niedziela, 13 grudnia 2015

SAŁATKA Z PIECZONYCH BURAKÓW Z CYNAMONEM I OLEJEM SEZAMOWYM






Burak to ulubione warzywo roślinożerców. Szczególnie późną jesienią, czy zimą lubimy jeść je najbardziej. Burak pasuje to wszystkiego zarówno na słodko jak i wytrawnie. 
Moją ulubioną postacią jaką przybiera burak, jest ta po upieczeniu obowiązkowo z cynamonem. 

Pieczony w postaci dużych kawałków może idealnie uzupełniać główne danie podczas świątecznego obiadu. 
Pokrojony drobniej sprawdzi się w formie ciekawej sałatki. I ten sposób również bardzo gorąco polecam. Uzupełnieniem prostej buraczanej sałatki jest odpowiedni dressing. Niech to będzie coś prostego jak w tym wypadku; intensywny, ale sprawdzony olej sezamowy. 

Olej sezamowy tłoczony na zimno Oleofarm to źródło witaminy B, fosforu i magnezu, które pozytywnie wpływają na nasze serce i obniżają cholesterol. Olej tłoczony na zimno nie nadaje się do smażenia, dlatego polecam go do sałatek, dresingów czy marynat. Jego intensywny smak i aromat uzupełni każde, z pozoru proste danie. 









3 duże podłużne buraki
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka sezamu
świeże oregano/majeranek/pietruszka 



♥ Buraki umyj i obierz.

♥ Pokrój w drobne słupki.

♥ Posól, dodaj cynamon i wymiesza

♥ Przenieś na blachę do pieczenia lub do żaroodpornego naczynia.

♥ Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.

♥ Przenieś na talerz.

♥ Polej olejem sezamowym.

♥ Posyp sezamem i świeżymi ziołami.

♥ Podawaj na ciepło lub na zimno.



8 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna sałatka! Uwielbiam buraki, sezam i cynamon. Super połączenie:)
    Pozdrowienia!:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł :).Mam 2 kg buraków i nie miałam pomysłu, a teraz już mam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam buraki pod każdą postacią. Chętnie spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy olej sezamowy da radę zastąpić jakimś innym?

    OdpowiedzUsuń
  5. trafiłaś w mój czuły punkt, pieczone buraki i cynamon <3 świetny pomysł na podanie :) do tego prześliczny talerzyk :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie przepyszne połączenie! Na pewno na stałe wpisze się do mojego menu. Dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń