poniedziałek, 1 września 2014

FASZEROWANE KABACZKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI





Pogoda w Krakowie jest istnienie jesienna. W takie pochmurne dni, a nawet tygodnie myślę o konkretnym jedzeniu.  Często skojarzenia prowadzą mnie ( i pewnie nie tylko mnie) do faszerowanych warzyw. Pamiętam, że jeszcze jako wegetarianka o młodym stażu, często przygotowywałam faszerowane pomidory i cukinie, kiedy chciałam zaimponować daniem. Faszerowana papryka na ostro to jedno z posiłków, które przygotował mi Z.  na początku naszego randkowania. 
Faszerowane warzywa mają  w sobie coś z wykwintności, ale i prostoty. Faszerować można pomidory, kabaczki, małe dynie, cukinie, paprykę czy bakłażany. Wszystko, na co właśnie mamy sezon dlatego warto akurat teraz skusić się na takie danie.
Jeśli chodzi o farsze nie dajmy się zwieść, że to coś trudnego. Najlepiej faszerować ulubioną kaszą z dodatkami.
Dziś poszłam zupełnie na łatwiznę i ulubione połączenie kaszy gryczanej z pomidorami. Proste i pyszne! 
Kabaczki wypełniłam tak by warsz lekko wystawał z warzywa. Przyrumienione i pachnące danie wyciągnięte z piekarnika, wygląda bardzo zjawiskowo. 
Dzięń dobry 1 września, dzień doby jesieni. Od dziś, tak właśnie będę jeść! 



Składniki:

4 okrągłe małe kabaczki
szklanka kaszy gryczanej
garść suszonych pomidorów
mała cebula
pomidor
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
oregano
szczypta cynamonu
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

♥ Kabaczki umyj. Odetnij górną cześć około 1-2cm. 
 
Wdrąż w kabaczkach dziurę usuwając gniazda nasienne. Każdy kabaczek lekko posól w środku i dodaj parę kropel oliwy.

Kaszę gryczaną zalej dwiema częściami wody i gotuj około 20 minut.

♥ Przełóż kaszę do miski. 
 
♥ Pomidory suszone, świeżego pomidora oraz cebule pokrój w drobną kostkę
 
♥ Dodaj do kaszy. 

♥ Dodaj przyprawy; posiekany ząbek czosnku, pieprz, cynamon i zioła. Dopraw solą do smaku. Próbuj, czy farsz Ci odpowiada.

♥ Każdy kabaczek napełnij dobrze farszem i przykryj wcześniej odciętą częścią. 

♥ Kabaczki przełóż na blachę do pieczenia lun do naczynia żaroodpornego i skrop obficie oliwą.

Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Piecz kabaczki aż zmiękną.


9 komentarzy:

  1. Świetny post! ;)

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis fajny, zapisałam do zrobienia. Proszę o inne pomysły na faszerowanie dyniowych:-)
    A na zdjęciu są cukinie, a nie kabaczki - na szczęście te warzywa nie różnią się jakoś znacząco w smaku i konsystencji, z kabaczkiem też potrawa na pewno się uda. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. gdzie kupilaś takie kabaczki w Krakowie? na Kleparzu będą?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sobotę zapraszam na Targ Pietruszkowy na Podgórze przystanek Korona. Są na stoisku JEdynie.

      Usuń
    2. Dzięki, będę tam!!! :)

      Usuń
  4. Wygląda na to, że do tej pory przyrządzając kaszę gryczaną z suszonymi pomidorami jadałam na obiad farsz do kabaczków ;-)
    Po wielu, wielu latach przedszkolnej traumy z kaszą gryczaną i gulaszem w roli głównej odkryłam, że kasza może być pyszna z pomidorami czy ze szpinakiem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis i REWELACYJNE zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj zostaję, zostaję, to miejsce dla mnie:-)

    OdpowiedzUsuń