czwartek, 18 lutego 2016

KIEŁBASKI Z MARCHEWKI Z KOLENDRĄ




Kiełbasa to twór kuchni polskiej lub niemieckiej. W każdym razie królują na polskich stołach od wieków i już na zawsze wtopiły się w historię i kulturę polskiej kuchni. Kiełbasa to nieodzowny składnik bigosu, towarzysz dań z kapustą i wielu innych polskich smakołyków. Trudno bez niej wyobrazić sobie stereotypowy, tradycyjny, polski posiłek.Co nie?

Mało kto jednak wie, lub wie ale wypiera, że pierwsze kiełbasy nie były wcale mięsne.
Kiełby robiła głownie biedniejsza część polskiej średniowiecznej ludności. Chłopi nie mając na co dzień dostępu do mięsa, które było drogie lub po prostu zarezerwowane dla szlachty i dworu, robiło kiełby z wszystkiego co miało się pod ręką. Były to również pożywne kasze oraz grochy.
Nie dokopałam się do etymologi słowa "kiełbasa", bo  źródeł jest parę. 
Może pochodzić od słowiańskiego klbasa, albo węgierskiego kolba. Jedno jest pewne kiełbasa, to podłużny, walcowaty przysmak, którym objadano się nie tylko na dworze królewskim, ale i na polowaniach czy wyprawach, gdyż  łatwo się je transportowało.
Kiełbasa z białej fasoli to również jeden z typowych przepisów kuchni kresowej. 
Ale to te mięsne stały się wręcz symbolem polskiej gastronomi. A przecież można inaczej!

Zamiast iść w stereotyp tłustej, ciężkiej i sycącej kiełbasy przedstawiam Wam jej warzywną równie sycącą wersję.

Taką kiełbaskę możecie podać:
- jak hotdoga w bule z dodatkami
- z kaszą i surówką
- z pure ziemniaczanym
- usmażone kiełbaski możecie wrzucić przed podaniem do sosu lub gulaszu
- zawinąć w ciasto francuskie i upiec w "namiotkach"
- jeść w postaci angielskiego śniadania
Możliwości jest dużo!


Niebawem podam również przepis na białą kiełbaskę idealną do świątecznego żurku.






1 mała cebulka czerwona lub dymka
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczka chilli
1/2 łyżeczki garam masali lub kuminu
mały pęczek świeżej kolendry
parę łyżek bułki tartej
mąka do obtaczania
sól
olej do smażenia

❤ Cebulkę posiekaj najdrobniej jak potrafisz. Przenieś na patelnie z 1łyżką oleju.

Dodaj przyprawy i smaż około 1 minutę.

❤ Wcześniej lub między czasie obierz i umyj marchewki. Następnie zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Przenieś na patelnie.

❤ Smaż na małym ogniu, aż marchewka zmięknie
❤ Kolendrę drobno posiekaj i dodaj do marchewki. Wymieszaj i jeszcze chwilę smaż.

 ❤ Przenieś wszystko do miski.
 
 Dodaj pastę orzechową (na początek 1 łyżkę) oraz około łyżkę bułki tartej. Dobrze wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.

❤ Dopraw solą, możesz dodać jeszcze pasty orzechowej. Dobrze wymieszaj. 

❤ Z masy formuj podłużne kiełbaski. Lekko otocz je w mące. Formuj je w dłoniach lub delikatnie roluj na desce. Uważaj by się nie rozpadły. Schowaj je do lodówki na około 20 minut.

Następnie smaż na złoto lub piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku prze około 20 minut.



26 komentarzy:

  1. kiełbaski z marchewki! dla mnie hit :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiełbasę w takim wydaniu zjadłabym bez wahania, świetny pomysł :) a marchew w połączeniu z masłem orzechowym - coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiełbasę w takim wydaniu zjadłabym bez wahania, świetny pomysł :) a marchew w połączeniu z masłem orzechowym - coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają jak tureckie klopsiki KOFTY! Pycha ;-P

    Serdecznie zapraszam do siebie ;-) make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialny warzywny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam !!! To najlepsze wege kiełbaseczki jakie jadłam ever !! =D ps. Dodałam troche zmielonego siemienia i chili ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo zaciekawiłaś mnie tą "kiełbasianą historią" :) nigdy nie byłam jej fanką, nie przepadam też za wegańskimi kupnymi zamiennikami, ale Twoje kiełbaski to już o niebo lepsza opcja :)
    z przepisu wychodzi 7 ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więcej, około 10 takich po 6-8cm :)

      Usuń
  8. Genialne to jest, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale super! Dobry pomysł przed Wielkanocą, bo nam wtedy kiełbasy trochę brakuje.

    OdpowiedzUsuń
  10. Można zastąpić czosnek granulowany naturalnym - jeśli tak, to w jakiej proporcji?
    dzięki, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście:) drobno posiekaj 1-2 ząbki i wmieszaj w masę.

      Usuń
  11. Czy zastąpienie pasty orzechowej pastą sezamową bardzo diametralnie wpłynie na smak?

    OdpowiedzUsuń
  12. O rety! Genialne są! Wykorzystałam marchewkowe wiórki po soku i zalegające w lodówce masło orzechowe. Do masy zamiast bułki tartej dodałam podprażone i zmielone pestki słonecznika. Musiałam powstrzymywać się przed wyjedzeniem wszystkiego przed upieczeniem.

    OdpowiedzUsuń
  13. Potwierdzam udany eksperyment! Dzięki za smaczny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepyszne! Miały być do pracy na nadchodzący tydzień, ale chyba nie ma siły, żeby przetrwały dłużej niż jeden dzień... :D Następnym razem zrobię z podwójnej porcji!
    Zamiast bułki tartej dodałam zmielone płatki owsiane, i masło orzechowe autorstwa mojego taty - 100% prażonych w piekarniku orzechów, przekręconych 2x przez maszynkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czym zastapić masło orzechowe lub czy mozna je w przepisie pominąć?

    OdpowiedzUsuń
  16. Najlepiej nie pomijaj, można zastąpić masłem migdałowym lub tahini.
    Masło skleja masę i nadaje super smaku

    OdpowiedzUsuń
  17. Smakowite! Moja babcia również mega zachwycona! Koniecznie chciała poznać przepis i oznajmiła, że będzie takie kiełbaski pichcić w piątek :D Także gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale pyszole wyszły! Chociaż musiałam się powstrzymać przed wyjedzeniem masy przed smażeniem :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Odpowiedzi
    1. myślę, że spokojnie. Ale chyba lepiej przed usmażeniem :)

      Usuń
  20. Smakowite, ciekawy smak :) Zrobiłam w piekarniku, dodałam odrobinkę winka białego dla aromatu. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń