środa, 27 stycznia 2016

BEZGLUTENOWE CIASTO MARCHEWKOWE Z POLEWĄ BUDYNIOWĄ





Jak się okazało wyciskarka do soków to bardzo popularny w waszych kuchniach sprzęt. Często pytacie co zrobić z resztkami po soku. 
Pierwsza odpowiedź jest zawsze jedna- jeśli masz wióry z marchewki rób ciasto!

Ciasto marchewkowe to klasyk. Każdy już o nim słyszał i nich nie dziwi się z połączenia marchewki w cieście. Ciasto marchewkowe to symbol domowych wypieków, studenckiego życia, początków wegetarianizmu. Dużo by wymieniać bo ciasto marchewkowe kojarzy mi się najbardziej z nie teraźniejszymi czasami.
W ciastu marchewkowym jest coś z PRLu, są tam hipisi i stare seriale amerykańskie. Jest wszystko co stare, retro i vintage. Tylko smak jest zawsze tak samo aktualny i bajeczny.





1 kubek wiórek z marchewki
1/2 kubka mąki kukurydzianej
1/2 kubka mleka roślinnego
1/2 kubka oleju
1/3 kubka cukru ( użyłam muscovado)
*około 1/3 kubka soku z marchewki lub jabłek
1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki  mielonego kardamonu
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

2 kubki mleka (ryżowo kokosowe wymiata!)
1 łyżka cukru
2-3 łyżki orzechów lub jagód goji do posypania


* Ciasto marchewkowe można przygotować z mąki pszennej. W przepisie nie zmieniają się proporcje, pomijany zostaje jednak dodatkowy sok. 
Mąki bezglutenowe rządzą się innymi prawami. Potrzebują więcej wilgoci i płynów by i ciasto po upieczeniu było przyjemnie mokre. 


♥ Przygotuj wiórki z marchewki. Możesz również po prostu zetrzeć marchewki na tarce o małych oczkach. Możesz ją również posiekać w pojemniku do blendera z ostrzem S lub w THERMOMIXIE około 10-15 sekund na 4 obrotach.
 
♥ W misce połącz mąkę jaglaną i kukurydzianą. Dodaj proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. Uważaj z gałką muszkatołową, pasuję tu jak ulał, ale w małych ilościach.
 
♥ Dodaj mleko i olej  i wymieszaj.
 
♥ Wsyp wiórki z marchewki. Mieszaj.
 
♥ Dodaj cukier i znowu wymieszaj by składniki się połączyły. 

♥ Ciasto zapewne jest za suche i bardzo zwarte. Mieszaj i jednocześnie dodawaj sok z marchewki lub jabłkowy. Masa powinna być wilgotniejsza. 

Przygotuj formę z papierem do pieczenia. U mnie krótka na 21cm keksówka. 

♥ Wlej ciasto. Piecz w 175-180 stopni przez około 40-50 minut. 
Ciasto jest gotowe kiedy popęka u góry, włóż tez do niego patyczek do szaszłyków i sprawdź czy ciasto jest nadal mokre. 

♥ Ciasto odłóż na bok. Niech ostudzi się w spokoju. 

♥ Budyń przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. 

♥ Polej budyniem ciasto i przystrój orzechami lub bakaliami. 


   

30 komentarzy:

  1. Mniami, mniam! Niezwykle apetyczne zdjęcia. Ja ostatnio robiłam dyniowo-kokosowe i smakowało zupełnie jak marchewkowe. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. :))) no przepis po prostu spadł mi z nieba:)))) hihi:) bo szykuje się u mnie dużo marchewkowych "odpadków";) hihi:))
    Dziękuję!:)
    ..i pozdrowienia ślę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak się zmienią proporcje, gdy dodam startą/zblenodwaną marchewkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że się nie zmienią, ale nie dodawaj dodatkowego soku. Marchewka sama w sobie będzie wilgotna.

      Usuń
  4. Czy mogę mąkę kukurydzianą zastąpić mąką gryczaną? Mam nietolerancję na kukurydzę i na pszenicę też :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam z gryczaną, ale warto zaryzykować. Może tez być kokosowa albo kasztanowa, są podobnie suche. Rzadko używam ryżowej, ale po komentarzach z innych przepisów widzę, że się sprawdza w wypiekach.

