sobota, 23 maja 2015

QUICHE JAGLANE Z MŁODYMI WARZYWAMI: KALAFIOREM, KAPUSTĄ I BOĆWINKĄ








O francuskich tartach na słono pisałam niedawno. Ostano quiche często pojawiają się w moim jadłospisie. Są proste, smaczne i po prostu dobrze wyglądają. Ci, którzy już dużo gotowali z kasza jaglaną domyślają się, że masa jaglana robi tak na prawdę całą przysłowiową robotę. Masa jaglana wiąże wszystkie składniki, swoją kremową konsystencją. Sprawia też, że tartę wygodnie się kroi i je. Zatopione w niej różne struktury warzyw sprawiają, że i jedzenie jest ciekawsze.

Krem jaglany jest uniwersalną sprawą. Dodatki możecie wybrać wg uznania. U mnie dziś same nowości straganowe. Trudno obecnie przejść obojętnie obok młodej kapusty, taką możecie upiec w piekarniku , drobno poszatkowana to także dobry składnik do farszów. 
Z młodego kalafiora można zrobić wszystko, smakuje dobrze pieczony co i w formach na surowo. Boćwinka to też obecnie sezonowe warzywo. Nie bójcie się wykorzystać tych kolorowych,  tęczowych liści u siebie!

Tę tartę przygotowałam wczoraj przez przyjściem koleżanek. To na prawdę szybkie rozwiązanie, kiedy chce się zrobić coś wytrawnego. 
Jaglany quiche bardzo pasuję do plotek i dobrego białego wina :)





300g mąki
150g margaryny roślinnej np firmy Alsan
3 łyżki wody
sól
1 cebula
4 liście młodej kapusty włoskiej
3 buraki liściowe
mały młody kalafior dostaniecie np tutaj!
pomidorki cherry
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka mleka sojowego lub innego roślinnego
łyżka płatków drożdżowych 
szczypta gałki muszkatołowej
czarny pieprz
łyżeczka majeranku
listki świeżej bazylii
listki świeżego oregano
sól
olej


❤️ Na początek wypłucz kaszę we wrzątku, a następnie ugotuj ją na miękko z odrobiną soli i cukru.

❤️ Ugotowaną kaszę przenieś do kielicha blendera i zacznij miksować. Dodaj mleko.

❤️ Przenieś masę do miski. Dodaj gałkę i posiekane drobno świeże zioła.

❤️ Dopraw masę solą i pierzem.
❤️ Cebule obierz i posiekaj drobno. Przenieś na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju. Smaż przez około 5 minut.

❤️ Liście kapusty i boćwinki zwiń w rulon i posiekaj. Dodaj do cebuli.

❤️ Kalafiora umyj i podziel na mniejsze różyczki. Te większe pokrój na mniejsze części, może być zupełnie drobno. Przenieś do patelni.

❤️ Smaż  i trzymaj na małym ogniu przez około 10 minut mieszając od czasu do czasu, aż liście kapusty zmniejszą objętość. 

❤️ Warzywa przenieść do masy jaglanej. Dopraw solą i pieprzem.
❤️ Mąkę przesyp do miski. Dodaj sól i tłuszcz. Zacznij wyrabiać. Pod koniec dodaj wodę. 

❤️ Utocz z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 15 minut.

❤️ Ciasto rozwałkuj na placek grubości do 5mm. Przenieś do przygotowanej foremki. Dociśnij boki i odkrój nadmiar ciasta, lub palcami ulep ciasto w foremce pamiętając by zachować jego odpowiednią grubość.
❤️ Ciasto przykryj papierem do pieczenia i obciąż kulkami do pieczenia albo fasolą.
❤️ Piecz około 15 minut w 170 stopniach.  

❤ Wyciągnij ciasto. Usuń papier i przelej masę. Wyrównaj. 
❤️ Pomidorki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. 

❤️ Przystrój pomidorkami tartę.

❤️ Piecz kolejne 15 minut.

❤️ Przed krojeniem daj daniu odpocząć min 10 minut.

  
  

9 komentarzy:

  1. A właśnie się zastanawiałam, jak zrobić masę do tarty bez jajek... Jak zwykle niezawodna i just in time :-) Pozdrowienia i dzięki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja z kalafiora, kapustki i botwinki zrobiłam zupkę, pychota :) Zwykła warzywna a cieszy

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pięknie, a że smakuje jeszcze lepiej to jestem w 100% pewna! świetny pomysł, który od razu trafia do moich zakładek - PYCHA! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. A ile tego oleju do ciasta...bo mnie juz slina ciurkiem kapie...wyglada przepysznie...

    OdpowiedzUsuń
  5. A ile tego oleju do ciasta...bo mnie juz slina ciurkiem kapie...wyglada przepysznie...

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie zrobiłam i wyszła idealnie - polecam zastąpić margarynę w cieście olejem kokosowym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wlasnie sie zastanawiam z tofu-feta, szpinakiem i orzeszki piniowe. jak myslicie?
    to byl moj ulubiony Quiche z dawnych czasow ;)

    OdpowiedzUsuń