wtorek, 22 kwietnia 2014

ZUPA Z BIAŁYCH WARZYW Z CHRZANEM I MLEKIEM KOKOSOWYM






Fajnie jest się bawić kolorami, również w kuchni.  Tym razem postawiłam na biel. Kolor wiosny, bzu i stokrotek. Białego koloru dużo znajdziemy wśród warzyw. Stąd pomysł na pyszną zupę jarzynową.

Do poczciwej pietruszki i selera dodaję jeszcze chrzan. Trzeba wykorzystywać ten korzeń o jakże specyficznym ostrym smaku, póki jeszcze świeży, dostępny jest na straganach. Ostrość zupy przełamałam mleczkiem kokosowym, który nie tylko nadaje zupie gęstości i jedwabnej konsystencji, ale wprowadza do smaku całego dania wiele dobrego.
Jeśli nie możecie znaleźć świeżego chrzanu, użyjcie kupnego w słoiczku. Niech będzie solo, bez żadnych dodatków.



Składniki:


średni seler
2 ziemniaki
korzeń chrzanu lub 3-4 łyżeczki tartego chrzanu
puszka mleka kokosowego 400ml*
sok z 1/2 limonki
1L bulionu z warzyw
1/2 L wody
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 jagody jałowca
czarny pieprz
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 ząbki czosnku
sól morska 
łyżka oleju
szklanka migdałów



* Po zakupach wstaw mleko kokosowe do lodówki przynajmniej na 2h przed gotowaniem zupy. 


Przygotowanie:

♥ Warzywa (oprócz chrzanu) umyj i obierz. Pokrój na mniejsze kawałki. 

♥ Rozgrzej garnek z oliwą i dodaj pokrojonego pora. Smaż chwilę aż por się zeszkli. 

♥ Następnie przełóż do garnka resztę warzyw i zalej bulionem oraz wodą. Dodaj zioła; liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec oraz obrane ząbki czosnku. Wyciśnij sok z 1/2 limonki lub małej cytryny. Przykryj i zagotuj. 

♥ Gotuj aż warzywa będą miękkie. Odstaw by zupa przestygła i wyłów zioła.

♥ Dodaj gałkę muszkatową.

♥ Chrzan obierz i zetrzyj na tarce prosto do zupy. Chrzan po obraniu jest o 50% chudszy, tę jadalną miękką część okrywa dość sporej grubość łykowata i twarda "skórka".

♥ Całość zmiksuj na krem. Następnie przetrzyj przez drobne sitko, by wyłowić łykowate części z warzyw i nadać zupie delikatnej konsystencji.

♥  Do zmiksowanej zupy dodaj mleczko kokosowe wymieszaj przy pomocy blendera lub trzepaczki.

♥ Zupę dopraw solą morską i dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu. 

♥ Na patelni podpraż migdały, niech się zarumienią. Podawaj migdały zamiast tradycyjnych grzanek.

♥ Talerz z zupą przystrój świeżym koperkiem, pietruszką lub rzeżuchą.

                

6 komentarzy:

  1. Spróbuję na pewno - wygląda i brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj zrobiłam zupę zieloną z zielonego groszku,pora,ziemniaków,czosnku i lubczyku :) teraz mam ochotę na taką białą zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie skończyłam gotować. Zupa wyszła pyszna! Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię zupke po raz 2 :) Smakuje wyśmienicie!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nie mam jałowca ! zupka już się gotuje ! i co teraz? czymś go zastąpić? czy może pominąć?

    OdpowiedzUsuń