      Usuń
  5. Takie rustykalne (to chyba odpowiednie słowo haha)
    Chyba się skuszę ;) marzenie - bezglutenowe marchewkowe, robiłam kiedyś z dodatkiem ananasa i orzechami włoskimi… Pycha, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie ma to jak ciacho marchewkowe! jedno z moich ulubionych, a ostatnio nawet Mama piecze i tak jestem dumna, bo wyszukała przepis bez jaj <3 teraz podrzucę jej Twój, bo to ciacho wygląda nieziemsko pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jakoś nigdy nie piekłam super ekstra ciasta marchewkowego, a te które kupowałam były straszne, suche i zza dużą ilością gałki muszkatołowej. A to z mąki jaglane jest cudowne i jak na bezgluten wyszedł bardzo wilgotny w środku. Myślę, że to też zasługa wiórek po soku.

      Usuń
  7. wiórków - bo wiórek można dodać tylko z wiewiórek <3
    przepis cudny, będzie testowany

    OdpowiedzUsuń
  8. 1/2 kubka czy 1 kubek mąki jaglanej bo nie wiem czy się sugerować końcówką słowa kubek ;) dziękuje z góry za ODP.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 kubek maki jaglanej 1/2 kukurydzianej

      Usuń
  9. ciasto ciastem, ale gdzie mogę dostać taką przepiękną filiżankę ze spodkiem?! :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. A z żytniej wyjdzie? Chyba bez soku wtedy, co? I może mniej oleju?
    Pozdrawiam, Magda

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeny, to ciasto samo w sobie powala, a robisz do tego takie piękne zdjęcia!
    Zapraszam:
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda super, muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy mogę zrobić z kubka mąki pszennej i 1/2 kubka mąki kukurydzianej? I czy już sok wtedy będzie nie potrzebny?
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  14. właśnie robię! na pożegnanie karnawału :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto super, pomimo tego ze nie wyroslo az tak bardzo jak na zdjeciach.
    Moze dlatego, ze do odmierzania uzywalem szklanki 250ml a nie kubka i uzyskalem mniej masy.

    Pamietasz moze ile orientacyjnie ml ma kubek ktory jest uzywany w przepisach?

    OdpowiedzUsuń
  16. a mnie nie smakowało.. zamiast mąki kukurydzianej użyłam gryczanej i zamiast mąki jaglanej zmielone płatki jaglane może to miało jakiś wpływ... w smaku nijakie mdłe, zakalca nie było ale też nie wyrosło tak jak Twoje :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiana mąk to zupełnie inny przepis ;)

      Usuń
  17. Uratowałaś mnie tym przepisem, musiałam znaleźć coś szybkiego i bez jajek. Okazało się idealne! Co prawda trochę przepis zmodyfikowałam, używając zwykłej mąki i pomijając sok. Wszystkim smakowało. Kolejnego dnia robiłam wersję buraczaną z dodatkiem kakao, znowu wyszło pysznie:)

    P.S. bardzo lubię tu zaglądać szukając inspiracji ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam ciasta marchewkowe i to jest pyszne! A w dodatku bez niepotrzebnych śmieci, czyli całkiem zdrowe :D Pozwoliłam sobie umieścić linka do tego przepisu na moim blogu, bo warto jest go przekazywać dalej w świat :D Mam nadzieję, że mi się za to nie oberwie :D

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne wyszło! ! Ja zmniejszyłam troszkę ilość cukru i dodałam miodu. Odrobinę mleka i jedno jabłko! Wilgotne, pulchne a smak powala :D pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Mam ochotę od razu brać się za pieczenie, choć to prawie północ ;) ale bardzo proszę o informację - ile ml ma "kubek"???

    OdpowiedzUsuń
  21. Cześć,zabieram się za Twoje ciasto marchewkowe,mam pytanie w kwestii gramatury, piszesz o kubkach, jakiej pojemności stosujesz? z góry dziękuję:) PS.bardzo ciekawy i fachowy blog:) Pozdrawiam. Stefania

    OdpowiedzUsuń