poniedziałek, 9 listopada 2015

ZRÓB SOBIE HERBATKĘ







Odkąd zaczęłam pić kawę, a było to jakiś czas temu, oczarowana jej smakiem uważałam się za zawziętą kawoszkę. Gardziłam kawą rozpuszczalną, szybko opanowałam obsługę różnych zaparzaczy, a teraz nie mogę rozstać się z moim dripperem i 20letnim młynkiem do ziaren. 

No tak , ale ile jako ta WIELKA kawoszka mam kaw w swojej kolekcji? 1, tylko jedną paczkę arabiki. 
A ile mam herbat? to zależy o jakie pytamy? ekspresy, sypane, owocowe, białe, czerwona, a może o zioła chodzi?
Tak to herbaty kocham najbardziej.

Nic tak nie poprawia humoru jak gorąca herbatka, czy jest to rumianek czy poczciwa czarna w cukrem i plasterkiem cytryny herbaty rozgrzewają i pocieszają.

Dlatego czy może być coś fantastyczniejszego od mieszanki domowej roboty?
NIE! taka herbata to to co, lubisz najbardziej w jednym. Możesz szukać idealnego smaku, lekko eksperymentować i zmieniać proporcje. 
A co najważniejsze to również wspaniały pomysł na prezent.

Herbatkę mieszaj z głową. Najpier zastanów się co ma być nutą przewodnią i jaki efekt chcesz osiągnąć.
Relaks? dodaj ziół np rumianek czy lipa, możesz zaryzykować z lawendą.
Odświeżenie? tutaj pasują nuty cytrusowe
Rozgrzanie? tu również pasują zioła oraz suszone owoce.




herbata bazowa: czarna/zielona/biała

dodatki 
(używaj z rozwagą, mieszaj i próbuj) 

suszona pigwa

suszona skórka z pomarańczy
trawa cytrynowa 
liście kafiru

głóg
owoce róży
rokitnik
suszone jagody goji

rumianek
lipa
chmiel
suszone płatki róży
suszony hibiskus 
rozmaryn
suszona lawenda 
liście porzeczki


  Herbatą bazową może być każda czysta herbata, którą bardzo lubicie. U mnie biała, gdyż lubię jej szlachetny smak, oraz rzadko można kupić ją w ciekawych połączeniach

  Skórka pomarańczy- nie suszcie jej na kaloryferze, gdyż może stracić wartościowe olejki eteryczne, Pod wpływem temperatury po prostu wyparują. Połóżcie je w suche miejsce na około 2 -3 dni. To się tyczy również skórki z jabłka czy innych cytrusów. Warto je wykorzystać. 

  Liście Kafiru- można je kupić w postaci mrożonej. Wystarczą dosłownie 3 pokruszone listki by nadać mieszance orzeźwiającego smaku. 

♥ Pigwa - Pokrój pigwę na cienkie plasterki. Połóż w suche, ale nie za ciepłe miejsce (nie kaloryfer) po paru dniach pigwa będzie ususzona. To świetny dodatek. Pigwa jest mocno kwaśna i orzeźwiająca. Ma również sporo witaminy C. 

♥ Głóg- nawet teraz w polach można jeszcze go spotkać, nie będzie pierwszej świeżości, ale suszony do herbatki się nada.

♥ Rokitnik-  to również źródło witaminy C także EFK i Pkwasu foliowego, prowitaminy A i Dantocyjanówflawonoidów... Po przemarznięciu owoce rokitnika stają się słodkie. Doda również herbatce pięknego żółtego koloru.

♥ Dla przełamania smaku dodałam trochę czystej zielonej herbaty. Można zrobić to z każda. Może trochę mniej z czerwonymi, gdyż ich smak jest na prawdę intensywny.

♥ Hibiskus- suszony hibiskus dodaje się do herbatek głównie ze względów kolorystyczny, to on zabarwia owocowe herbatki na różowo.

♥ Chcesz użyć lawendy? pamiętaj, że nawet w postaci suszonej jest bardzo intensywna i może przebić swoim swoim i aromatem inne susze. Używaj w bardzo małych proporcjach, do 1 łyżeczki na słoik. 


2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, jak rozbiłaś że skóra nie była gorzka?

    OdpowiedzUsuń