poniedziałek, 11 sierpnia 2014

DUSZONE POMIDORY W OLIWIE Z CZOSNKIEM I BAZYLIĄ. TOTALNIE PROSTE I TOTALNIE DOBRE.






Im człowiek więcej gotuje i spędza czasu w kuchni tym bardziej jest w stanie docenić smak i prostotę pewnych dań. A są takie składniki konkretnie para składników, które smakują najlepiej bez żadnych modyfikacji.
Do takiej pary produktów należny pomidor i bazylia. Nierozłączne małżeństwo, zawarte we Włoszech. Na surowo, w sosach, na pizzy połączenie pomidora z listkiem świeżej bazylii to poezja i zasada nie do złamania. 

Ta potrawa smakuje najbardziej właśnie teraz, kiedy jest sezon na pomidory. Tylko teraz kupimy piękne wielkie i soczyste pomidory. Kupujcie te dojrzewające powoli na słońcu, powinny być bardzo czerwone i ciężkie.
Po uduszeniu możesz zajadać je na ciepło z kromką ciemnego chleba lub użyć jako podstawa do aromatycznej zupy i sosów.


Pomidory można piec. To chyba najpopularniejsze rozwiązanie na uzyskanie aromatycznych warzyw. Ostatnio  jednak spróbowałam je udusić. To znakomita opcja dla tych, którzy nie posiadają piekarnika. Czasami też trudno piec, kiedy na zewnątrz temperatura sięga ponad 30 stopni, jak to ma miejsce obecnie. 

Wybierz garnek z dopasowaną przykrywką. Najlepsze będą takie do których masz pewność, że pomidor nie przywrze i się nie przypali. Chodzi o efekt całego uduszonego pomidora na talerzu. Polecam garnki granitowe oraz z ceramicznymi powłokami. Znajdziecie takie w sklepie Ballarini.
To też fajna gratka dla tych kuchcików, którzy mają małą kuchnie. Ballarini wprowadziła na rynek serię garnków Click&Cook
Ich zaletą jest nie tylko wcześniej wspominana,  nieprzywierająca powłoka wzmocniona cząstkami ceramicznymi. Nie dajcie się oszukać oczom to nie jest teflon! Kolejną cechą są składane uchwyty. Garnek mieści się w każdej szafce. Przy mojej małej kuchni, z milionem rondli to na prawdę fajne i lekko gadżeciarskie rozwiązanie. 

❀ ❀ ❀ ❀ ❀ ❀ ❀


Jeśli chcecie taki garnek, idealny do smażenia, gotowanie, ale i duszenia warzyw np wielkich pomidorów, firma Balalini ma niespodziankę przez najbliższy tydzień przy zakupach w sklepie Balarini trwa promocja. Rabat wynosi 25% i obejmuje wszystkiej produkty z cerii Click&Cook. Życzę miłych zakupów!

❀ ❀ ❀ ❀ ❀ ❀ ❀



Składniki:


4 duże pomidory
8 listków bazylii + parę do podania
3 ząbki czosnku
4 szczypty cukru
4 szczypty soli morskiej
4 szczypty cynamonu
chlust oliwy
ocet balsamiczny
pajda chleba



 
 Przygotowanie: 

♥ Pomidory umyj i odetnij końcówki na 1cm grubości.

Każdego pomidora dopraw szczyptami soli, cukru i cynamonu.

Dodaj po 2 listki bazylii.

Przykryj pomidory i skrop całość dużym chlustem oliwy. 

Dodaj zgniecione ząbki czosnku.

Przełóż do garnka, formy do pieczenia lub zawiń w folie i grilluj.

Pomidory duś pod przykryciem, piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni lub griluj około 20 minut. 

Podawaj z kromką ciemnego chleba skropione octem balsamicznym i oliwą spod duszenia.



     

23 komentarze:

  1. Jako fanka pomidorow jestem zakochana w przepisie i na pewno wybróbuje. Narobiłaś smaka!:)


    kopytkowa.blogspot.com
    KOPYTKOWA 365 ART PROJECT - ZAPRASZAM DO DOŁĄCZENIA WSZYSTKICH CHCĄCYCH POPRAWIĆ SWOJE UMIEJĘTNOŚCI I ROZWINĄĆ SIĘ TWÓRCZO!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba wkradł się błąd, czemu w składnikach jest mięta zamiast bazylii? :)
    Niemniej pomysł mi się bardzo podoba, jestem fanką letnich pomidorów <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak to jest jak się pisze 4posty na raz. Dziękuje za czujność! :*

      Usuń
  3. Uwielbiam takie pomidory, szczególnie teraz, jak wspomniałaś, kiedy jest na nie sezon: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam proste potrawy i.. pomidory w każdej postaci:) qchniazdrowia.pl/blog

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszności. Koniecznie muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie, pomidorów nie wydrążamy,tylko odcinamy górę i wkładamy składniki :między" czy jednak wydrążamy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie wydrążamy. Odcinamy górę, doprawiamy, kładziemy bazylię i zamykamy :))

      Usuń
  7. Jeśli chodzi o uwolnienie słodyczy z pomidora to fajnym pomysłem jest też wrzucenie pomidorków koktajlowych (w całości) na suchą, rozgrzaną patelnię :) Uwielbiam! Szczególnie jako dodatek do 'angielskiego śniadania' ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak! uwielbiam tak przygotowane pomidorki. Do tego kropla octu balsamicznego i jest bajka :)

      Usuń
  8. Prostota- to co uwielbiam,a pomidory w połączeniu z bazylią to już chyba coś w rodzaju małej czarnej sukienki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Prosta, ale jakże wspaniała przekąska. I ten dodatek octu balsamicznego. Mniam. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  10. to taka brushetta bez krojenia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sprawdziłam. Pycha! Nutka cynamonu uwodzi na gorąco.
    Rankiem jeszcze lepsze jak się przegryzie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis, uwielbiam proste i smaczne, dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy czosnek kladziemy do srodka?
    Nie moge sie doczekac by je sporobwac!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy wrzucić między pomidory, oliwa przejdzie jego smakiem :)

      Usuń
  14. jeśli chcę je zrobić w piekarniku, czosnek dodaję do srodka tak jak bazylię i owijam folia pomidorka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba owijać w folie. Jeśli chodzi o piekarnik to zupełnie tak jak na zdjęciach. w folie owijamy kiedy grillujemy pomidorki :)

      Usuń
  15. Po prostu cuda!! Niesamowite połączenie smaków, na początku był lekki opór przed cynamonem ale bez niego to nie byłoby to samo danie! Wodę spod pomidorów wykorzystaliśmy jako bazę do przepysznej włoskiej zupy pomidorowej. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. wlasnie zrobilam te pomidory i mam kilka pytan:) pomimo, ze danie wydaje sie super latwe; poszukuje wlasnie takich prostych, szybkich dan:
    - jak je jesc? troche trudno mi bylo- uzywalam na przemian lyzeczki, widelca i noza, zeby wydrazyc srodek
    - przy 160 stopniach piekly sie ok. 1 godz. - moze mozna zwiekszyc temperature np. do 200 i przyspieszyc pieczenie? (pieklam w zaroodpornym naczyniu pod przykryciem)
    - dosc duzo soku wycieklo z pomidorow - moze nie byly takie jak trzeba ? (nie-malinowe, dojrzale ale mialy bardzo duzo gniazdo, ktore nie zmieklo i stanowilo dosc duza czesc upieczonego pomidora)
    dzieki za ew. komentarze :) i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń