piątek, 10 kwietnia 2015

WIOSENNA ZAPIEKANKA Z KALAREPY, ZIEMNIAKÓW I JABŁEK Z ZIELONYM GROSZKIEM I KOPERKIEM




Z czym kojarzy się wiosna w kuchni? 
Po pierwsze ze świeżością. Wiosenne produkty kuszą swoim zielonym kolorem, pięknymi natkami i zapachem. Coraz trudniej przejść obojętnie koło straganu z warzywami. Takie zakupy w moim wypadku zawsze kończą się spontanicznym obiadem. Taka właśnie jest zapiekanka z kalarepy i ziemniaków, nie dość że wiosenna i zielona, to jak każdej innej zapiekanki, nie trzeba jej planować. Trzeba ją po prostu przygotować i zjeść!

Kalarepy podobnie jak młodej marchewki widząc na straganie, nie mogę nie kupić. Kalarepa to pyszne warzywo jedzone głównie na surowo, samo lub używana jest jako składnik surówek. 
Jest słodka i bardzo soczysta, podobnie jak rzodkiewka sprawdza się na ciepło. 
Do tego słodkie jabłko i oczywiście ziemniaki- no bo jak inaczej wyobrazić sobie taką zapiekankę. Koperek to tylko zielone i pachnące uwieńczenie wiosennych smaków. 

Można przygotować ją w piekarniku, udusić w rondlu, a nawet przygotować jako babka podczas pierwszego, wiosennego ogniska!











Składniki:


1 duża lub 2 średnie kalarepy
2-3 ziemniaki
1 duże jabłko
1/2 szklanki zielonego groszku
świeży koperek
3 szczypty soli
gałka muszkatołowa
pieprz ziołowy
1 łyżeczka majeranku
olej



Przygotowanie: 

❤️‍ Ziemniaki, jabłko i kalarepę umyj i obierz ze skórki. Pokrój je w talary lub połówki talarów o grubości 0,5-1 cm

❤️‍ Przygotuj formę żaroodporną, dno skrop oliwą.

❤️‍ Warzywa układaj warstwami: ziemniaki, kalarepa, jabłko, ziemniaki.

❤️‍ Każdą warstwę ziemniaków posól i popieprz do smaku. Warstwę kalarepy dobrze dopraw majerankiem i gałką muszkatołową.

❤️‍ Przedostatnią warstwę posyp połową zielonego groszku.

❤️‍ Ostatnią warstwę (niech będą to ziemniaki) skrop oliwą. 

❤️‍ Możesz też wszystkie pokrojone warzywa umieścić w misce, dodać przyprawy i dobrze wymieszać z dodatkiem oleju. Przełożyć do formy i zapiekać.

❤️‍ Na wierzch połóż gałązki świeżego koperku. 

❤️‍ Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, aż warzywa zmiękną i się zarumienią. 

❤️‍ Na półkę pod zapiekanką połóż blachę z wodą, która będzie parować podczas pieczenia. Sprawy, że zapiekanka będzie miękka i się nie wysuszy. 

❤️‍ Chwilę przed wyciągnięciem posyp zapiekankę groszkiem

❤️‍ Przed podaniem posyp świeżym koperkiem. 



7 komentarzy: