niedziela, 24 sierpnia 2014

WEGAŃSKIE FRANCUSKIE GRZANKI





Niedziela to dzień lenistwa. Nie trzeba wcześniej wstawać, ba wręcz należy pospać dłużej. Potem, nigdzie się nie śpieszyć i z wolna zjeść ulubione śniadanie. Obojętnie, która będzie godzina czy 10 czy 13. Śniadanie w niedziele to przyjemny obowiązek. Warto przyrządzać coś ekstra, czego nie mamy czasu zjeść w ciągu tygodnia. Mogą to być słodkie pancakes z słodkim syropem lub  smażonymi owocami. Warto usmażyć racuchy z jabłkiem lub zrobić coś na słono, do tego idealnie sprawdzą się włoskie placuszki piadina z dodatkami.  
Inspiracji na bogate niedzielne śniadanie warto szukać w filmach. Tam zazwyczaj jada się  w łóżku. Warto ten pomysł wykorzystać. Bohaterowie zajadają słodkie croissanty z dżemem, tosty albo grzanki francuskie. Jak to pierwsze jeszcze uda nam się upiec z domowego ciasta francuskiego na oliwie tak z grzankami francuskimi, które są na jajku wydaj się weganie mają już problem. Otóz znlazlam rozwiązanie, które mam nadzieję sprawi że roślinożercy spowrotem podrócą do swoich ulubionych śniadaniowych grzanek. 

Składnikiem, który ratuje sytuację jest mąka z ciecierzycy. 
Grzanki francuskie można podawać na słono z dodatkiem pomidorów, bazylii i oliwy. Lub na słodko z owocami. To już zależy od gustów i niedzielnego nastroju.




Składniki: 


1/2 szklanki mleka roślinnego
2-3 łyżki stołowe mąki z ciecierzycy
1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych
1/2 łyżeczki soli czarnej kala namak
kromki wczorajszego pieczywa
olej do smażenia

Przygotowanie: 

♥ Do głębokiego talerza odmierz mleko. Dodaj sól i płatki drożdżowe. 

♥ Dodaj mąkę i mieszaj trzepaczką lub widelcem. Masa powinna być bardzo rzadka. 
 
♥ Przygotuj kromki pieczywa. 

♥ Zanurzaj pieczywo w masie tak by dobrze wchłonęło płyn z obu stron. 

Patelnie rozgrzej z olejem. Smaż grzanki z obu stron na rumiano.








9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja je dodaje do wszystkiego! Nadają specyficznego smaczku nie może ich zabraknąć w daniach, które "podrabiają" jajko. Znaczy może, bo grzanki i tak się udadzą, ale polecam. Mam wrażenie, że nawet ładniej się rumienią. ;)

      Usuń
  2. mmm! Fajny pomysł na konkretne śniadanie, a że jesień idzie to takie przepisy zawsze w cenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie musi być mąka z ciecierzycy? : > Nie może być jakaś inna?

    OdpowiedzUsuń