poniedziałek, 21 lipca 2014

SZYBKIE TACOS!


 

Był weekend i było spore lenistwo. Była też ogromna ochota na coś pysznego, kolorowego i nie trudnego do przygotowania. Padło na tacos z pysznym świeżym nadzieniem. 

Kiedy spędza się wakacje w mieście dobrze sobie umilać każdą wolną chwilę. Dlatego w ramach wojaży podróżuję po swojej kuchni. Ostatnio byłam w Meksyku i zobaczcie co takiego pysznego jadłam. 

Tacos to szybka Meksykańska potrawa, ale to danie zawładnęło podniebieniami obu Ameryk. Stany Zjednoczone wręcz pękają od nowych to miejsc, z najlepszymi tacos. W Europie i Polsce moda na tacos jeszcze nie nastała, ale liczę na to, że niebawem i tutaj zawładnie tacos'owe szaleństwo. 

Tacos to małe kukurydziane tortille z dowolnym nadzieniem i złożone w małą łódeczkę. W farszu do tacos nie może zabraknąć typowych meksykańskich składników takich jak czerwona fasola i  świeża kukurydza. 
Im ostrzejszy farsz tym lepiej, całość smaku załagodzi, ale i podkręci śmietanowy sos czosnkowy i odrobina soku z limonki. 
I powiedzcie amigos, czy może być coś bardziej wakacyjnego od kolorowych tacos na obiad?  




Składniki:

12 małych tortilli lub gotowe "łódeczki" do tacos

1 kolba kukurydzy
1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
1 zielona cebulka
garść pomidorków koktajlowych
1 duże dojrzałe awokado
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 limonki
1 łyżka oliwy z oliwek
mała papryczka chilli lub łyżeczka papryki w proszku



kolendrowy sos czosnkowy:

szklanka domowego majonezu ryżowego lub szklanka śmietany sojowej
sok z 1/2 limonki
parę listków kolendry
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

 Przygotowanie:

♥ Przygotuj miskę na farsz. 

Paprykę umyj przekrój na pół. usuń gniazda nasienne. Włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz aż papryka mocno się zarumieni, w paru miejscach skórka wręcz będzie spalona. Przełóż do foliowego woreczka zawiąż i odstaw do ostudzenia. Następnie z łatwością obierz paprykę ze skórki i pokrój w kostkę. Przełóż do miski. 

♥ Kukurydzę ugotuj. Świeża jest lepsza od tej z puszki, jest słodsza i bardzie chrupiąca. Odetnij nożem ziarna z kolby i dodaj do papryki. 

Dodaj fasolę, oraz inne posiekane drobniej składniki. 

♥ Czosnek zgnieć i posiekaj drobno. Dodaj do składników. Dodaj również ostrą papryczkę. 

♥  Dodaj sok z limonki i oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut do lodówki, żeby składniki się przegryzły. 


♥ W kielichu blendera umieść majonez ryżowy lub śmietanę sojową. Dodaj ząbki czosnku i liście kolendry. Zmiksuj na sos. Możesz lekko rozcieńczyć go wodą jeśli jest za gęsty. 

♥ Łódeczki tacos wypełnij nadzieniem, dodaj posiekaną natkę kolendry i polej wszystko obficie sosem. 

Nie martw się, jak podczas jedzenia się ubrudzisz. To podstawa tacos! ;) 




 

8 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie, ale jak pierwszy raz ją zobaczyłam to myślałam, że to słodka wersja z serkiem waniliowym i owocami:) Ale i tak na pewno super przepis. Musze wypróbować:) Pozdrawiam!

    kopytkowa, kopytkowa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tacos, świetnie nadają się na wspólne urzędowanie w kuchni w gronie znajomych: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne: Meksykańskie, wegańskie i bezglutenowe. W sam raz dla Bzika. Udostępniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdzie można dostać gotowe "łódeczki" do tacos?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można kupić gotowe w Kuchniach Świata, bum zrobić z tortilli :)

      Usuń
    2. Też w Lidlu podczas Tygodnia Meksykańskiego, za ok 5 zł
      http://fanlidla.pl/files/g/2_20108_Taco_shells_842.jpg

      Usuń
  5. Z chęcią wypróbuję! Uwielbiam meksykańskie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyprobuje, ale zamiast tych lodeczek lepiej ze zwykla tortilla kukurydziana ( te lodeczki to wymysl Amerykanow dla kuchni TexMex, w Meksyku takich nie dostaniesz a i obraza majestatu dla nich:))))

    OdpowiedzUsuń