października 28, 2014

października 28, 2014

GNOCCHI!




Na blogu znajdziecie przepisy na różne potrawy. Często są to ciekawe wypieki, lub wytrawne połączenia polskich warzyw,  ale warto często zrobić coś klasycznego. 

Gnocchi to podstawa. Można podawać je na słodko, lecz częściej występują w parze z wymyślnymi i lub prostymi wytrawnymi sosami. 
Jesienią jemy porządniej.  Dietetyczne i mało sycące dania to domena lata, kiedy ciepło pozwala na lekkie, świeże, niekiedy surowe potrawy. Jesienią nasz organizm domaga się już czegoś innego. Zbliżająca się zima daje swe znaki w cieplejszych i konkretnych potrawach. 
Gnocchi kojarzy mi się właśnie z takim czasem. Raczej jadam je jesienią. Z kopytkami i innymi kluskami jest podobnie. Teraz jest ich czas. Najlepiej zasmakują z bogatym sosem grzybowym, albo same zrumienione na patelni na oliwie z dodatkiem ziół.




Składniki:


1kg ziemniaków
400g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki płatków drożdżowych
odrobina wody
oliwa do podsmażenia
zioła


Przygotowanie:

♥ Ziemniaki umyj nie obieraj. Ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości.

♥ Przekrój ziemniaka na pół i za pomocą łyżki wyciągnij cały miąższ. Przełóż ziemniaki do miski i za pomocą tłuczka lub praski przetrzyj ziemianki na puree.

♥ Dodaj sól, pieprz i płatki drożdżowe i odrobinę wody, około 1 łyżkę stołową. Zacznij mieszać składniki rękami dodając powoli mąkę.

♥ Ciasto powinno być miękkie, zwarte i sprężyste. To nic, że lekko lepi się do palców.

♥ Zagotuj wodę z odrobiną soli. Przygotuj małą kluseczkę i wrzuć ją do wrzątku. Gotuj aż wypłynie na wierzch. Jeśli kluska się rozwaliła lub jest za miękka dodaj do reszty ciasta jeszcze odrobinę mąki i dobrze wyrób ciasto. Jeśli kluska nie straciła kształtu, ale jest dość miękka można zabrać się do lepienia gnocchi.

♥  Roluj małe wałki o średnicy około 1- 2cm. Jeśli jest taka potrzeba podsypuj pod ciasto mąkę. 

♥ Możesz ucinać kluski w poprzek walka by kształtami przypominały kopytka. Możesz również formować mniejsze kluski z odciśniętym widelcem. Mniejsze będą zgrabniejsze, a w rowkach po widelcu zatrzyma się sos, z którym będą podawane. 

♥ Gnocchi gotuj partiami w osolonej wodzie około 4-5 minut. Muszą wypłynąć na powierzchnie.  

♥ Osącz kluski. Rozgrzej patelnię z oliwą i podsmaż kluski na rumiano. 

♥ Podawaj z sosem lub oliwą z oliwek. Posup świeżym ziołem dla aromatu i smaku.


8 komentarzy: