wtorek, 29 kwietnia 2014

"GOŁĄBKI" Z KASZY KUKURYDZIANEJ W BOTWINCE





Dziś kolejny dzień i kolejny przepis, w którym główną rolę gra polska botwinka. 
Zdążyłam się podzielić swoim przepisem na wegański chłodnik z botwinki, czas najwyższy na kolejną odsłonę tego wspaniałego i pysznego warzywa.

Gołąbki zawsze robiła moja babcia. Klasyczne z białej kapusty. Rzadko staram się odtworzyć jej wegetariański przepis, bo to trzeba przyznać gołąbki wymagają trochę pracy. 
Chociaż wiem, że warto poświecić dla nich trochę czasu... Szczególnie jeśli zakupimy botwinkę, bo zawijasy z jej użyciem są wyjątkowe.

Gołąbki z botwinki są bardzo delikatne nie tylko w smaku. Ich mała wielkość to nie wada, a zaleta. 
To świetna przystawka, przed daniem głównym lub ciekawy dodatek do obiadu.

Podawaj z carpaccio z buraka, sosem chrzanowym i z czym tylko masz ochotę. Są pyszne również na zimno. 




Składniki:

duże liście botwinki ( 10-15 sztuk)
1/2 szklanki  kaszy kukurydzianej
5 sporych pieczarek lub 1/2 szklanki suszonych grzybków
1 mała czerwona cebula
2 łyżki stołowe posiekanego koperku
1,5 szklanki lekkiego bulionu z warzyw lub woda
łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki tymianku 
czarny pieprz

sól morska
oliwa


Przygotowanie:

♥ Kaszę kukurydzianą przesyp do rondla. Dodaj tymianek, majeranek zalej bulionem. Postaw na małym ogniu i doprowadź do wrzenia. Gotuj około 10-15 minut, aż kaszą wchłonie cały płyn i zmięknie.

♥ Pieczarki umyj i posiekaj drobno. Cebule obierz i posiekaj w kostkę. Rozgrzej patelnię i podsmaż pieczarki z cebulą. Niech warzywa zmiękną, cebula się zeszkli. 
Jeśli używasz suszonych grzybków namocz je najpierw w wodzie (Zalej ciepłą woda i zostaw na 2h). Następnie posiekaj i dodaj razem z cebulą na patelnię.

♥ Dodaj grzyby i cebulę do ugotowanej kaszy. Wymieszaj dokładnie i odstaw, aż kasza ostygnie. 

♥ Dopraw kaszę solą i pieprzem.

♥ Przygotuj liście botwinki. Wybierz największe i umyj je. Odetnij łodyżki, zostawiając 3-4cm zaraz przy liściu. 

♥ Ze względu na wielkość liścia ułóż odpowiednią ilość farszu z kaszy. Powinna wystarczyć kopiata lub dwie łyżeczki farszu. Zawiń gołąbki. 

♥ Przygotuj foremkę do pieczenia lub garnek z grubym dnem. Na dno foremki połóż papier do pieczenia. 

♥ Ułóż gołąbki. Zalej wodą (ale niech nie przykrywa gołąbków).

♥ Skrop całość oliwą lub dodaj parę kawałków margaryny roślinnej.

♥ Zapiekaj w temp 170 stopni około 20 minut. Lub gotuj na małym ogniu pod przykryciem.

 

 

6 komentarzy:

  1. Z chęcią bym spróbowała, bardzo kuszą mnie swoim wyglądem: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Wyglądają faktycznie jak te greckie gołąbki w liściach winogron. Dlatego na pewno je wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka opcja jest duuużo lepsza, niż zwykle gołąbki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skład zaskakujący ,a wygląd bardzo apetyczny

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam z kaszą jaglaną, dobre - ale moje zdolności manualne są na poziomie żłobka jeśli chodzi o zawijanie Oo XD
    dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń