niedziela, 8 lutego 2015

SŁODKIE MLEKO OWSIANE Z WODĄ RÓŻANĄ






Przepis na podstawowe mleko z płatków już znajdziecie na blogu. Ale chcę się podzielić z wami moim nowym śniadaniowym odkryciem.
Przygotowywałam materiały do Chickpea Magazine. Potrzebowałam mleka do zdjęć, więc musiałam na szybko coś zmiksować. 
To wiadomo, mleko z płatków robi się w chwilę. Podczas miksowania dodałam daktyla,chętnie potem mleko wypiję, a lubię jak jest słodkie. Daktyl to częsty zabieg, podobnie jak wanilia lub inne przyprawy.

Po kilku sekundach dalszego blendowania zamarzyłam o wiosennym mleku. Jak to wiosennym? Ano takim które pachnie kwiatami, ale jak zrobić kwiatowe mleko? Najprościej na świecie trzeba dodać do niego troszkę wody różanej.
Wyszło wspaniałe, nie dość że przepis poszedł razem z innymi do Chickpea, tak zamiast sote wylądował w czarnej herbacie,a  dziś w kawie. I tak wyszła pyszna różana tzw bawarka. 
Gdyby tego było mało dziś dostałam syrop z lawendy i już wiem co będziemy pić na kolacje i dobry sen.

Pozlecam do kawy, herbaty, płatków czy granoli

❤  



Składniki:

1/2 szklanki bezglutenowych płatków owianych lub orkiszowych
0,75ml wody
2 daktyle
łyżeczka wody różanej





Tradycyjne miksowanie:

Płatki oraz daktyle umieść w kielichu blendera. 

Zalej wodą około 0.7L. 

Miksuj około minutę.  

❤ Dodaj wodę różaną. 

Przelej mleko przez sitko wyścielane gazą. Następnie dobrze wyciśnij mleko zawijając gazę w kulkę. 

Mleko jest gotowe do spożycia. Zmiksowaną pulpę użyj do ciastek lub innych słodkości. 


 ChufaMix:

W przeźroczystym pojemniku umieść sitko. Nasyp do sitka płatków i daktyle i wszystko zalej wodą, około 0.7L. 

W sitku umieść blender. Blinduj około 1 minutę. 

Między czasie wlej wodę różana. 

Wyciągnij blender i sitko z wiórkami. Przy pomocy ubijaczki wyciśnij całe mleko z zmielonej pulpy.



12 komentarzy:

  1. to mleko na pewno było wyjątkowe w smaku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nabrałyśmy ochoty na taki napój :) Po ostatnim dobrym wrażeniu podczas picia wersji gryczanej jesteśmy bardzo optymistycznie nastawione do napojów zbożowych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, świetny pomysł! Nie wpadłam na to, żeby do roślinnego mleka zamiast wanilii dodawać róży. Koniecznie sprawdzę w domowym migdałowym <3

    xx, Marta | martberry.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. dodatek wody różanej rzeczywiście musi sprawiać, że można poczuć wiosnę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny post!
    Zapraszam do mnie: www.amelieatelier.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe połączenie,nie próbowałam takiego,ale chętnie spróbuję w przyszłości.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo smakowicie :) Nigdy nie piłam jak dotąd mleka owsianego, tym bardziej z wodą różaną, ale w tym przepisie najbardziej mi się podoba dodatek daktyli, bo bardzo lubię lekko słodki smak mlek roślinnych :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepięknie i pewnie też pysznie smakuje! Musze tylko kupić wodę różaną.

    OdpowiedzUsuń
  9. No koniecznie tego też musze spróbować.
    A mam pytanie o buteleczkę: jaką ma pojemność? Czy ma jakiś korek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taka stara butelka po mleku, znalazłam ją w domu i rodziców. Pamiętam, że nie miała zakrętki a takie "sreberko" w kratkę.

      Usuń