listopada 05, 2014

listopada 05, 2014

DROŻDŻÓWKA Z TAHINI I ORZECHAMI



Pamiętam moje pierwsze drożdżowe wypieki. Ciasto twarde jak cegła, można było nim wbijać gwoździe, a nawet nieźle kogoś poturbować. Początki nie zawszę są zachwycające, ale z częstym pieczeniem nabiera się nie tyle wprawy, co wiedzy.
Ciasto drożdżowe lubi ciepło już przed samym pieczeniem. Potrzebuje czasu, nie warto się z nim śpieszyć. Moje zachcianki bywają kapryśnie i niekiedy trudno zdecydować na co konkretnie mam się ochotę. Dlatego ciasta drożdżowe są moimi ulubionymi. Zanim zdążę przygotować ciasto, nim wszystko dobrze się połączy i urośnie, mam dużo czasu by sprecyzować z czym chcę ciasto zjeść. Często jest to co akurat mam pod ręką, domowe dżemy lub powidła, starte owoce, jabłka i jesienna dynia. Tym razem miałam ochotę na orzechowe smaki.  

Do tego wypieku możecie użyć tahiny domowej produkcji lub kupnej. Jeśli nie macie w okolicy sklepu z orientalną żywnością, zamiast po izraelską pastę sięgniecie po polski wyrób Primaviki. Jest na prawdę okej. Zamiast tahiny warto użyć również masła z ulubionych orzechów lub migdałów.



Składniki:
450g mąki 500tki + do posypania blatu
1 kubek ciepłego mleka roślinnego lub wody
3 łyżki syropu z agawy
30g świeżych drożdży
szczypta soli
3 łyżki stołowe oleju lub roztopionej margaryny roślinnej lub oleju kokosowego
180g tahiny
1/2 -1 kubka mielonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Do miski (nie metalowej) przesyp pokruszone drożdże. Dodaj syrop i ciepłe mleko. Mieszaj by drożdże się rozpuściły. Dodaj pare łyżek mąki i zostaw na 15-20  minut.
 
Dodaj resztkę mąki i sól. Zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj olej i nadaj wyrabiaj. Ciasto powinno być bardzo sprężyste. Pozostaw je na 20 minut.

Następnie zagnieć ciasto jeszcze przez chwilę, a potem rozwałkuj na placek grubości około 7mm. 

♥ Słoiczek z tahini włóż do rondelka i zalej wrzątkiem, zostaw na chwilę by tłusta pasta sezamowa lekko się rozrzedziła. 

♥ Całą powierzchnię ciasta posmaruj pastą tahini, a następnie posyp mielonymi lub drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Jeśli masz ochotę posyp jeszcze całość brązowym cukrem lub syropem z agawy. 

Zwiń w rulon i zlep ciasto przy końcach.

♥ Przygotuj blachę z papierem do pieczenia. Niech będzie większa.

♥ Rulon natnij na całek długości. Zwinnym i stanowczym ruchem przenieś ciasto do foremki nadając mu "esowaty" kształt serpentyny. Przykryj szmatką i zostaw do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

♥ Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut. 


16 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie. Ciekawe jak smakuje z tahini :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz smak tahini to to ciasto jest dla Ciebie :)

      Usuń
  2. JEST BOSKIE! PRZEPIękne! uwielbiam ciasta drożdżowe, a z orzechami... to już w ogóle. Bardzo mi się podoba to rozwiązanie z ułożeniem ciasta! Dziś przed zaśnięciemac właśnie sobie myślałam o drożdżowej strucli

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Totalnie Cie rozumiem, też często przed zaśnięciem myślę o drożdżowych ciastach <3

      Usuń
  3. Wygląda tak super, że aż żal rozkrajać :D Ciekawe czy mąka owsiana dałaby taki efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale cudowna! uwielbiam zapach i smak drożdżowego ciasta! już nie umiem się doczekać aż ją wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oh taaaaakk.... <3! To będzie mój cheat meal w tym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie i prawdopodobnie smakuje obłędnie :-)
    Ja również lubię ciasto drożdżowe za łatwość przygotowania. Czasem robię je na wyczucie. Po prostu wiem, jaką powinno mieć konsystencję i to jest główny wyznacznik proporcji poszczególnych składników. Poza tym można je robić z doskoku, zajmując się czymś innym w czasie, kiedy ciasto wyrasta i spokojnie zająć się nim w wolnej chwili.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepięknie! Patrzę na zdjęcie i wprost czuję aromat świeżego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pięknie wyszło. Czy ciasto drożdżowe wyjdzie na mące bezglutenowej? jakie nadzienie jeszcze bedzie pasować, nie przepadam na tahini

    OdpowiedzUsuń
  9. Szkoda ze nie pokazałas jak naciąć ciasto ...

    OdpowiedzUsuń
  10. Mogłabyś pokazać, jak naciąć ciasto? Kształt jest piękny, a ja kompletnie nie wiem, jak to zrobić :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po zawinięciu w rulon trzeba naciąć na długości. Cały czas mamy rulon, ale nacięty tak, że wydać farsz. Taki rulon przekładamy do formy i po prostu zawijamy, układamy w serpentynę. Muszę zeskanować rysunek i dołączyć :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź! (nie zauważyłam nawet, że się pojawiła)
      To jest najładniejsze ciasto drożdżowe jakie w życiu widziałam

      Usuń
  11. Zrobiłam:) jest naprawde pyszne:) ale też mam kłopot z tym nacięciem- nie wygląda tak jak na zdjęciu:( może następnym razem będzie lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam nadzieję bez nacinania, po prostu rulon, też się uda?

    OdpowiedzUsuń