poniedziałek, 22 lutego 2016

BIAŁE, WARZYNE KIEŁBASKI Z LUBCZYKIEM- IDEALNE DO ŚWIĄTECZNEGO ŻURKU






Kolejne święta przed nami. Te wiosenne może nie są tak  komercyjne jak zimowe, jednak ciągle obchodzi się je w Polsce niezależnie od wyznania. 

W tedy również spotykamy się przy rodzinnym stole i uczcie. 
To dobry czas i  by popisać się kulinarnie przed rodziną. 
To też czas, kiedy śmiało można sięgać po zamienniki tradycyjnych sadników i potraw. Po pierwsze ponieważ są smaczne i zdrowe, a po drugie można udowodnić innym jak fajna i kreatywna jest kuchnia roślinna.

Takie kiełbaski idealnie sprawdzą się w świątecznym tradycyjnym żurku z grzybami. 
Przepis na zakwas żurowy znajdziecie TUTAJ.






1 pietruszka
1 mała cebulka
1 ugotowany duży ziemniak 
1 łyżeczka suszonego majeranku
4 ziela angielskie
4 ziarna jałowca
2 liście laurowe
2-3  łyżki mąki jaglanej lub inna bezglutenu  lub pszenna
sól
sporo świeżo mielonego pieprzu
olej do smażenia
    * Jeśli nie lubisz selera zamień go na inne białe warzywa korzeniowe- pasternak, pietruszkę , wystarczy około 5 sporych korzeni



Cebulę obierz i posiekaj najdrobniej jak potrafisz. 


Przenieś na patelnie. Dodaj 1 łyżkę oleju.


Smaż razem z wszystkimi ziołami przez około 1minutę.


Międzyczasie obierz i umyj białe warzywa. Zetrzyj je na tarce o małych oczkach.


Dodaj warzywa na patelnie i smaż aż całość zmięknie- około 5minut.


Przenieś wszystko do miski. Pozostaw do ostudzenia. 


Wyciągnij ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe.  


Dodaj zgniecionego ziemniaka.


Wszystko dobrze wymieszaj by uzyskać jednolitą konsystencję. 


By kiełbaski lepiej się lepiły dodaj około 2 łyżki mąki.  


Spróbuj i dopraw solą oraz dużą ilością pieprzu.


Formuj podłużne kiełbaski. Lepiej formować w dłoniach niż rolować na desce. W tedy się nie rozpadają. 


Rozgrzej patelnie z olejem i smaż kiełbaski na złoto z obu stron. Można je również upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.


Podawaj z żurkiem. 



15 komentarzy:

  1. W tym roku serwuję w domu żurek z takimi kiełbaskami! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak takie danie zrobie moim mięsożernym znajomym to im szczęka opadnie!

    zapraszam również do siebie ;-) make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. 1 pietruszka- chodzi o natkę pietruszki, czy korzeń biały =D ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Obchodzi sie Wielkanoc niezaleznie od wyznania? Z calym szacunkiem, ale tu to mocno przesadzilas ;) :D Za to przepis fajny!

    OdpowiedzUsuń
  5. No niestety. Święta katolickie w Polsce są narzucane. Ja jestem niewierząca i jak inni nie idę w tedy do pracy, jem wspolnt obiad z rodziną. W imię nie religii, a przyzwyczajeń i tradycji (?). Myślę że wiele osób robi tak samo . :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile dni takie kiełbaski (już upieczone/usmażone) wytrzymają w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiełbaski to jedno (super, zrobię na pewno na święta), ale ten TALERZ ❤ ! Marzę o takich :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile około kiełbasek wyjdzie z tej ilości składników? Super przepis, skorzystam na święta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zależy od wielkości ale 4-6
      można też je formować w kulki. Mniam!

      Usuń
  9. czy może być mąka żytnia lub kasza manna zamiast mąki orkiszowej?

    OdpowiedzUsuń
  10. czy może być mąka żytnia lub kasza manna zamiast mąki orkiszowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak na prawdę może być jakakolwiek, dodawaj powoli i mieszaj, aż masa nabierze fajnej konsystencji, tak by swobodnie formować kulki lub kiełbaski. Ale też nie za dużo, by nie były zbyt mączne :)

      Usuń
  11. Zrobiłam używszy pasternaku! Dodałam tez odrobinę sosu sojowego i płatków drożdżowych. Każdą kiełbachę obtoczylam w mące ismażyłam krótko na mocno rozgrzanym oleju. Pychota!

    OdpowiedzUsuń