niedziela, 11 stycznia 2015

SZYBKIE CIASTKA NA SŁODKEIGO GŁODA. Z PŁATKAMI OWSIANYM I KAROBEM.







Założę się, że wśród Was są osoby podobne do mnie. Jeśli nie, niech mnie czerwonym licem obleje wstyd.
Otóż, są takie dni, a właściwie są takie wieczory, że ochota na tzw "coś słodkiego" wydaje się być większa od potrzeby powietrza. Kiedyś, w letargu i jak zahipnotyzowana snułam się po kuchni szukając skrawków czekolady, buszowałam w lodówce za ciastem lub wyżerałam ostatnie bakalie. To nie pomagało i z wielkim bólem i smutkiem chodziłam spać. Oh, co za przykre to bywały momenty. Teraz nie daję za wygraną.
Tak, wyprostowana i z dumą stwierdzam, że jestem w stanie o 23 w nocy wstać i iść upiec ciasto. To jest wybaczalne, kiedy ciasto je się z rana- pomyślicie.
Ale tak, jestem w stanie wstać z łóżka o 23 w nocy i iść upiec szybkie ciastka tylko po to, by potem jeszcze ciepłe dwa ciacha zjeść w łóżku, przed komputerem, na kanapie.... no dobra w wannie. 

Ciasta mają dwie ważne cechy:
Pierwsza: są szybkie w wykonaniu. 
Druga cecha: robi się je z wszystkiego co słodkie, smaczne i akurat pod ręką.

Czy są tu takie osoby, które lubą sprawiać sobie niegrzeczną, słodką i kaloryczną przyjemność o 23 w nocy? Jeśli są to mam dla Was dobry, słodki, szybki przepis...



 

Składniki:
1 kubek bezglutenowych płatków owsianych (na przykład takie lub takie )
 1/2 kubka mąki jaglanej lub innej bezglutenowej
1 bardzo dojrzały banan
1/3 kubka mleka migdałowego lub innego roślinnego
3 łyżki karobu lub kakao
1 łyżka masła z nerkowców lub orzechowego 
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 
(opcjonalnie) 2 łyżki syropu klonowego 
1 łyżka oleju
 szczypta soli
1/2 łyżek proszku do pieczenia
(opcjonalnie) ziarna granatu
Przygotowanie:

❤ W misce zgnieć lub zbenduj banana.

❤ Płatki i mąkę przenieś do miski z bananem.

❤ Dodaj karob, proszek do pieczenia i sól. Zacznij mieszać.

❤ Dodaj masła z orzechów nerkowca i powoli dodawaj mleko. Ciągle mieszaj dłonią lub dużą łyżką.

❤ Powinna wyjść bardzo gęsta masa. 

❤ Na koniec dodaj pokrojone kawałki czekolady. Nie muszą być równej wielkości. Jeśli masz ochotę na dużo słodyczy dodaj syrop klonowy lub inny słodki syrop.

❤ Na blaszce rozłóż papier do pieczenia.

❤ Z ciasta formuj kulki i zgniataj je na blaszce lub przy pomocy łyżki rozdzielaj ciasto na rożnej wielkości i kształtów ciasteczka. 

❤ Dla ozdoby przystrój ciastka ziarnami granatu, orzechami lub skórką pomarańczy. 

❤ Piecz w rozgrzanym do 170stopni piekarniku przez 25 minut.

10 komentarzy:

  1. Świetne składniki! Takie ciacha zawsze warto mieć przy sobie w torebce... boimy się jednak, że gdybyśmy zabrały kilka na przekąskę na cały dzień to zostały by zjedzone za jednym razem :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne i szybki, choć nie powiedziałabym, że bezglutenowe płatki owsiane to coś, co miewam pod ręką ;) Ale zwykłe - owszem, zawsze w słoju ;) Co zrobić- kocham, k**** gluten ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. :))) tak się zastanawiam, czy aby telepatycznie się gdzieś nie spotkałyśmy, bo kilka dni temu zrobiłam baaardzo podobne ciasteczka!!!:))) ..szybko zniknęły;) były pyyyszne!!!
    Serdeczności ślę:)*

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygladaja pysznie. Kolejny przepis który bede musiała wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż mnie w żołądku ścisnęło.. W sobotę szykuje się impreza- te ciastka będą obowiązkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy karob w proszku można zastąpić melasą z karobu? Czy łyżka proszku to łyżka melasy?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można robić na mące kokosowej? :D

    OdpowiedzUsuń