czwartek, 18 grudnia 2014

SOS ŻURAWINOWY







Pierogi, zawijańce, gołąbki, krokiety, chałka i parę fasolowych lub warzywnych pasztetów. Co łączy te wszystkie potrawy. Wigilijny stół! No tak to jedna z odpowiedzi. Druga to taka, że wszystkie wymienione dania smakują jeszcze lepiej, kiedy podamy do nich sos.

Sosów mamy wiele, ale ze świętami prócz grzybowego kojarzy mi się sos żurawinowy.  Sos żurawinowy staje się popularny dzięki Stanom Zjednoczonym, gdzie podczas święta dziękczynienia je się go najwięcej. Sos żurawinowy podaje się tradycyjnie z pieczeniami i mięsem, ale smakuje równie dobrze w towarzystwie warzywnych pasztetów czy pierogów. Warto spróbować, a gwarantuje, że go pokochacie i stanie się Waszą nową tradycja na wigilijnym stole.


Składanki:


400g świeżej żurawiny
1 jabłko
3 goździki
szczypta cynamonu
skórka z cytryny
1/2 szklanki cukru
1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
1 szklanka wody




Przygotowanie:

❤ Żurawinę umyj i przenieś do rondla. 

❤ Zalej wodą i winem.

❤ Dodaj cukier i pokrojone jabłko. 

❤ Dodaj przyprawy. 

❤ Trzymaj na małym ogniu.

❤ Gotuj aż owoce się rozpadną i uzyskasz gęsty sos.    
 

6 komentarzy:

  1. Brzmi bosko, zapisałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mogę czymś zastąpić wino? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz go po protu nie dodawać :)))

      Usuń
  3. Tak się zastanawiam gdzie dostać świeżą żurawinę?

    OdpowiedzUsuń
  4. W tradycji mojej rodziny zakazane jest gotowanie żurawin w całości (utrata 90% wartości). Zatem z żurawin wyciska się sok i przlewa do osobnego naczynka. Gotuje wyłącznie wytłoki (wraz z dodatkami), i łączy się z surowym sokiem dopiero po schłodzeniu ... jest to przepyszne.

    OdpowiedzUsuń