sierpnia 18, 2014

sierpnia 18, 2014

PROSTY KUKURYDZIANY MAKARON Z PIECZONĄ CUKINIĄ






Mogłoby się wydawać, ze blogerzy kulinarni żyją w kuchni. Śpią i budzą się przy garach. Jest w tym trochę prawdy, ale i zdarzają się takie dni, kiedy nie mogę patrzyć na patelnie i rondle, w głowie mam puustkę, a bardziej od gotowania wole leżeć i oglądać Transformersów. 

W takim czasie staram się gotować najprostsze rzeczy. Coś czego nie trzeba pilnować, mieszać co chwilę i czekać z dodawaniem kolejnych składników.
Podczas takich leniwych dni często sięgam po makaron. Chyba największym lenistwem jest robienie spaghetti aglio olio. Na szczęście to jedno z najsmaczniejszych dań. Oliwa, przyprawy i tyle. Pycha!. 
Moim kolejnym trikiem są pieczone warzywa z makaronem. Spróbujcie to bardzo dobre lenistwo. 
Dziś wybrałam zdrowszą wersję makaronu. Sięgnęłam po bezglutenowy makaron spaghetti z mąki kukurydzianej. Jest wspaniały. 




Składniki:


kukurydziany makaron spaghetti dla 2 osób
2 małe cukinie
1 cebula
czosnek
oliwa z oliwek
bazylia
oregano
tymianek
sól
pieprz


Przygotowanie:

♥ Cukinie umyj i pokrój razem z cebulą na mniejsze kawałki. Przenieś na blachę do pieczenia. Posól, dodaj zioła i skrop dobrze oliwą w oliwek. Piec nagrzej do 175stopni. Piecz około 20 minut. 

♥ Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Niech będzie lekko twardy. Pod koniec gotowania odlej do filiżanki parę łyżek wody spod makaronu. 

♥ Kiedy cukinia się upiecze wyciągnij ją i dodaj na blachę ugotowany makaron. Posiekaj drobno czosnek i wymieszaj z makaronem. Dodaj wodę spod makaronu i oliwę z oliwek. Dobrze wymieszaj.

  Dodaj posiekaną świeżą bazylię i rozłóż na patelnię.


 

11 komentarzy:

  1. Ten talerz jest piękny <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makarony, muszę spróbować takiego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś nie byłam przekonana do makaronów kukurydzianych, teraz na prawdę je uwielbiam!

      Usuń
  3. Wygląda mega smacznie, a zastawa przepiękna! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj dużo bym dała za całą zastawę. Mam tylko 2 takie talerze, ale i tak się z nich cieszę :)

      Usuń
  4. Właśnie myślałam nad jakimś fajnym daniem z cukinią ;D Przepis koniecznie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. przepis tak prosty, że po prostu idealny! uwielbiam pieczone cukinie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Twój przepis jest tylko dowodem na to, że nie trzeba dodawać zawsze do makaronu ciężkich sosów, aby był smaczny, lecz z powodzeniem można wykorzystać sezonowe warzywa, w zdrowy, minimalistyczny sposób. Na pewno spróbuję, zwłaszcza że ubóstwiam cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. hej! chyba się pogubiłam - jak wyjmuję cukinie z blachy, to kłade tam makaron z czosnkiem podlany wodą z makaronu? a tę bazylię którą rozkładam na patelnię to do czego dokładam? bo chyba wszystko wcześniej jest na blasze :D prala

    OdpowiedzUsuń