Zwilż wodą pierwszy arkusz.

♥ Na środku połóż dodatki.

♥ Całość skrop odrobiną sosu sojowego.

  Zawiń w rulon.

Przetnij rulon na pół. 

      



3 komentarze:

  1. Śliczne masz teraz logo <3

    A przepraszam na temat wrapsów się nie wypowiem, bo jestem teraz na sokach ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobię w poniedziałek, koleżanki z pracy oszaleją z zazdrości ;)

    OdpowiedzUsuń