niedziela, 1 czerwca 2014

SERNIKO-BROWNIE Z TRUSKAWKAMI.




Nie da się tego ukryć.  Zaczął się sezon truskawkowy. Z każdego straganu łypią na nas słodkie, czerwone owoce i kuszą swoja ceną i smakiem. Ja uwielbiam wrzucać truskawki do porannych koktajli. Truskawki są niezastąpione w wypiekach, świetnie sprawdzają się w śniadaniowych bułeczkach- scones. Z truskawek można zgotować dżemy, musy, a nawet doskonałe słodkie sosy.
Wspaniale wyglądają jako jadalna dekoracja do tortów.
 
Truskawka to partnerka dla mięty oraz najlepsza przyjaciółka czekolady. No właśnie, to z czekoladą smakuje najlepiej i to takim towarzystwem objadają się najwięksi smakosze i łasuchy. 
Dlatego w czekoladowym brownie nie mogło zabraknąć truskawek. Musiały pojawić się w cieście i na surowo podane prosto na kawałek placka.



Składniki:
 
2 kubki mąki
4 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 kubka cukru
szczypta soli
szczypta kardamonu
1,5 kubka mleka sojowego
1 łyżka octu jabłkowego
1,5 ( 150g) tabliczki gorzkiej czekolady 
2 łyżki roślinnej margaryny
2 łyżki oleju rzepakowego/słonecznikowego
 175g orzechów nerkowca
sok z 1/2 cytryny 
3 łyżki syropu z daktyli/agawy
1/2 szklanki wody

garść truskawek

Przygotowanie:

♥ Orzechy nerkowca zalej wodą i odstaw na minimum 2h. Następnie odsącz je i przenieś do kielicha blendera. Zacznij miksować. Dodaj sok z cytryny i słodki syrop. Miksuj i jeśli masa jest za gęsta dodaj powoli wodę. Masa powinna być kremowa.

♥  Przesiej przez sitko do miski suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i kardamon. Wymieszaj. 

♥ W drugiej misce wymieszaj mleko i ocet jabłkowy. Dodaj mieszaninę do suchych składników. Zacznij mieszać łopatką. 

♥ W misce rozpuść czekoladę razem z margaryną i olejem. Czekoladę można rozpuścić w kąpieli parowej lub mikrofalówce. 

♥ Rozpuszczoną czekoladę dodaj do ciasta. Dodaj cukier. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa. 

♥ Ciasto przelej do formy do pieczenia. 

♥ Dodaj masę z nerkowców. Można rozprowadzić ja na całej powierzchni lub za pomocą łyżki przełóż masę w kilka miejsc i lekko wmieszaj ją w czekoladowe ciasto. 

♥ Truskawki umyj  i pokrój na mniejsze kawałki. Powkładaj w masę.

♥ Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Piecz około 40 minut. 

♥ Podawaj z świeżymi truskawkami.





18 komentarzy:

  1. A tak , tak , to ciasto wygląda rewelacyjnie , zrobię na imieniny dla gości, czyli na 21 czerwca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. widząc tak apetyczne ciasto pewnie nie można nie sięgnąć choć po jeden kawałek...żeby tylko! ;D cudowne jest!

    OdpowiedzUsuń
  3. z okazji dnia dziecka wszyscy jesteśmy dziećmi i wszyscy mamy ochotę na coś słodkiego jak widzę ;DD
    w wolnej chwili wpadnij do mnie na bezglutenowo i vege czyli Try to design : 12 słodkości bez glutenu

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można użyć jakiegoś innego roślinnego mleka? A jak tak to w jakiej ilości? Sojowego nie mogę, a przepis cudowny i ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Margaryna to zło :/ Robi raka niszcząc swymi tłuszczem trans błony komórkowe.

    OdpowiedzUsuń
  6. Margaryna to zło :/ Robi raka niszcząc swymi tłuszczem trans błony komórkowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pardon - tak to jest jak się z telefonu komentuje.

      Usuń
  7. hym hym, na pewno pyszne, ale przepis jest uderzająco podobny do tego.. http://www.jadlonomia.com/2013/07/sernikobrownie-z-malinami_14.html jest nawet ocet wymieszany z mlekiem i wydaje mi się, że to była jawna inspiracja, więc czemu nie ma linka do oryginału..?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że wiele jest wegańskich przepisów podobnych do siebie. Wystarczy zgooglować vegan chesse-brownie. Jak zobaczysz na inne moje przepisy z wypiekami zobaczysz, też że zawsze dodaję ocet do mleka, bo ciasto w tedy super rośnie. To dla mnie trik numer jeden w pieczeniu :)

      Usuń
  8. Moglabys podac rozmiar foremki oraz sprecyzowac ile to wg ciebie sa trzy kubki? albo chociaz 1 kubek... mnozyc potrafie jeszcze :) Bede wdzieczna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Foremka 28x20, a 1 kubek ma 300ml :)

      Usuń
  9. Chyba zrobię takie, ale z kaszą jaglaną :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie robiłam jeszcze tego ciasta, ale tak "na oko" coś mi tu nie pasuje. Na zdjęciu wyraźnie widać, że ciasto ma 3 warstwy, a w przepisie jest jedna + "nakrapiana" masa z nerkowców. Zachodzę w głowę skąd wzięła się ta równiutko odcięta czekoladowa warstwa (druga od dołu) widoczna na zdjęciach z pokrojonym ciastem? Czy może to ciasto tak się piecze - na cm od dołu? a potem surowe?...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie proponuję upiec i się przekonać, a nie oceniać coś na oko ze zdjęć :) Warstwa nerkowców jest wlana od góry i lekko rozmieszana. Tam gdzie styka się z ciastem powstaje mokra część, to dlatego, że "twarożek" z z nerkowców nie upiecze się tzn nie urośnie jak ciasto z proszkiem do pieczenia. Myślę, ze to chyba logiczne.
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Nie oceniałam tylko pytałam :)

      Usuń
  11. Kilka dni temu natrafiłam na ten przepis i ubolewałam nad tym, że sezon truskawkowy dawno się skończył. Jednakże wszechświat mi sprzyja i udało mi się wczoraj dorwać na targu przepyszne truskawki! To jakaś późna odmiana, Malwina. Ciasto właśnie się piecze. Nie mogę się doczekać. Twarożek z nerkowców robiłam po raz pierwszy i jest obłędny! Na pewno będzie pysznie :) Dzięki za ten przepis. Kocham truskawki!!!! Aż dziw, że nie ma odmiany nazwanej moim imieniem :D
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń