lutego 23, 2015

lutego 23, 2015

ZUPA MOCY! ROSÓŁ WARZYWNY NA DOMOWY RAMEN.




Nie ma nic lepszego na przeziębienie lub lekkie osłabienie, jak talerz gorącej zupy. Jedni w chorobie łapią za talerze rosołu, ja za intensywny, zdrowy i treściwy warzywny wywar. 

Na blogu znajdziecie inne propozycje na wegetariański bulion, ten jednak jest wyjątkowy. 
Po pierwsze warto przygotować go w wolnowarze. Gotowany dłużej i w mniejszej temperaturze sprawi, że to co najlepsze w warzywach zostanie właśnie w wodzie. Cenne roślinne soki nie stracą na wartości.
Po drugie do wegetariańskiego rosołu warto oddać magiczny składnik bogaty  umami. Umami to smak, który zawdzięczamy kwasu glutaminowemu. Ale nie bójcie się, kwas glutaminowy to nie straszny sztuczny dodatek smakowy. Ten prawdziwy, obficie występuje w pokarmach bogatych w białko takich jak wodorosty (stąd pozyskuje się oryginalną przyprawę), soja, a szczególnie sos sojowy. 
Tak, to również dzięki algom i soi bulion będzie pożywny i naładuje nas energią! 


Z intensywnego i głębokiego w smaku wywaru można przygotować  Ramen. To danie pochodzące z Japonii. Do jego skomponowania użyj ulubionego makaronu. Śmiało sięgnij po japoński makaron gryczany lub pszenne noodle. Jeśli masz ochotę, nada się również makaron ryżowy.
Jako chrupkich dodatków użyj świeżych warzyw: zielonej cebulki, rzodkiewki, rzepy, świeżego szpinaku lub awokado. 
Chcesz dodać tofu? Wspaniały pomysł! Zamarynuj go w sosie sojowym z chilli lub w wędzonej herbacie Lapsang Souchong.







Składniki:


1/2 selera
2 łodygi selera naciowego
3 pietruszki
natka pietruszki
2 marchewki
1/5 białej kapusty
mały por (cały)
1/2 jabłka
1 cebula
inne warzywa i licie jakie masz pod ręką
 suszone grzyby (podgrzybki lub shiitake)
2 ząbki czosnku
1 arkusz nori lub glony kombu
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna jałowca
gwiazdka anyżu
laska cynamonu
2 łyżki stołowe ciemnego sosu sojowego
3 litry wody
sól 
2 łyżki miso (niekoniecznie)

japońskie noodle
zielona cebulka
smażone tofu
rzodkiewka
świeża kolendra



❤ Cebule przypalamy na palniku lub w piekarniku. 

❤ Inne warzywa myjemy i kroimy na mniejsze cześć.

❤ Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i pokrój na mniejsze części.

Wszystkie warzywa oraz grzyby umieść w wolnowarze.

❤ Dodaj czosnek, liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie.

❤ Arkusz nori potnij na mniejsze części i dodaj do wolnowaru.

❤ Całość zalewamy wodą. 

❤ Dodajemy sos sojowy. 

❤ Przykrywamy i ostawiamy 2 temperaturę.

❤ Gotujemy na 2jce ok 2-4h. 

❤ Następnie zmniejszamy temperaturę na 1ynkę.

❤ Gotujemy około 8h lub zostawiamy na noc.

❤ Warzywa odcedzamy.

❤ Doprawiamy solą do smaku.

❤ Powstanie ciemny i bardzo intensywny bulion. To zasługa ciemnego sosu sojowego oraz wolnego gotowania.

❤ Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.

❤ Tofu usmaż lub upiecz i pokrój w kostkę.

❤ Kruche dodatki pokrój. 

❤  Do misek przenieś makaron. Ułóż wszystkie świeże dodatki. Zalej bardzo gorącym bulionem.



22 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa propozycja.Super,że wykorzystany jest również jałowiec;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda doskonale i pewnie nieziemsko smakuje :) Piękne zdjęcia !

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety połowy z tych składników nie mogę jeść, dlatego też nigdy nie zostanę wegetarianką, ale mimo wszystko dałaś mi fajny pomysł i inspirację - i to nie pierwszy raz. Pewnie niedługo coś pokombinuję i zrobię podobną zupę, którą zdzierżą moje jelita. Zastanawiam się, czy by się nadawała jako posiłek potreningowy późnym wieczorem...

    OdpowiedzUsuń
  4. ostatnio obmacywałam jałowiec w jakimś sklepie i zastanawiałam się do czego mogłabym go użyć, z braku pomysłów w końcu go nie kupiłam (oślica !), ale teraz pogalopuję tam jeszcze raz i oprócz niego zaopatrzę się jeszcze w mieloną kolendrę, śliczny ten rosołek, ja kocham makarony więc wkrótce na pewno go zrobię :) zwłaszcza, że coś mnie bierze ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jałowiec sprawdza się do wegańskiego smalcu, bigosu, kapusty z grzybami,gulaszu i wielu wielu innych ❤️

      Usuń
  5. marzy mi się teraz taka rozgrzewająca zupa, chętnie bym zjadła dziś na obiad! o tym, że z Twojej ręki wychodzą przepyszne, pamiętam, gdy zjadałam się jedną na Vaganmanii :)) a ta kusi mnie jeszcze bardziej, szczególnie podana z tofu! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupa genialna. Poratowała mnie (bez kilku składników ) na diecie oczyszczajacej warzywno owocowej. Pokrzepiajaca I inspirująca. Dziękuję I pozdrawiam. Zaraz pochłonę jeszcze trochę :) Po zjedzeniu pierwszej miseczki pomyślałam, że świat warzyw I owoców jest cudownie otwarty.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy moge gotować tą zupe krócej np. tylko 2h, czy bedzie duża różnica w smaku bo boje sie zostawić ją na gazie na tak długo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety 2h to dość mało. Minimum 4h na wolnym ogniu by bulion nabrał mocy :)

      Usuń
    2. dziekuje za odpowiedź

      Usuń
  8. hej! mam wszystko, jestem chora,zabieram się za ramen :) ale grzybki w którym momencie dodać? (mam mun suszone, chyba będzie ok?)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hej, wywar na pewno jest pyszny. Ale co robisz pozniej z taka iloscia warzyw?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile czasu bulion moze stac w lodówce? Czy mozna go zamrozic?

    OdpowiedzUsuń
  11. Rosół idealny na trudne dni - i chyba każdy wie, o czym mówię..

    OdpowiedzUsuń