grudnia 11, 2015

grudnia 11, 2015

CZEKOLADOWE KOKOSANKI BEZ GLUTENU




 Jest niedziela  tydzień temu. Pora popołudniowa. Mnie taaak strasznie chce się czegoś słodkiego. Znacie to uczucie? Na pewno. Nie mam motywacji by iść do sklepu, trzeba przebrać dres w spodnie, upiąć włosy i chociaż minimalnie ogarnąć swoją twarz. E-em nie ma mowy, nie ruszam się.
W szafce mąki brak, więc nic nie upiekę. Nie mam daktyli ani banana. O zgrozo! Dramat! Umrę!
Okazuje się, że jak zwykle nie mam może podstawowych składników, za to znajdzie się  coś innego, z czego można upiec na prawdę fajną słodycz. Mąka kokosowa! Wreszcie mam dla niej godne zastosowanie. 

Kokosanki to banalna, prosta sprawa. Są bezglutenowe, więc wyrzuty sumienia po obżarstwie są mniejsze. A i roboty nie ma dużo. Potrzebna jest tylko jedna miska!  okej dwie miski! Ale to i tak mało!




1 szklanka mąki kokosowej
1/2 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru 
4 duże łyżki oleju kokosowego
1 szklanka mleka roślinnego lub wody
1 tabliczka gorzkiej czekolady


♥ W misce wymieszaj mąkę kokosową i wiórki kokosowe.

♥ Dodaj olej kokosowy i mieszaj w dłoniach.

♥ Dodaj cukier. Możesz ewentualnie użyć słodkiego syropu np 4 łyżki syropu z agawy lub klonowego.

♥ Wymieszaj i zrób dołek.

♥ Wlej mleko/wodę i dobrze wymieszaj.

♥ W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.

♥ Dodaj do masy i wymieszaj. Najlepiej zrób to dłonią by składniki dobrze się połączyły.

♥ Powinna powstać delikatna  i miła w dotyku masa.

♥ Przygotuj blachę  z papierem do pieczenia.

♥ Formuj z masy kuleczki o średnicy 1-2 cm.

♥ Nagrzej piekarnik do 175 stopni i piecz przez około 20 minut.




12 komentarzy:

  1. Świetnie wybrnęłaś z sytuacji :3 Jednak wystarczy odrobina kreatywności i podstawowe składniki nie są potrzebne :p

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mąka kokosowa to nie jest po prostu sproszkowany kokos, czyli wiórki kokosowe w innej formie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najczęściej mąka kokosowa jest jeszcze odtłuszczona

      Usuń
    2. A gdyby tak nie odtłuścić, tylko zwyczajnie zmiksować? ;)

      Usuń
    3. To jest doskonałe wyjście: http://www.olgasmile.com/maka-kokosowa.html Po przygotowaniu mleka do świątecznych ciast zostaną przecież spore ilości wiórków, które "zrecyklinguję" w zaproponowany sposób :D

      Usuń
  3. takie proste, a zarazem pyszne i zdrowe pomysły na słodkości to ja uwielbiam... zresztą kokos i kakao <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Kokosowe kamyczki , śliczne

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają zabójczo smacznie!



    Pozdrawiam i zapraszam do mnie : merelysusan.blogspot.com. Będzie mi bardzo miło, jeżeli swoim wnętrzarskim gustem skomentujesz moje prace. Bardzo dziękuje, Suzi.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis, dobry nawet dla takich leniuchów jak ja :)
    monsv.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale ta średnica kulek nie za mała trochę? 1-2cm, to chyba raczej groszki kokosowe, czy one urosną podczas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam... Są obłędne!!! Mąż powiedział: nigdy więcej tego nie rób!!! Ale On się odchudza i teraz chodzi obok nich i zerka tęsknym wzrokiem ;)
    Cudowne!!!! Pyszne!!!!

    OdpowiedzUsuń