poniedziałek, 2 listopada 2015

PASTA Z TOFU I SUSZONYCH POMIDORÓW




Suszone pomidory, szczególnie te domowej produkcji smakują wyjątkowo. Jesienią, kiedy powoli zaczyna brakować i tęskni się za świeżymi pomorami, nie ma nic lepszego jak sięgnąć po te suszone. Dostępność do suszonych pomidorów jest wielka, można kupić takie z zalewie z oliwy, z ziołami lub solo. Nieco droższe będą włoskie pakowane w przeźroczyste woreczki. Warto mieć któreś zawsze pod ręką.
Zarówno kupne jak i te zrobione mają wielu zwolenników. Wszystko z suszonymi pomidorami smakuje lepiej. 
Bo suszone pomidory pasują do po prostu do wszystkiego, do zupy, kotlecików, kumplują się ze szpinakiem, czosnkiem i oczywiście tofu!

Tofu samo w sobie ma naturalny smak, to jak go doprawimy to kwestia wyobraźni. Jego konsystencja wręcz zachęca by przygotować z niego pastę. No własnie, niech pasta będzie wypasiona! Suszone pomidory to główny składnik tej pasty, możesz do niej dodać posiekane kapary, lub oliwki. Niech nie zabraknie ziół;bazylii lub pietruszki.





1 kostka tofu naturalnego lub z dodatkiem ziół
parę suszonych pomidorków *
1/5 szklanki oliwy (duży chlust)**
1 łyżka przecieru pomidorowego
szczypta cukru
1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych

*trzeba uważać na słone pomidory, szczególnie te kupne są bardzo słone gdyż sól przyśpiesza ich wysychanie. Nie będzie tego problemu z pomidorami w zalewie
** jeśli używasz pomidorów z oliwy pomiń oliwę w miksowaniu


♥ Do kielicha blendera dodaj wszystkie składniki. Możesz miksować też blenderem ręcznym.

♥ Zacznij miksować.

♥ Jeśli masa jest za gęsta dodaj więcej oliwy.

♥ Dopraw do smaku cukrem lub ewentualnie solą (ale zakładamy, że pomidory już same w sobie są bardzo słone)

♥ Do masy możesz dodać czosnek lub świeże zioła.



THERMOMIX

♥ Przenieś składniki do kielicha blendera.

♥ Miksuj 20sek przy 4-5 obrotach. 

♥ Dopraw do smaku cukrem/solą/ziołami/czosnkiem



10 komentarzy:

  1. zdecydowanie jestem fanką takich kanapkowych past, a z suszonymi pomidorami szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej pasty jeszcze nie znałam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ! i zdrowe =)



    Nawiasem Wyszła nowa APLIKACJA na facebooku , dzięki ktorej zobaczysz kto podglada Cie na facebooku.
    Swietna opcja.. :)
    http://bit.ly/aplikacja-facebook

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie pasty są wspaniałe, można pokombinować ze smakami i zawsze wychodzą inne :) Hummus z suszonymi pomidorami na długo zapadł mi w pamięć, więc pastę z tofu też koniecznie muszę zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznie :)

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Wolę tofu pokrojone bezpośrednio z kostki, ale ten pasztet wygląda bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wszystko, co najlepsze w jednym: pasta, zioła i oczywiście suszone pomidory! a do tego zabawa przy blenderze. moja córka uwielbia się wgapiać w nasz kielichowy blender z Morphy Richards, jak ja coś w nim przygotowuję. ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak długo można trzymać taką pastę w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, nie dysponuję nieaktywnymi płatkami..czy mogę je pominąć w przepisie?? czy są niezbędne??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki nadadza paście lekkiego "Serowego" posmaku, ale nie są niezbędne :)

      Usuń