piątek, 4 lipca 2014

WYŚMIENITE, BEZGLUTENOWE CIASTO Z CZEKOLADĄ, PORZECZKĄ, AGRESTEM I TRUSKAWKAMI.




Z wypiekami bezglutenowymi nie mam dużego doświadczenia, są dla mnie wciąż obce. Na szczęście powoli przekonuję się, że pieczenie bezglutenowe jest proste. Nabieram więcej wprawy, doświedczenia i odwagi. To ciasto przekonało mnie całkowicie, że pieczenie bezglutenowe jest po prostu wspaniałe i całkowicie dorównuje tym tradycyjnym, pszennym smakołykom. Coś mi się zdaję, że zaczynam na blogu mała rewolucję, następne wypieki również będą glutenfree. Obiecuję!

Do całego zamieszania zmotywował mnie ten przepis. Pomyślałam, że mąka z migdałów to genialny składnik. Wpis jak i cały blog, zwalają z nóg, wszystko wygląda pysznie. Pooglądajcie, a zaraz zrobicie się głodni. 

Moje ciasto jest nieco inne (chodzi też o sam spód) min. bardziej wyrośnięte.
Owoce w cieście i na cieście nadają letniego smaku, ich sok spływający w głąb ciasta to niezła mieszanka. Ciasto jest miękkie i pyszne. Wypiek zrobiłam na odwiedziny mamy. Zjadłyśmy od razu połowę ciacha, popijając świeżą, organiczną kawą z miętą. Taka uczta to raj i  chyba największy dowód na to, że ciasto smakuje, nie tylko roślinożercom.




 
♥ ♥ ♥ ♥ ♥


Składniki:


100g mąki z migdałów np domowej roboty
100g mąki gryczanej
100g mąki kukurydzianej
3 łyżki kakao lub karobu
1 (230ml) kubek mleka roślinnego migdałowego lub domowego kokosowego
1 i 1/2 łyżeczki mielonego lnu
1/4 kubka wody
1/2 kubka cukru
1/3 kubka oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tabliczka gorzkiej czekolady
szczypta soli
parę kropel naturalnego ekstraktu waniliowego 

czarna porzeczka
czerwona porzeczka
agrest
truskawki
borówki
maliny
 
Przygotowanie:
 
♥ Umyj wszystkie owoce i wysusz na sitku. 

♥ W misce wymieszaj suche składniki: mąkę z migdałów, kukurydzianą i gryczaną. Dodaj kakao, proszek i sól. Wymieszaj.

♥ Do szklanki nasyp mielonego lnu. Zalej gorącą wodą do 1/4 wysokości i wymieszaj.

♥ Do suchych składników dodaj mleko, oraz wodę z lnem. Zacznij mieszać. 

♥ Dodaj ekstrakt z wanilii i olej. Dalej mieszaj. Powinna powstać gęsta, mokra lekko leista masa. 

♥ Dodaj cukier i wymieszaj.

♥ Czekoladę drobno pokrój i dodaj do masy. 

♥ Nagrzej piekarnik do 170 stopni.

♥ Masę przelej do foremki. U mnie tortownica ma średnicę 21cm. 

♥ Teraz przesyp owoce. Niech będzie ich dwie warstwy, Powinny zakryć całą powierzchnię ciasta. 

♥ Ciasto umieść w piekarniku i piecz około 40 minut. 

♥ Przed podaniem ciasto przystrój świezymi owocami. 

♥ Ciasto powinno być lekko mokre w środku, najbardziej mokre u góry zaraz pod owocami (to przez soki). Najsmaczniejsze są boki, chrupiące. Całośc bardzo czekoladowa i owocowa.

             

5 komentarzy:

  1. Boskie! Bardzo podoba mi się ta rewolucja, będę korzystać :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepięknie się prezentuje, choć nie wątpię, że jeszcze lepiej smakuje! już same składniki na to wskazują :) kwintesencja lata! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam za tydzień upiekę, wczoraj robiłam sernik bezglutenowy:)

    OdpowiedzUsuń