stycznia 22, 2015

stycznia 22, 2015

BEZGLUTENOWY CHLEBEK Z KASZY JAGLANEJ I QUINOA


 

Idzie wiosna, nie ma co ukrywać, że powoli zapominam o zimie. Jak to bywa z wiosną, rodzi się natura, budzą rośliny i zwierzęta, przychodzi "czas na nowe". Podobnie u mnie, czuje że mam ochotę na rewolucję, na coś co mną porwie! Mam dość zimowego letargu, ciągłej chandry i użalania się nad wszystkim. Chcę działać, zrobić nowy film, dostać stypendium z MKiDN, wydać książkę, zrzucić parę kilogramów z bioder, kupić ryzę papieru, powiesić kawałek na ścianie i znowu rysować po nocach, gotować, fotografować, chodzić na spacery, adoptować rodzeństwo dla Koty, znaleźć inne mieszkanie...
Tak, potrzebuję zmian!

Może początkiem rewolucji są małe zmiany w diecie? Moje uwielbienie do bezglutenowych wypieków wzrasta, ale wciąż nie wyobrażam sobie pizzy innej niż na włoskim cieście i miękkiego ciasto drożdżowego. Jak się mawia nie od razu Rzym zbudowano, dlatego moją bezglutenową rewolucję zaczynam powoli. 


Najczęściej spotykanym problemem w diecie bezglutenowej jest pieczywo. To bezglutenowe dostępne w sklepach, nie jest smaczne i ma bardzo niewielu zwolenników.  Sama nigdy takiego nie kupowałam, ale z ręką na sercu przyznaję, że przepadam za świeżym chlebem i ciemnymi bułkami.  
Myśląc o pieczeniu chleba trzeba odstawić kuchenne nawyki, nic nie da wymiana mąk na bezglutenowe, lepiej zapomnieć o drożdżach. Najlepsze bezglutenowe pieczywo powstaje z ziaren i kasz!  Oto mój pierwszy przepis na prosty bezglutenowy chlebek! 
 



Składniki:

150g kaszy quinoa
150g kaszy jaglanej
100g słonecznika
1 łyżka mielonego lnu
120ml wody
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka soli

Przygotowanie:

❤ Kaszę jaglaną oraz quinoa zalej zimną wodą i odstaw na noc. Następnie odsącz dokładnie z nadmiaru wody. 

❤ Przesyp do kielicha blendera. Dodaj ziarna słonecznika, len i olej. 

❤ Zacznij miksować. Jeśli używasz VitaMixa używaj ubijaka, lub wyłączaj od czasu do czasu i mieszaj szpatułką. 

❤ Podczas blendowania powoli dodawaj wodę. Masa powinna być ciężka lecz wilgotna, a ziarna dobrze rozdrobnione.

❤ Dodaj sól i proszek do pieczenia. 
 
❤ Brytfankę wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś masę do formy, uderz dnem parę razy o blat, tak by całe ciasto równomiernie wypełniło formę.

❤ Wierzch posyp czarnuszką, słonecznikiem lub suszonymi powiatrami. 

❤Chlebek piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez godzinę. 


32 komentarze:

  1. :) chlebek prezentuje się znakomicie!! ..moje chlebki bezglutenowe są cienkie, takie bardziej jak maca;) lecz mimo tego dobrze smakują:) ..no ale zatęskniłam za takim grubszym;) A pierwsze moje próby bezglutenowców wyszły baaaardzo chrupkie (żeby nie powiedzieć twarde jak kamień:)) hihi:)))
    Kochana a czy masz w zanadrzu przepis na - uwaga! - pączki bezglutenowe?:) Taka ochota się pojawiła, na pączka, ale nie takiego tradycyjnego;)
    Radosnego dnia!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha! w weekend mam zamiar eksperymentować z pączkami. Na robiłam i nakupowałam mąk. Średnio mi wychodzi bezglutenowe pieczenie na drożdżach, więc muszę obrać inną taktykę o oby się udało :D

      Usuń
    2. Zatem trzymam kciuki za udane eksperymenty:) ..i czekam na wyniki tychże działań:)

      Usuń
  2. Musi być smakowity :D a czy kaszę quinoa mogę zastąpić inną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poki co polecam jaglaną i quinoa, nie olecam amarantusa i sorgo. Niebawem sprawdzę jak działa gryczana :)

      Usuń
  3. wyglada smakowicie, sama kiedys piekłam chleb bezglutenowy, a teraz jakos niemam czasu ale twoj napewno zrabie jak wróce do domu.

