czwartek, 24 kwietnia 2014

PROSTE CEBULARZE







Lubię proste wypieki w sam raz do podgryzania lub na całkowicie awaryjny podwieczorek. Porządny kęs cebularza może uratować nie jeden wieczór.

Nic też tak się nie sprawdza podczas spontanicznych odwiedzin, jak świeża i ciepła focaccia. Jeśli podzielimy ciasto na mniejsze części możemy upiec wyśmienite cebulowe pieczywo. To nie tylko idealny dodatek do piwa czy przystawka do przyjacielskich rozmów. Takiego cebularza warto zabrać ze sobą na zajęcia, jako lunch do pracy czy po prostu wpałaszować na śniadanie lub kolację.  



Z tak prostego połączenia i nie wielu produktów można upiec coś na prawdę pysznego. Fani cebuli doceniają to warzywo w każdej postaci. W cebularzu je pokochają.









♥♥♥♥♥♥♥♥



Składniki:



2 kubki + do posypania blatu mąki pszennej

1/2 kubka wody

30g drożdży

łyżeczka cukru

około 1/3 kubka oliwy z oliwek

szczypta soli



2-3 cebule

szczypta soli

szczypta cukru

1/2 cukinii

oliwa do smażenia

2 łyżeczki sumaku

2 łyżeczki sezamu



Przygotowanie:

♥ Do miski przelej letnią wodę. Dodaj drożdże, cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszaj drewnianą łyżką, aż drożdże się rozpuszczą. Przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut.


♥ Po upływie czasu przesiej przez sitko i dodaj resztę mąki i sól.

♥ Zacznij mieszać otwartą dłonią. Powoli dodawaj oliwy. Dużo oliwy. 

♥ Ciasto powinno odchodzić od palców, ale być nadal mokre.

♥ Miskę przykryj ściereczką i zostaw na około 30 minut.

♥ Podziel ciasto na 4-5 kulek lekko spłaszcz na kamieniu lub blacie do pieczenia. Jeśli za bardzo się lepi lekko oprósz dłonie mąką. Nie zapomnij o papierze do pieczenia jeśli pieczesz na blaszce!

♥ Placuszki przykryj ściereczką.

♥ Cebulę obierz i posiekaj na piórka lub drobniej. Rozgrzej patelnię z łyżką oleju i dodaj cebulę.

♥ Cukinię umyj, pokrój drobno i dodaj co cebuli.

♥ Całość posól i dodaj szczyptę cukru. Mieszaj, aż wszystko się lekko zarumieni.

♥ W filiżance wymieszaj 2 łyżki z oliwy, sumak i sezam. Możesz oczywiści użyć po prostu zatharu. Przygotowane placuszki posmaruj przygotowaną oliwą.

♥ Nałóż na każdy placek odpowiednią ilość cebuli (czyt. sporo) i lekko dociśnij.

Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku* około 10- 20 minut, aż cebularze się zarumienią.

♥ Po upieczeniu odstaw na 10 minut, potem zajadaj. Jeszcze ciepłe smakują najlepiej :)

* Jeśli to możliwe nagrzej piekarnik na maksymalną temperaturę.   
 

15 komentarzy:

  1. Przepraszam, ze sie tak wtrace, ale w opisie chyba zapomnialas o dodaniu drozdzy :-)
    chyba w weekend wyprobuje te cebularze !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszytko pomieszałam! już poprawione <3

      Usuń
  2. Alu, rzeczywiście coś jest nie tak w tym przepisie - lista składników swoje, a opis swoje...popraw proszę szybko bo narobiłaś mi smaka ;) Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to jest jak się robi 5 rzeczy naraz. Już poprawione ;) Dzięki <3

      Usuń
  3. mam ochotę na te Twoje cebularze!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za przypomnienie cebularzy. Po przeczytaniu Twojego wpisu od razu je zrobiłam tego samego dnia wieczorem, a po 24 godzinach juz nic nie zostało po 15 sztukach na 3 osoby, pycha! Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze powiem, że zupełnie się nie dziwię ;)
      Cieszę się, ze smakowało
      Pozdrawiam ciepło!
      A.

      Usuń
  5. Ala,
    czy myślisz że jest szansa, że te cebularze wyjdą na innej mące, np. orkiszowej albo owsianej? Jaką byś polecała? A może różne w jakichś proporcjach? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wyszło mi tłuste, suche, kruche, twarde i ciężkie :(
    Czy tak miało być...?

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj spróbuję to zrobić, zobaczymy jak wyjdzie .-.
    Tylko u mnie będzie więcej cukinii niż cebuli.

    OdpowiedzUsuń
  8. jaki wspaniały prosty przepis, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń