sobota, 5 grudnia 2015

WYKWINTNY PASZTET DO SMAROWANIA Z PIECZAREK, CIECIORKI Z CZARNYM CZOSNKIEM






Pâté to francuskie określenie na delikatny rodzaj pasztetu podawany na zimno. 
To zupełne przeciwieństwo naszych polskich zapiekanych pasztetów. Te które pieczemy na święta, muszą być konkretne. Czasem wychodzą dość ciężkie choć powinny  mieć z lekko przypieczoną obwódkę i wilgotny środek. Pate to po prostu delikatna, aczkolwiek treściwa pasta, która szczególnie posmakuje Wam zimą.

Kolor pasty może nie zachęca do spróbowania, ale uwierzcie mi dawno nie jadłam niczego tak znakomitego. Ta pasta to esencja piątego smaku umami. 
W paście mamy białko cieciorki, grzyby, znakomity czarny czosnek i ciemny sos sojowy.
Te dwa ostatnie składniki sprawiły, że pasta zabarwiła się na ciemny kolor, ale nadał sens całej paście.


Czarny czosnek to ostatni szał w świecie gastronomii. Pochodzi z Korei, jego sekret tkwi w długiej około 40 dniowej fermentacji, przez którą uzyskuje czarną barwę genialny smak. Póki co uznawany jest za rarytas, stąd jego cena. Ale na święta warto go kupić, chociaż ten raz w roku. Możecie go kupić np na VEGEPACK




6 dużych pieczarek
2 małe czerwone cebulki
szklanka ugotowanej cieciorki (około 200g suchej/400 ugotowanej)
główka czarnego czosnku/ ewentualnie główka upieczonego czosnku*
duża łyżka sosu sojowego (u mnie ciemny)
łyżeczka suszonego majeranku 
sól
pieprz
olej



*Główkę czosnku w całości należy zawinąć w folię do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec czosnek około 20 minut. Poczekać aż ostygnie. 


♥ Pieczarki umyj i pokrój drobno. 

♥ Cebulę obierz i posiekaj w piórka.

♥ Rozgrzej patelnie z odrobiną oleju lub oliwy. Przenieś na patelnie pieczarki i cebulę.

♥ Smaż około 10 minut ciągle mieszając, aż pieczarki znacznie zredukują swoją objętość. Ważne by pieczarki wyparowały wodę w trakcie smażenia, a nie potem w paście. 

♥ Do kielicha blendera przenieś cieciorkę. 

♥ Dosyp usmażone pieczarki, cebulę. Dodaj obrane ząbki czosnku i łyżkę sosu sojowego.

♥ Miksuj na gładką masę. Jeśli masa jest za twarda dodaj parę łyżek wody lub lekkiego bulionu.

♥ Dodaj suszony majeranek.

♥ Dopraw 1/2 łyżeczką soli i dużą ilością czarnego pieprzu.



4 komentarze:

  1. Mniam ! Ja za to polecam paste z słonecznika i pestek dyni na kanale kierunek zdrowie jest pyszny, a ten wypróbóje jak zaopatrze się w sos sojowy !

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, nigdy nie słyszałam o czarnym czosnku. W sumie nie wygląda on apetycznie, ale jestem ciekawa jego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności. Czarnego czosnku nigdy nie używałem. Chyba najwyższy czas o nim pomyśleć. :)

    OdpowiedzUsuń