poniedziałek, 16 czerwca 2014

TRUSKAWKOWO-JAGLANY DESER Z GRANOLĄ





Pogoda daje w kość, gorąc i skwar na zmianę z chłodem i gęsią skórką.  Nie lubię takich dni, głównie dlatego, że nie znoszę rano zabierać ze sobą dwóch warstw swetrów i chusty, a pod wieczór wozić to po Krakowie. Taki nadbagaż wkurza. Torba zamiast warzywami, wypchana cuchami jeździ ze mną po mieście.  Nie ma ani miejsca, ani czasu na większe zakupy. A jak tu się powstrzymywać! Stary Kleparz, inne place i warzywniaki muszę omijać szerokim łukiem. Świeży szpinak, botwinka, młoda fasolka szparagowa i truskawki w bardzo atrakcyjnej cenie kuszą. 
Na szczęście nigdy nie twierdziłam, że mam mocną siłę woli. Za to mam trochę siły i pary w rękach, wiec w chwilach zapominania, pomimo gratów w plecaku zawszę znajdę trochę siły na parę dodatkowych kilogramów. Oczywiście ta błoga chwila zapomnienia szybko pryska niczym bańka mydlana (albo siatka z zakupami), kiedy przychodzi nieubłagany czas wtaszczenia siebie, plecaka i siat na 4 piętro. 
Bijcie i biczujcie, ale jak tu powstrzymać się od kupna pięknych Polskich truskawek po 3zł za kilogram ?!? Moje lenistwo jest po prostu wybiórcze.  Drugi sweter owszem przeszkadza, ale truskawki mogę ze sobą wieść na drugi koniec Polski.

Dlatego biorąc ze mnie przykład, po najbliższych zakupach w ramach nadbagażu kupcie trochę truskawek. Jeśli nie zjecie ich samych to zmiksujcie sobie jaglany deser. Sprawa już mocno sprawdzona, taki przysmak zamknięty w słoiczku można zabrać ze sobą do pracy lub na zieloną łąkę, by zajadać w słońcu.






Składniki:


1 szklanka kaszy jaglanej
1/3 szklanki mleka ryżowego lub owsianego
truskawki około 300g
szczypta soli
szczypta cukru
ulubiona granola

Przygotowanie:

♥ Kaszę jaglaną przepłucz we wrzącej wodzie następnie ugotuj w 2 szklankach wody z odrobina soli i łyżeczką cukru. 

♥ Po ugotowaniu kaszę ostudź i przełóż do kielicha blendera typu VitaMix.. 

♥ Dodaj umyte truskawki bez zielonych końcówek.

♥ Zacznij miksować powoli dolewając mleko. Niech konsystencja będzie lekka, aczkolwiek dość gęsta.
Spróbuj, jeśli masz ochotę dodaj więcej truskawek.

♥ Na dnie naczynia do podawania wsyp 2 łyżki stołowe granoli. 

♥ Przelej truskawkową masę do naczyń. 

♥ Wierzch ozdób kawałkami truskawek, granolą, płatkami migdałowymi i miętą. 

♥ Przed podaniem schłódź.



           

20 komentarzy:

  1. Swietny przepis, jeszcze dzisiaj go wykorzystam. Przypadkiem trafiłam na Twojego bloga. Szukałam przepisu i znalazłam go u CIebie. Znalazłam też przepis na marynowane rzodkiewki, zaraz przystępuję do wykonania. pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam i mam nadzieje, że zostaniesz tutaj na dłużej :)

      Usuń
  2. jakich zielonych końcówek??? to są szypułki! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jak z kaszą jaglaną to biorę w ciemno ;) Znajomi, którzy organizują ze mną rożne eventy w ramach Vegan Hooligan Crew już się ze mnie śmieją, że ja zawsze połowę pomysłów na menu mam z kaszą jaglaną ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sie nie dziwie! Jest niezastąpiona!

      Usuń
  4. Wspaniały przepis, mniam !
    Pożyczę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Haha, jaki zbieg okoliczności - dziś rano także miksowałem truskawki z jaglaną ;D
    Znam radość płynącą z dostępu do tak tanich truskawek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, truskawki za 3 zł?!!! To trzeba było wziąć więcej i zrobić pyszny dżemik truskawkowy, bo może już tak atrakcyjna cena się nie trafi?! W Szczecinie dziś kupowałam za 5,5zł. A deserek jest kapitalny, bardzo lubię jaglankę z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Truskawki się kończą, faktycznie trzeba coś zamknąć w słoiczkach :)

      Usuń
  7. wziełam dwie porcje do pracy, granole zapakowałam osobno żeby była chrupiąca, wyszło pysznie :) chociaż faworytem pozostaje kasza jaglana + banan <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Banany będą jak się skoczą truskawki i poziomi i maliny...:)

      Usuń
  8. namówiłam nawet koleżankę z pracy na wypróbowanie <3

    OdpowiedzUsuń