grudnia 18, 2014

grudnia 18, 2014

KRANTZ. RUBASZNY, ZAWIJANY, DROŻDŻOWY MAKOWIEC


 

Nie wyobrażam sobie weekendu bez ciasta lub pysznego deseru. Tym bardziej twierdzę, że bez słodyczy żadna uroczystość i święta nie powinny mieć miejsca. Jak dobrze, że w tradycji polskich świąt zawsze obchodom towarzyszą ciasta, placki lub ciasteczka. Od keksów, przez mazurki po proste, aczkolwiek okazałe drożdżowe wypieki. 
Lubię drożdżowe ciasta, bo są wszechstronne, a z miękkiego ciasta można tworzyć układy o jakich nie śniłam ja sama. Gwiazdy, wieńce to wzory dla zaawansowanych piekarzy. Najprościej jest ciasto drożdżowe zawinąć jak warkocz. Takie ciasto nazywamy krantzem. To wypiek mający swe słodkie korzenie w kulinariach żydowskich, ale bardzo dobrze czuje się i na polskim stole. 

Zamiast rolować makowca jak przystało, postanowiłam go trochę poskręcać. Wyszedł rubaszny, rozpustny, wręcz bezwstydny. Taki jest ten mój zakręcany makowiec.

Jeśli macie więcej czasu zróbcie domową masę makową. Jest banalnie prosta i o niebo lepsza od tych kupnych. Jest dopiero 19 grudnia, a ja już czuje jakby były święta. Tak właśnie powinna smakować prawdziwa masa makowa. Zimą i świętami.



Składniki:

450g mąki pszennej  + do posypania blatu
 1 kubek ciepłego mleka roślinnego lub wody  
2 łyżki syropu z agawy lub cukru
30g świeżych drożdży
3 łyżki oleju

1/2 kg maku
100g skórki pomarańczowej 
garść orzechów lub migdałów
3 łyżki syropu z agawy/ mleczy/ lub miodu 

sok z pomarańczy
3 łyżki słodkiego syropu (z agawy, miodu lub innego)

Przygotowanie:

Masa makowa:
❤ Mak przesyp do miski i zalej wodą. Zostaw na noc. Rano wypłucz przesyp do garnka i ponownie zalej wodą. Gotuj na małym ogniu godzinę. Odcedź i ostudź. 
Zmiel w maszynce do mięsa lub przenieś do kielicha blendera typu VitaMix. Możesz też użyć blendera ręcznego. Blenduj chwile na masę. 

❤ Dodaj do masy pokrojoną kandyzowaną skórkę z pomarańczy i pokrojone orzechy. Dodaj słodkiego syropu lub miodu.

❤ Oto nasza masa makowa.

❤ Do miski przenieś rozdrobnione drożdże, dodaj ciepłe mleko (lub wodę), słodki syrop i 3 łyżki mąki. Wymieszaj i zostaw pod przykryciem na 15 minut.

 Dodawaj resztę mąki mieszając ręką. Kiedy ciasto przestanie lepić się do rąk, zacznij je wyrabiać. Dodaj olej. Ciasto powinno być sprężyste, miękkie i nie przywierać do palców. Zostaw ciasto na 20 minut.

Następnie pognieć chwilę ciasto i rozwałkuj je na placek grubości około 5-6mm. 

❤ Na całą powierzchnię ciasta rozłóż masę makową. Zwiń w rulon i dociśnij. 

❤ Przekrój rulon na połowę. 

❤ Zawiń jak warkocz. 

❤ Jeśli warkocz jest długi przetnij do na dwa mniejsze. 

❤ Przenieś na blachę z papierem do pierzenia. Przykryj i zostaw na 10-20 minut.

❤ Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Piecz ciasto przez 30-40 minut, aż zarumieni się.

❤ W kubku wymieszaj sok pomarańczowy z słodkim syropem. Posmaruj upieczone ciasto przy pomocy pędzelka kuchennego.






                

17 komentarzy:

  1. Wygląda przecudnie i z taką ilością maku musi smakować nieziemsko !! :) Ja bym tylko nie dodawała skórki pomarańczowej, bo za nią nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowny! nigdy nie byłam wielbicielką maku, ale ostatnio mam ochotę na takie eksperymenty :) Twój wygląda obłędnie! Na pewno spróbuję :) Zdjęcia piękne, jak zawsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziewczyno! Ubóstwiam Cię z to jak potrafisz zakręcić ciasto <3!

    OdpowiedzUsuń
  5. WOW co za kształt :D wygląda świetnie! :) Nasz makowiec na blogu z wyglądu w ogóle się nie porównuje :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie....tylko ta mąka pszenna...moja zmora...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli pieke ciasto drożdzowe to używam pszennej, na inncyh nie wychodzi tak cudnie. Przynajmniej mi:P

      Usuń
  7. Można zastąpić syrop z agawy/mleczy melasą? Miodu nie używam a syropów akurat żadnych innych nie mam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy do ciasta potrzebny jest olej? W składnikach nie ma oleju ale jest w opisie o nim mowa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak tak! dziękuje za czujność 2łłyżki oleju lub roztopionej margaryny roślinnej

      Usuń
  9. Mój krantz to ogromna porażka:
    1. nie udało mi się go skręcić- wszystko wypadało (chyba za dużo masy makowej) - ale jakoś go połączyłam do pieczenia;
    2. wyszedł meeeeeeeeeeeeeeeeeeega suchy - ale mega - nic a nic jak Twoje piękne mięciutkie i pyszne zdjęcia - raczej jak twardy orzech do zgryzienia. Mama się ucieszyła, bo lubi czerstwe ciasto - a to było czerstwe od razu po upieczeniu :D
    Może masz jakąś radę?

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobilam wczoraj, wyglada pieknie, naprawde bogaty, masy jest mnostwo balam sie ze nie dam rady zaplesc warkocza ale udalo sie! jest malo slodki, wilgotny i pyszny tylko mi sie rozwala po ukrojeniu �� Nie wiem czy za lekko scisnelam czy mak jest ciut za suchy ale i tak warto upiec! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam na święta, wszyscy byli zachwyceni ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam, wypróbowałam Twój przepis i ciasto jest przepyszne. Nawet się pochwaliłam nim na moim blogu, choć mój makowiec tak piękny jak Twój nie wyszedł. Pozdrawiam gorąco :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. dzień dobry, czy jeśli zrobię ciasto pół na pół z mąką pszenną pełnoziarnistą to ciasto wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały, cudny przepis!!! Dom pachnie makiem i pomarańczami, prawdziwym makiem! Dziękuję za przepis, jestem zachwycona - rodzinka też! Wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  15. Jestem w trakcie robienia. Wszystko zgodnie z przepisem ale mak jest okropnie sypki i przecinając na pół wszystko się rozsypało :( co robić żeby on był bardziej zbity, jak masa makowa z białkami?

    OdpowiedzUsuń