piątek, 26 grudnia 2014

ŚWIĄTECZNA PIERNIKOWA GRANOLA








Kiedy już zjemy wszystkie pierogi, pomrozimy pasztety i rozdamy ostatni kawałek ciasta na pewno nabierze nas ochota na syte śniadanie. To pewnie z przyzwyczajenia po szalonych świętach. No tak żołądek by dalej jadł, a rozum mówi, że może by tak  przestać? Opanować się, wrócić do rzeczywistości. Oh nie miałabym serca odmówić sobie kolejnej porcji gołąbków lub bigosu. Nie potrafiłabym odmówić go innym. Ale skoro rozum radzi, a i jego czasem należy słuchać, zapraszam na poświąteczne lżejsze śniadanie.
Żeby nie przeżyć (lub raczej nieprzeżyć) szoku zostajemy w świątecznych oparach cynamonu i piernika. To właśnie o takim smaku serwować Wam będę śniadanie w postaci aromatycznej granoli.
Granolę można podjadać ze słoika, dodawać do mleka migdałowego i zajadać się nią na śniadanie i lub kolacje.
Przygotujcie ją teraz!





Składniki:

1/3 szklanki  płatków owsianych
1/3 szklanki płatków jęczmiennych
1/3 szklanki   płatków gryczanych
1/2 szklanki daktyli
1/2 szklanki moreli
1/3 szklanki suszonej żurawiny
7 kawałków suszonych jabłek
6 suszonych fig
4-5 wędzonych śliwek
2-3 łyżki stołowe syropu z sosny
1 łyżka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/3 łyżeczki kardamonu
szczypta czarnego pieprzu
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
opcjonalnie parę korzennych kruchych ciasteczek


Przygotowanie:

♥ Suszone owoce pokrój w kostkę i przenieś do miski.

♥ Dodaj płatki, przyprawy i syrop.

♥ Dla podkręcenia granoli możesz dodać pokruszonego piernika lub innych korzennych ciastek.


♥ Dla podkręcenia granoli możesz dodać pokruszonego piernika lub innych korzennych ciastek. 

♥ Dla podkręcenia granoli możesz dodać pokruszonego piernika lub innych korzennych ciastek

Zacznij mieszać tak by owoce i płatki połączyły się z przyprawami.

♥ Granolę przenieś do żaroodpornego naczynia lub formy do pieczenia. Wyrównaj i przyciśnij. 

♥ Piecz przez 20 minut w piekarniki rozgrzanym do 175stopni.

♥ Granolę ostudź i przenieś do słoika.














7 komentarzy:

  1. MMMMM. uwielbiam granole!:) Obiecuje upichcić!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a te trzecie płatki to jakie mają być?
    i czy syrop z sosny można czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj coś się skasowało. Polceam gryczane lub jaglane.
      A syrop zastąp innym słodkim np z agawy ;)

      Usuń
  3. dzięki! wygląda szalenie apetycznie, ale że ja dopiero w zdrowej kuchni raczkuję, a wegańska jest niedoścignionym ideałem, to wolałam dopytać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Głowa do góry!
      Granola to prosta sprawa, trzeba wymieszać płatki owsiane, kukurydziane i wszytko co masz pod ręką z suszonymi owocami i paroma łyżkami jakiegoś gęstego słodkiego syropu. Kiedy masa się lepi i trzeba ją przenieść do formy i lekko podpiec. Na pewno wymyślisz coś po swojemu! <3

      Usuń