środa, 23 lipca 2014

GALARETKA Z POZIOMKAMI W PROSECCO.






Śpieszmy się zjadać poziomki tak szybko się kończą! Jeszcze gdzieniegdzie można je kupić. Szczęśliwi mają je na swoich ogródkach i na działkach. Jeszcze więksi farciarze, zajadają się nimi na wakacjach, na spacerach w lesie. 
Poziomka to poczciwy owoc. Kojarzy się z bajkami i baśniami. Wielka szkoda, że została wyparta z przez koleżankę truskawkę i nie jest tak popularna jak kiedyś. Osobiście rzadko widzę poziomki na straganach, a jeśli już to ich cena przerażą. Dobrze się składa, ze na działce moja mama ma  parę krzaczków. Zawsze uda mi się ukraść kubeczek owoców. Więcej nie wypada, bo muszę poziomkami podzielić się z małą bratanicą. Niech i ona cieszy się już od małęj ich smakiem i magią. 
W tym małym owocu kryje się wiele smaku i słodkości. Dlatego warto wracać do przepisów z poziomkami, są wyjątkowe. 
Dziś proponuję bardzo wytworny deser przeznaczony wyłącznie dla dorosłych. 
Kombinacja białego wina i poziomek to czysta klasyka. Ten owoc bowiem zasuguje na należne taktowanie, z klasą, bogactwem i zachwytem. 





Składniki:


500g poziomek
500ml lekkogazowanego, włoskiego, słodkiego, białego wina prosecco
2 łyżki agar agar
3-4 łyżki cukru lub syropu z agawy
1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

♥ Przelej wino do rondla, dodaj sok z cytryny i cukier. Mieszaj by cukier się rozpuścił. Kiedy wino się zagotuje, ustaw płomień na najmniejszy. Niech lekko bulgocze około 10 minut.

♥ Dodaj agar-agar i wymieszaj tak by całość się rozpuściła. 

♥  Poziomki umyj i osusz. Rozłóż do salaterek. 

♥ Rozlej miksturę do przygotowanych naczyń.

♥ Odstaw galaretki z zimne miejsce do stężenia. 

♥ Przed podaniem przystrój świeżymi owocami i listami mięty. 


 

6 komentarzy:

  1. świetny pomysł, chetnie bym zjadła teraz poziomki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jejku, jestem w Irlandii i tak tęsknię za poziomkami! jakie to musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. O, proszę, wchodzę na Twojego bloga i widzę galaretkę z winka :))) A ja wczoraj kupiłam wino, by właśnie takową galaretkę zrobić :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Po 10 min gotowania wino staje się lurą, s słodzenie słodkiego wina tylko u chorych na antycukrzycę. Dodam, że głównym walorem poziomek jest aromat, a nie słodki smak.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam poziomki.
    Nie ma pyszniejszych owoców :-)

    OdpowiedzUsuń