    OdpowiedzUsuń
  4. super - cieszę się, że dodałaś przepis na ten chlebek - zrobię nawet w ten weekend jak tylko kupię słonecznik :) musi smakować bardzo ciekawie!
    nadchodzą bardzo pozytywne zmiany z tego co czytam :) tyle energii w Tobie i tak trzymać ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba zrobię :) A jakiej wielkości ma być foremka? Bo nie chce żeby mi za płaski wyszedł.

    OdpowiedzUsuń
  6. To czekamy na popisy z gryczaną :D Chlebek świetnie się prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacyjny chlebek! przepis warto wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czekam niecierpliwie, moje próby upieczenia chleba przypominającego mój pyszny glutenowy, zakwasowy, skończyły się tym, że jadę na waflach ryżowych...

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. wpadłam bo zaciekawiło mnie to, że w blogu roku prowadzi blog wegański. sama tak do końca weganką nie jestem i pewnie nigdy nie będę (czasami jem ryby bo uwielbiam, mięsa wcale, nabiału śladową ilość) ale to podstawa mojej diety i widzę tu nie tylko same cudowności ale boskie zdjęcia i klimat. i kota <3 będę wpadać :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przed chwilą upiekłam ten chleb. Dziewczyno! Jaki Ty masz smak! Chleb wymiata.
    Czarnuszka pasuje do niego wyśmienicie - przy natępnym pieczeniu dodam też do środeczka.
    Chapeau bas!

    OdpowiedzUsuń
  12. Upiekłam! Jest najlepszym chlebem bezgl. Jaki jadłam. Teraz zrobię z kasza gryczana; )

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy mozna zastapic:kasze quinoa jaglana,czesc slonecznika Sezamem,ziarnami siemienia?

    OdpowiedzUsuń
  14. niestety nie posiadam blendera kielichowego... ani vitamixa. Jak w takim razie najlepiej go wyrobic? Zwykly blender da rade?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety najlepszy jest blender kielichowy, można spróbować w maszynce do mięsa, albo faktycznie zmielić masę blenderem ręcznym. Zajmie to pewnie trochę dłużej, ale powinno się udać:))

      Usuń
  15. Chlebek jest pyszny :-) Mi tak ładnie nie wyrósł niestety ale smak cudowny. Moja niechlebowa trzylatka pochłonęła od razu dwie kromki :-) na sucho Najbardziej smakowała jej "dupka". Muszę zrobić w foremkach na bułki, żeby było dużo chrupiącej skórki.

    OdpowiedzUsuń
  16. Super chlebek! Zrobiłem dzisiaj i właśnie zjadłem połowę bo nie mogłem się powstrzymać! Troszkę co prawda zmieniłem bo dodałem posiekanych czarnych oliwek i oprócz czarnoszki posypałem jeszcze suszonym oregano - rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  17. A może tak chlebek lub inne pieczywo z prawdziwym miodem zbieranym przez pszczółki , pożywne danie dodaje nie tylko sił jak również czyści organizm i zapobiega wielu przyczynom chorobowym
    Śniadanko takie zalecane jest przede wszystkim dla dzieci !
    zapraszam też na więcej informacji na
    www.pasiekaambrozja.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Od niedawna mam thermomix, jak zrobić w nim chlebek? Nie wiem jak ustawić, żeby dobrze zmielił kasze:(

    OdpowiedzUsuń
  19. Od niedawna mam thermomix, jak zrobić w nim chlebek? Nie wiem jak ustawić, żeby dobrze zmielił kasze:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witaj Agato, kaszę przed zmieleniem należy namoczyć na noc. odcedzić. Zmielić przez 30 sekund na trybie 7.

      Usuń
  20. Pozwolę sobie powtórzyć zadane już pytanie. Czym można zastapić kaszę quinoa ?

    OdpowiedzUsuń
  21. Upiekłam dziś ten chlebek, jest pyszny, mój jedyny problem jest taki, że od góry odchodzi skórka i trochę się kruszy. Jakieś pomysły, co na to zaradzić przy kolejnym pieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
  22. Upiekłam dzisiaj ten chleb. To moja kolejna próba upieczenia chleba bezglutenowego. Poprzednie to były totalne porażki. A ta jest udana. Chlebek jest genialny. Nadaje się zarówno do posmarowania np. humusem jak i dżemem, nie tak jak chlebki bananowe, które do stosowania na wytrawnie się nie sprawdzają. Wszystko robiłam w Thermomixie - sprawdza się wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  23. Chlebek wygląda naprawdę solidnie. Ciekawa, brązowa, ciemna barwa z domieszką bieli. Naprawdę cudo.

    OdpowiedzUsuń